Η καθημερινότητα και η προσέλκυση επενδύσεων από μεγάλους οίκους, είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Τα ευρωπαϊκά ταξίδια του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζουν να αποδίδουν. Η τοποθέτηση του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, στη θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύει την υψηλή θέση που καλείται να παίξει στρατηγικά η χώρα μας τη πενταετία 2019-2024.
Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να λειτουργήσει ταχύτατα η «κρατική μηχανή» για να έρθουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα από τη πλευρά των δημοσίων εσόδων. Η εισπραξιμότητα των φόρων παρουσιάζει ραγδαία βελτίωση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Οι νέοι απλήρωτοι φόροι του Ιουλίου ήταν τον συγκεκριμένο μήνα οι λιγότεροι εδώ και αρκετά χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι νέοι απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 3,642 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,358 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Δηλαδή τον Ιούλιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν μόλις κατά 284 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα αυτό έγινε σε μήνα στον οποίο έληγε μια σημαντική φορολογική υποχρέωση, όπως είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα το 2016 οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονταν κατά ένα δισ. ευρώ μηνιαίως (μέσος όρος), το 2017 κατά 906 εκατ. ευρώ και το 2018 κατά 762 εκατ. ευρώ. Η μέση μηνιαία αύξηση το 2019 είναι μόλις 520 εκατομμύρια με τον Ιούλιο να γίνεται αρνητικό ρεκόρ στα 284 εκατομμύρια, όπως αναφέρθηκε.
Η δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, βοηθά σημαντικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και στην αποδυνάμωση των επιχειρημάτων των θεσμών περί δημοσιονομικού κενού φέτος και τα επόμενα χρόνια. Δεύτερον, αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα για τη κυβέρνηση υπέρ της αναγκαιότητας μείωσης των φόρων και των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς η οικονομία υπεραποδίδει δημοσιονομικά.
Οι «αριθμοί ευημερούν» και αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει δουλειά υποδομής για να μπορέσει η κοινωνία να ανασάνει.
Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και η κυβέρνηση καλείται να μη τους διαψεύσει. Σκληρή προσπάθεια με παράλληλη αξιοποίηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Η Ελλάδα της Ευρώπης χαράζει νέα πορεία και διεκδικεί υψηλούς στόχους.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης