Κατά τον «Βηματοδότη», ο Νίκος Παππάς, βλέποντας ότι δεν έχει ελπίδες να εκλεγεί πρόεδρος, επιζητεί την επιστροφή Τσίπρα το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα, κατά τη στήλη, η μάχη της διαδοχής τείνει να εξελιχθεί σε μια μάχη συνιστωσών και ομάδων όπου δεν λείπουν τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι ανοίκιες επιθέσεις. Η εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν ο Τσίπρας φαινόταν πανίσχυρος και κυρίαρχος, ήταν μόνιμα καζάνι που έβραζε. Πολλώ δε μάλλον τώρα που το κόμμα είναι ακέφαλο. Το ζητούμενο σε όλα αυτά είναι αν όντως ο Τσίπρας με τη φυγή του επιδίωξε αυτή την κατάσταση ή αν αυτή προέκυψε λόγω απερισκεψίας. 

Δεν θέλω να ταράξω την αυγουστιάτικη σιέστα ορισμένων, αλλά σε μόλις 50 ημέρες έχουμε (ξανά) εκλογές. Στις 8 Οκτωβρίου διεξάγονται σε δύο γύρους οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι επερχόμενες εκλογές διεξάγονται με νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει τρία βασικά γνωρίσματα: α) τον μαγικό αριθμό 43% με τον οποίο εκλέγονται αυτόματα δήμαρχοι ή περιφερειάρχες όσοι το αγγίξουν, β) την απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες στο οικείο συμβούλιο του εκλεγέντος δημάρχου ή περιφερειάρχη και γ) την πενταετή θητεία των αρχών που θα εκλεγούν. Μαθαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου στην ηλεκτρονική πύλη του gov.gr. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε ψηφοδέλτια με δυνατά ονόματα, με απώτερο στόχο να εμφανιστεί ως «δεύτερη δύναμη» στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται δύσκολη άσκηση – ειδικά στις περιφέρειες που καθυστέρησε η ανακοίνωση των υποψηφίων περιφερειαρχών. Ωστόσο, η άτακτη φυγή του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μόνιμο βέρτιγκο ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής, η Χαριλάου Τρικούπη έχει τη μοναδική ευκαιρία να αντιπαραθέσει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πλαίσιο και μια συγκεκριμένη και συνεκτική πολιτική γραμμή. Το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών για το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο. Εάν αποδειχθεί και στην πράξη ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει ότι θα αναχθεί στην πολιτική δύναμη της πραγματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία με τα λοιπά μικρά κόμματα της Βουλής. Σε διαφορετική περίπτωση, το momentum θα χαθεί και μαζί θα χαθεί μια ιστορική ευκαιρία ανάταξης μιας κατρακύλας που ξεκίνησε το 2010. 

Περί της «πανώλης» της woke υστερίας 

Διάβασα το βιβλίο «Woke – Η καθολική αποδόμηση: Εθνος – Φύλο – Φυλή» σε επιμέλεια του Γιώργου Καραμπελιά (εκδ. Ενναλλακτικές Εκδόσεις, 2023). Το βιβλίο καταπιάνεται με τη μαζική υστερία του «woke (αφυπνισμένου) κινήματος» που έχει εξαπλωθεί σαν πανώλη στις δυτικές κοινωνίες. Το κίνημα των «αφυπνισμένων» εκφράζει έναν μεσσιανισμό και μια φανατική προσήλωση στην ορθοπολιτική ορθοδοξία, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ των θετικών και των αρνητικών στοιχείων του δυτικού πολιτισμού. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα κυνήγι μαγισσών που στοχοποιεί τη «λευκότητα» και τη δυαδικότητα των φύλων, εξισώνοντάς τα με το απόλυτο κακό· η αποκατάσταση των ιστορικών εγκλημάτων της Δύσης και της πατριαρχίας λαμβάνει αποκλειστικά τη μορφή ενός αντίστροφου φυλετισμού, ενώ προωθείται η θεσμική καθιέρωση αρνητικών διακρίσεων έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το βασικό τέχνασμα, μέσω του οποίου επιχειρείται η φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής, είναι η «ακροδεξιοποίηση της διαφωνίας»: όποιος αμφισβητεί την πολιτική ορθότητα θεωρείται ότι νομιμοποιεί τον ακροδεξιό λόγο και καταδικάζεται σε εξοστρακισμό. Εξαιρετικό ανάγνωσμα. 

Oppenheimer και Βρεττάκος 

Παρακολούθησα σε avant-première την ταινία «Oppenheimer», η οποία καταπιάνεται με τη ζωή του μεγάλου αυτού επιστήμονα και «πατέρα της ατομικής βόμβας», όπως έμελλε να αποκαλείται, και δηλώνω εντυπωσιασμένος από τη σκηνοθετική δεινότητα του Κρίστοφερ Νόλαν και την ικανότητα του Κίλιαν Μέρφι να υποδύεται έναν τόσο δύσκολο χαρακτήρα. Η ταινία εντυπωσιάζει για το βαθμό ακρίβειας της εξιστόρησης των πολυσύνθετων γεγονότων (επιστημονικών, προσωπικών, πολιτικών, κοινωνικών) που λάμβαναν χώρα την περίοδο του πρότζεκτ «Μανχάταν», όπως και αργότερα, μετά τον πόλεμο, αλλά και με τα ηθικά διλήμματα του επιστήμονα και τις τύψεις που έφερε μαζί της η επιτυχία της κατασκευής της πρώτης ατομικής βόμβας. Λίγοι γνωρίζουν ότι το 1954 ο Νικηφόρος Βρεττάκος είχε την ιδέα της συγγραφής μιας επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Oppenheimer, «που ταυτόχρονα ήταν και κατηγορητήριο και συμπόνια για το κατάντημα του πνεύματος» όχι μόνο του ίδιου, αλλά «όλων των Οπενχαϊμερ αυτής της γης». 

Ερχονται τα νέα Canadair 

«Κλείδωσε» η παραλαβή των νέων υπερσύγχρονων Canadair DHC-515 για την πατρίδα μας. Η κυβέρνηση με ταχύτατες κινήσεις εξασφάλισε ότι τα πρώτα αεροσκάφη που θα βγουν από την παραγωγή της De Havilland Canada θα βαφτούν με τα ελληνικά χρωματα. Συνολικά επτά νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου θα παραληφθούν προς το τέλος του 2026 και πάντως πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2027, αναβαθμίζοντας σημαντικά το πυροσβεστικό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η αγορά τους θα γίνει με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με δεδομένο την περιορισμένη παραγωγή και την παγκόσμια ζήτηση, η χώρα μας κατάφερε έναν μικρό άθλο.