Στη σημασία των ΜΕΘ αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου πρόκειται να βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της καινούργιας ΜΕΘ του νοσοκομείου.
«Πρόκειται για 50 κρεβάτια. Γενικά χρειάζονται, κάθε χειμώνα με τις λοιμώξεις έχουμε πολλούς ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση. Αυτές οι μονάδες είναι ΜΕΘ και είναι τέσσερα διαφορετικά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Μέχρι τώρα έχουμε 20 ΜΕΘ και 9 κρεβάτια ΜΑΦ. Τα καινούργια κρεβάτια μπορούν να χωριστούν σε τμήματα και να μπορούν να μετατρέπονται ανάλογα με τις ανάγκες. Η μονάδα έγινε κυρίως για το θέμα του κορωνοϊού, αλλά απαντάει σε μια πάγια ανάγκη», σημείωσε η Μίνα Γκάγκα.
«Έχουν ήδη γίνει δωρεές προς το υπουργείο Υγείας και αντιμετωπίζονται κεντρικά. Έχει υπάρξει καινούργιος εξοπλισμός από πάρα πολλούς δωρητές», πρόσθεσε η ίδια.
«Έχουμε αρχίσει και κάνουμε rapid τεστ που βγαίνουν σε λίγη ώρα. Σε λιγότερο από δύο ώρες, ή συνήθως σε λιγότερο από μία. Την προηγούμενη περίοδο τα τακτικά χειρουργεία έκλεισαν. Αυτή τη στιγμή, στο δικό μας νοσοκομείο, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα χειρουργεία. Πρέπει να είναι ξεχωριστά οι ασθενείς με κορωνοϊό, για να μην υπάρξει διασπορά. Μέχρι να βγουν οι εξετάσεις, όλη η διαχείριση είναι δύσκολη», ανέφερε η Μίνα Γκάγκα περιγράφοντας την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι «ένα – δύο είναι τα νοσοκομεία που έχουν ράντζα, που τα επισκέπτεται πολύς κόσμος. Σε εμάς, στο Σωτηρία, δεν έχουμε σίγουρα».
Σχολιάζοντας το βίντεο που έφερε στο φως η Κοινωνία Ώρα MEGA αναφορικά με κατάστημα εστίασης που λειτουργούσε μετά τις 12, η ίδια είπε ότι «οι νόμοι και οι κανόνες έγιναν για να τους σεβόμαστε. Είναι λάθος για τον καθένα μας να μην σεβόμαστε κανόνες που ισχύουν, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Θα ήθελα να μην πηγαίνει ο κόσμος σε αυτά τα μέρη. Νομίζω πρέπει να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες που συμπεριφέρονται σωστά και να τηρούμε τους κανόνες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αστυνομική φύλαξη για να το κάνουμε. Σαν χώρα τα έχουμε πάει πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου συμπεριφέρεται καλά».
«Δεν είναι από τα σχολεία τα κρούσματα, έχει φανεί παγκόσμια αυτό. Νομίζω ότι γίνεται εκεί που αφαιρούμαστε, και είμαστε με άλλους ανθρώπους και βρισκόμαστε πολύ κοντά. Αν έχουμε γύρω μας ένα πιο στενό κύκλο, τα πράγματα θα είναι καλά», κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.