H υγειονομική κατάσταση στην ΑττικήΙ προκαλεί στους ειδικούς διαίτερη ανησυχία, με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο να προειδοποιεί ότι μία πιθανή έξαρση των κρουσμάτων θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.
«Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο σήμερα, Παρασκευή, το 1/3 των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 597 νέα κρούσματα τα 210 βρέθηκαν στο λεκανοπέδιο.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο, ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως ακολούθως:
- 32 από την Ανατολική Αττική
- 21 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας
- 26 από τη Δυτική Αττική
- 38 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας
- 52 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας
- 21 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας
- 20 από τον Πειραιά
- Τι είπε για τα σχολεία
Σε ερώτημα που του έγινε για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο κ. Γώγος τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
«Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» ανέφερε.
Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων ο ίδιος σχολίασε πως «δεν το βλέπω για άμεσα» και πως θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος.
«Σε έναν χρόνο θα μπορούσαμε να βγάλουμε τις μάσκες»
«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε σε έναν χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες, από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα έχουμε εμβολιάσει μεγάλο αριθμό του πληθυσμού για να περάσουμε σε μια νόσο η οποία θα έχει επιδημικά χαρακτηριστικά μιας λοίμωξης τύπου γρίπης. Βεβαίως, είναι μια νόσος πιο σοβαρή και θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα όποτε και όπου χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Γώγος.