Στις κυπριακές προεδρικές εκλογές οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων ήταν εντυπωσιακές, όπως και η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

 

Γράφει ο Γρηγόρης Ψαριανός

 

Πρώτα απ’ όλα να συγχαρούμε τον νέο πρόεδρο της Κύπρου για τη νίκη του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η αναμέτρηση των δύο ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη, περιγράφηκε ως ντέρμπι και το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα με μικρή διαφορά, 52% για τον Χριστοδουλίδη και 48% για τον Μαυρογιάννη.

Οι εκλογές στην Κύπρο δεν θύμιζαν, ωστόσο, καθόλου τις δικές μας –ειδικά αυτές που έρχονται– αφού η διεξαγωγή τους έγινε σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον χωρίς ακρότητες, ύβρεις, καταγγελίες και χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση, σε χαμηλούς τόνους μέχρι και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων. Ομως…

Σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις και στους δύο γύρους, προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, αφού οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων ήταν εντυπωσιακές, όπως και η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

Τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες και το μεγαλύτερο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έφτασε στα πρόθυρα της διάσπασης –παρόλο που και οι τρεις υποψήφιοι προέρχονταν από αυτό!– αφού ο επίσημος υποψήφιός του, ο Νεοφύτου, ήρθε τρίτος και έμεινε εκτός τελικού και οι ψηφοφόροι του μοιράστηκαν ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη, οι οποίοι εμφανίζονταν ως ανεξάρτητοι…

Ο Χριστοδουλίδης, πρώην ΥΠΕΞ του Αναστασιάδη, περιγραφόταν ως αποστάτης του ΔΗΣΥ και ο Μαυρογιάννης ως κεντροδεξιός διπλωμάτης καριέρας εμφανιζόταν υποστηριζόμενος από το «νεοκομμουνιστικό» ΑΚΕΛ!

Τα κόμματα του κέντρου, των «σοσιαλιστών» και της κεντροδεξιάς έγιναν κομμάτια – και θρύψαλα. Οι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν υπέστησαν άλλη μια δεινή ήττα, αφού και οι δύο υποψήφιοι είναι θιασώτες της σκληρής γραμμής των «ανυποχώρητων» που δεν θα ήθελαν τη λύση του «ενός κράτους διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας» και θα προτιμούσαν –όχι και τόσο φανερά και δημόσια όλοι– τη Διχοτόμηση.

Η δεξιά –με τον έναν– και η αριστερή –με τον άλλον– «αντισυστημική» ψήφος κατήγαγε έναν ακόμα θρίαμβο, άλλωστε κι ο Χριστοδουλίδης εξελέγη με τις ψήφους της Ακροδεξιάς, που παίρνει το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά ποσοστό, κάπου 7%, πολλοί δε και εδώ και στην Κύπρο και στην Ευρώπη μάλλον ανησυχούν. Πώς θα τελειώσει οριστικά και θα λυθεί τώρα το Κυπριακό;