Άντρες ελληνικής καταγωγής, ηλικίας από 51 έως 65 ετών και με προβλήματα υγείας, είναι η πλειονότητα των αστέγων που εντόπισε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης η ομάδα των«Streetworkers» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα η ομάδα «Streetwork» έκανε, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Μ. Πέμπτη, 697 εξορμήσεις στους δρόμους και κατάφερε να επικοινωνήσει με συνολικά 452 ανθρώπους, από τους οποίους οι 386 ήταν άντρες και οι 66 γυναίκες.
Συγκεκριμένα, από τους 452 οι 296 ήταν ελληνικής καταγωγής κι ακολουθούν με διαφορά άτομα βουλγαρικής (81), αλβανικής (15), συριακής (12) και ρωσικής καταγωγής (εννέα). Οι 36 δήλωσαν χώρα καταγωγής το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιορδανία και τη Νιγηρία, ενώ τρεις είτε δεν επιθυμούσαν είτε έκαναν ασαφή δήλωση εθνικότητας. Όπως διευκρινίζει η ΑΡΣΙΣ, ο παραπάνω αριθμός αποτελεί μέρος των ατόμων που διαβιούν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, καθώς η έλλειψη διερμηνέα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος δυσχεραίνει την προσέγγιση και επικοινωνία με πληθυσμό που δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα ή γλώσσα στην οποία μπορεί να γίνει η επικοινωνία με την ομάδα (πχ.αγγλικά).
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, οι περισσότεροι από τους άστεγους που εντοπίστηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ 51 και 65 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 36 – 50 ετών, όσοι είναι άνω των 66 ετών, ενώ λιγότερο πλήττονται οι μικρότερες ηλικίες (18 – 26 ετών).
Αρκετοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε σωματικής υγείας (κάθε είδους) είτε προβλήματα που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία (ψυχικές διαταραχές, εξαρτήσεις από αλκοόλ και ουσίες), ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε συν-νοσηρότητα που χρειάζεται να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά.
Πάνω από τους μισούς άστεγους (231) έχουν εντοπιστεί από την ομάδα περισσότερες από μία φορά στο δρόμο, οι 126 ζουν σε επισφαλείς ή ανεπαρκείς συνθήκες (φιλοξενούμενοι κατά καιρούς, σε παραχωρημένα καταλύματα, σε ξενώνες φιλοξενίας), ενώ 95 άνθρωποι είτε δεν εντοπίστηκαν δεύτερη φορά είτε εντοπίστηκαν αλλά δήλωσαν ότι δεν θέλουν καμία επικοινωνία. Πολλοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο στερούνταν ακόμα και βασικά έγγραφα και υποστηρίχθηκαν από την ομάδα «Streetwork»για να εκδώσουν αστυνομικές ταυτότητες, να καταθέσουν αίτηση και να πάρουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το αναπηρικό επίδομα και τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα Streetwork εντοπίζει και προσεγγίσει άστεγους στους δρομους της Θεσσαλονίκης, καταγράφει τις ανάγκες τους σε υπηρεσίες και σε βασικά είδη και ακολούθως τις καλύπτει είτε από τον προϋπολογισμό του προγράμματος είτε από τις δομές του δήμου είτε από την Τράπεζα Συλλογής και Διανομής Ειδών πρώτης ανάγκης «Σύν πραξη» της ΑΡΣΙΣ. Παράλληλα διανέμει πακέτα υγιεινής και διατροφής (έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 1.000 είδη πρώτης ανάγκης), ενημερώνει και διασυνδέει με τις διαθέσιμες στην πόλη κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, όπως το Υπνωτήριο Αστέγων και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας από τον εκπαιδευμένο νοσηλευτή που συμμετέχει στην ομάδα. Μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών περιλαμβάνονται ακόμη η παραπομπή των αστέγων σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής υποστήριξης και σε δομές υγείας, η συνοδεία τους σε διοικητικές και άλλες δημόσιες αρχές, όταν κρίνεται απαραίτητο κι η ενδυνάμωση και πρωτοβάθμια συμβουλευτική.
Η ομάδα των Streetworkers πραγματοποιεί εξορμήσεις σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, παρέχοντας τις υπηρεσίες της από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Οι πολίτες που εντοπίζουν κάποιον άστεγο ή θέλουν να ενημερωθούν για θέματα αστεγίας, μπορούν να καλούν στη γραμμή έκτακτης ανάγκης 6945 426 330. Το πρόγραμμα «Streetwork» υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δωρεάς των 10.000.000 ευρώ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα για