Η Μέρκελ δεν μετανιώνει για τίποτα και έχει πάντα δίκιο! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει με την αυτοβιογραφία της. Μόνο που οι Γερμανοί της χρεώνουν ότι η σημερινή κρίση είναι απότοκος δικών της πολιτικών.

Χαρακτηριστικό το άρθρο των «New York Times» για τον λόγο για τον οποίο εξέδωσε το βιβλίο της: «Θέλει να δικαιολογήσει αποφάσεις που πήρε και που εξακολουθούν να επηρεάζουν τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι σήμερα».

Ο «Economist» συμπληρώνει: «Γεωπολιτικά, άφησε τη χώρα της ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς την Αμερική, ανήμπορη να αναπτυχθεί χωρίς εξαγωγές στην Κίνα, και βασισμένη στο ρωσικό αέριο για να διατηρήσει τη βιομηχανία της. Αλλά και στην οικονομία, οι επιδόσεις της ήταν καταστροφικές. Σχεδόν κάθε μεγάλη απόφαση που έλαβε η Μέρκελ φαίνεται πως οδήγησε τη Γερμανία –και συχνά ολόκληρη την ΕΕ– σε χειρότερη θέση».

Για την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, το «Der Spiegel» και μέρος του γερμανικού Τύπου χαρακτηρίζουν την πρώην καγκελάριο «αδιάλλακτη», που θέλει να έχει πάντα δίκιο «ακόμα κι αν δεν ήξερε πάντα τι ακριβώς έπρεπε να κάνει»!

Βέβαια, το ότι δεν ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν, στην πατρίδα το πληρώσαμε –και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε– με αίμα! Και το ξέρουν καλά και εκείνοι που έφτιαξαν το πρόγραμμα «διάσωσης» για την Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2016, στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφέρονται τα λάθη που διέπραξε στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας:

-Υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητα της Ελλάδος να προχωρήσει σε σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν ασυνήθιστη, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

-Υποτιμήθηκαν οι βαρύτατες συνέπειες της εσωτερικής υποτίμησης, αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας ο στόχος για την αποδοτικότητα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ και η προσαρμογή δεν κατανεμήθηκε ισομερώς και δίκαια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

-Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτήθηκε χαρακτηρίζεται πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα.

-Το πρόγραμμα ήταν εύθραυστο και περιορισμένες οι πιθανότητες επιτυχίας του, αν και δεν προχώρησαν σε τροποποίηση όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Η κ. Μέρκελ δικαιούται να προσπαθεί να πετύχει αυτό που έλεγε ο Τσόρτσιλ: «η Ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, επειδή σκοπεύω να τη γράψω ο ίδιος».

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί εμείς πρέπει να την «αγιοποιούμε» θεωρώντας την αξιόπιστο τιμητή μας, όταν μάλιστα οι ίδιοι οι Γερμανοί την έχουν ήδη αποκαθηλώσει από τον θρόνο της!