Σε μία διαφορετική τελετή υποδοχής, μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθένωνα, που δίνουν τον δικό τους αγώνα εδώ και 39 χρόνια, θα συγκεντρωθούν στο Βρετανικό Μουσείο για να καλωσορίσουν τον νέο διευθυντή, δρα Νίκολας Κάλιναν, και να προβάλλουν τα αιτήματά τους, με αφορμή τα 15 χρόνια από το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Το αίτημα της βρετανικής επιτροπής για άμεση συνάντηση με τον δρα Κάλιναν με θέμα την τύχη των Γλυπτών, θα είναι από τα πρώτα που θα φτάσουν στο γραφείο του νέου διευθυντή μετά και την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα, δια χειρός, μάλιστα, της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως και μέλος της Βρετανικής Επιτροπής, Βικτώριας Χίσλοπ.

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στο να δούμε αυτό το απίστευτο έργο τέχνης επανενωμένο και είναι η σοβαρή μας ελπίδα ότι ο δρ Κάλιναν μπορεί να ενωθεί με τον Πρόεδρο του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν στις ιστορικές σελίδες ως οι άνθρωποι που βοήθησαν να το κάνουν πραγματικότητα, εκτιμούν τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής.

Το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν εδώ και 200 χρόνια ότι τα Γλυπτά  αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, ο Έλγιν μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μια ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει.

Η Βρετανική Επιτροπή ευελπιστεί ότι η νέα ηγεσία του Μουσείου θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία. Η συγκυρία εκτιμάται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή, ενόψει των επικείμενων εκλογών, με το εργατικό κόμμα να κρατά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Σημείο-κλειδί και πεδίο τριβών στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι ο όρος που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα.