Η Αφρικανική Ένωση (AU) εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να αποδεσμευθούν οι εξαγωγές σιτηρών, μια “καλοδεχούμενη εξέλιξη” για την ήπειρο που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο λιμού.

Η συμφωνία αυτή είναι “μια απάντηση” στην επίσκεψη τον Ιούνιο στη Ρωσία του προέδρου της Σενεγάλης Μακί Σαλ, που ασκεί την προεδρία της AU, και του Μουσά Φακί, προέδρου της επιτροπής της AU, που υπογράμμισαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν “την επείγουσα ανάγκη επιστροφής των σιτηρών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές”, υπογραμμίζει η οργάνωση σε μια ανακοίνωση.

“Η Αφρικανική Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη νέων πολιτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –δύο χώρες που διασφαλίζουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού– οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών προσφοράς των σιτηρών και των ελαίων, καθώς και των λιπασμάτων.

Ο ΟΗΕ είπε πως φοβάται “έναν τυφώνα λιμών”, κυρίως στις αφρικανικές χώρες που εισάγουν πάνω από το μισό του σιταριού τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία.

Το Κέρας της Αφρικής (Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία, Τζιμπουτί) αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων, που βύθισε στην πείνα τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία προβλέπει κυρίως τη δημιουργία “ασφαλισμένων διαδρόμων” προκειμένου να επιτραπεί η κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα των εμπορικών πλοίων, στα οποία η Μόσχα και το Κίεβο δεσμεύονται “να μην επιτεθούν”, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.