“Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι στην πανδημία μικροπολιτικά”, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλής.
Καθώς στο βήμα είχαν προηγηθεί βουλευτές της αντιπολίτευσης που έθεσαν το ζήτημα του αριθμού των νεκρών στην Ελλάδα στην πανδημία, με χαρακτηριστική την αναφορά του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι τουλάχιστον οι μισοί θα βρίσκονταν εν ζωή, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια μειωνόταν συνεχώς το προσωπικό, οι εξοπλισμοί, οι απολαβές των υγειονομικών και το σημαντικότερο, υπήρξε μεγάλη διαρροή ιατρών στο εξωτερικό. “‘Αρα πολλά χρόνια το ΕΣΥ δεν ήταν σε καλή κατάσταση και η πανδημία βρήκε το σύστημα με προσωπικό λιγότερο, γερασμένο και με λίγα μέσα”, είπε η κ. Γκάγκα που επισήμανε ότι σχέδιο υπήρξε έγκαιρα, το προσωπικό εργάστηκε ενωμένο και το πρώτο κύμα της πανδημίας πήγε πολύ καλά, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε μέτρα προληπτικά, έλαβε μέτρα νωρίς, μαζί και το lock down, και τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα αποτελεσματικά. “Η πανδημία αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά καλά στο πρώτο κύμα”, είπε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα, κυρίως στη Β. Ελλάδα, ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αθρόες εισαγωγές αλλά τα προβλήματα των αναγκών στα νοσοκομεία αντιμετωπίστηκαν, και υπήρξαν θάνατοι αλλά “ποτέ δεν φτάσαμε το επίπεδο των θανάτων στην Ιταλία”.
“Η Πολωνία, μια χώρα με ένα καλό σύστημα υγείας, έχει 2746 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, το Βέλγιο έχει 2454 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ιταλία έχει 2404 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Αγγλία έχει 2260 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα έχει 2120 θανάτους ανά εκατομμύριο. Ναι είναι πολλοί οι θανάτοι. Σαφώς είναι πολλοί. Σαφώς όμως δεν είναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη”, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα εν μέσω πανδημίας, για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι, οι θάνατοι σε νεότερους ανθρώπους είναι λίγοι και πρόσθεσε: “Για όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ που παλεύουν για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μικροπολιτικά. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Το να χρησιμοποιούμε τους θανάτους για πολιτικούς λόγους είναι λάθος. Ο συμπαγέστερος και ο πιο σημαντικός κρίκος, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι άνθρωποι του ΕΣΥ που εδώ και δύο χρόνια συνεχώς και χωρίς διάλειμμα”.
“Πρόληψη υπήρξε, σχέδιο υπήρξε, πάνω από διπλάσια έγιναν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προσλήφθηκαν πάνω από 12.000”, είπε η αναπληρώτρια υπουργός που απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν προσλαμβάνονται περισσότεροι εντατικολόγοι: “Πολύ απλά σας λέω, ότι δεν τους έχουμε. Η εταιρεία εντατικολογίας μετράει λιγότερους εντατικολόγους από αυτούς που έχουμε ανάγκη. Οι ιατρικές ειδικότητες δεν είναι κάτι που μπορεί να πατήσεις ένα κουμπί και να τους έχεις την επόμενη μέρα. Για να έχουμε εντατικολόγους πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρούς που έχουν ήδη μια άλλη ειδικότητα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν είναι ότι δεν το έχει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπήρχε σχέδιο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς αλλάζουμε τον τρόπο των ειδικοτήτων. Ξεκινάμε να συνδέσουμε τις ειδικότητες που παράγουμε με τις ανάγκες των ανθρώπων”.
Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι με τη χιονόπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση στα νοσοκομεία, η Ασημίνα Γκάγκα ανέφερε: “έχει ακουστεί ότι 20 νοσοκομεία δεν είχαν πρόσβαση. Δεν υπήρξε νοσοκομείο χωρίς πρόσβαση. Εκείνο που έγινε ήταν ότι στα 320 στρέμματα του νοσοκομείου Σωτηρία έπεσαν κάποια δένδρα και είναι λογικό. Έπεσαν πάνω σε σωλήνα οξυγόνου. Διορθώθηκε αμέσως το πρόβλημα και δεν κινδύνευσε ασθενής. Το Σωτηρία έχει δρόμους 4 χιλιομέτρων και κάποιοι κόπηκαν. Στο παρελθόν όμως με πλημμύρες, κυκλοφορούσε μέσα στο Σωτηρία, άνθρωπος με βάρκα”. Είπε επίσης ότι στα νοσοκομεία έφτασαν όλες οι φιάλες οξυγόνου, παρά την κακοκαιρία για να προσθέσει: “σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας και η διαχείριση ήταν σωστή”.
“Πρέπει να υπάρχει σχέδιο και υπάρχει. Βασιζόμαστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ, τους οποίους θέλω να ξαναευχαριστήσω, γιατί αυτό που προσφέρουν καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας”, είπε η κ. Γκάγκα και τόνισε απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για deals με τα εμβόλια: “για τα εμβόλια προηγήθηκαν συμφωνίες με την ΕΕ, υπήρξε συμφωνημένη τιμή για όλη την Ευρώπη και συμφωνήθηκαν οι δόσεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, της κάθε χώρας μέλους. Συνεπώς το να λέμε για deals στα εμβόλια, είναι τουλάχιστον παλαβό”.
Σχολιάζοντας όσα είπε η Ασημίνα Γκάγκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι πράγματι την περίοδο των μνημονίων το ΕΣΥ είχε μια φθίνουσα πορεία, αλλά ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέτρεψε αυτή την καθοδική πορεία, άνοιξε δομές που είχαν κλείσει, επανήλθαν άνθρωποι που είχαν διωχθεί, έγιναν οι 120 ΤΟΜΥ, απέκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι. Αναφερόμενος στα προβλήματα με τη χιονόπτωση, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι στη Μεσογείων που έμεινε κλειστή, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο “Σωτηρία”. Επέκρινε επίσης τον κ. Πατούλη λέγοντας πως παρότι φωτογραφιζόταν με τα “θηρία” που θα καθάριζαν τους δρόμους, άσκησε μεροληπτική πολιτική και δεν έστειλε μηχανήματα σε περιοχές που οι δήμαρχοι δεν ήταν της αρεσκείας του, “όπως έπραξε με το Χαλάνδρι που δεν τα μηχανήματα πήγαν Βριλήσσια και Πεντέλη αλλά όταν έφτασαν στο Χαλάνδρι, γύρισαν πίσω”. Είπε επίσης ότι οι αριθμοί που επικαλείται για τους νεκρούς, η κ. Γκάγκα, είναι από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που “η Ελλάδα είναι στην πρώτη και τη δεύτερη θέση συνεχώς και για την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες”. Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των υγειονομικών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, γιατί δεν εντάσσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά. “Τα deal γίνανε. Το ξέρετε πολύ καλά. Αφορούν τα τεστ. Σας ξεφτίλισαν οι δήμαρχοι που πέτυχαν καλύτερες τιμές”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξει χώρο για τους επιχειρηματίες. Κάλεσε τέλος την αναπληρώτρια υπουργό, όσα λέει για μικροπολιτική σε σχέση με το θέμα των νεκρών, να τα απευθύνει στον πρωθυπουργό γιατί ήταν εκείνος που έλεγε το καλοκαίρι για τις φωτιές στην Εύβοια ότι “τώρα μετράμε καμένα στρέμματα αλλά στο Μάτι μετρούσαμε καμένους και φέρετρα”.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε αδιανόητο “να έχουμε κάθε μέρα 100 νεκρούς, να χάνεται κάθε μέρα ένα χωριό, και η κυβέρνηση να καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού”. “Έχουμε ξεπεράσει, αυτή τη στιγμή, την Ισπανία και τη Γαλλία που είχαν πολλούς νεκρούς ενώ δεν είχε έρθει ακόμα το εμβόλιο. Τώρα όμως έχουμε το εμβόλιο. Και εσείς δίνετε μήνυμα εφησυχασμού και χαλαρώνετε τα μέτρα. Για μια ακόμη φορά δίνετε την εικόνα ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Θυμάστε ποιος το έλεγε αυτό; Το έλεγε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Έχετε κάνει πολλά λάθη”, είπε Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις και ολιγωρία και τελικά το μόνο για το οποίο κινήθηκε γρήγορα η κυβέρνηση, είναι οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις προμηθειών, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία λογοδοσία. Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση μιλάει για προσλήψεις αλλά δεν διευκρινίζει ότι αυτές είναι προσλήψεις επικουρικών και όχι μονίμων στο ΕΣΥ. “Η υπερβάλουσα θνητότητα στη χώρα μας, είναι απότοκος των τεράστιων ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Έχετε ευθύνες, έχετε κάνει μεγάλα λάθη και δίνεται πάλι ένα λάθος μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων”.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που κάλεσε την Ασημίνα Γκάγκα να επαναλάβει πόσες ήταν οι ΜΕΘ το 2019 και πόσες είναι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και να πει ότι τις μέρες της χιονόπτωσης τα νοσοκομεία λειτούργησαν.
“Τα κρεβάτια ΜΕΘ ήταν 557 το 2019 και είναι 1200 σήμερα, με δυνατότητα αύξησης λόγω των ΜΑΦ. Είναι σαφώς περισσότερα και το προσωπικό είναι πολύ περισσότερο. Υπάρχουν πράγματι επικουρικοί, αλλά οι διαδικασίες για μόνιμους απαιτούν περισσότερο χρόνο, οι θέσεις των μονίμων προκηρύσσονται τώρα και αλλάζουμε τα κριτήρια για να τελειώσουν οι διαδικασίες ταχύτερα”, είπε αναπληρώτρια υπουργός ενώ αναφορικά με τη χιονόπτωση επανέλαβε ότι η προσβασιμότητα υπήρχε σε όλα τα νοσοκομεία και οι εφημερίες έγιναν κανονικά, παντού επίσης έγινε η τροφοδοσία και συνεπώς σοβαρό θέμα αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία δεν υπήρξε.