Χαμός έχει γίνει ύστερα από τις δηλώσεις του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Οικονόμου, αναφορικά με «συναλλαγές» που έκαναν οι επιτροπές της Βουλής για το πόθεν έσχες επί ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια την εκπρόσωπο Τύπου να τον «αδειάζει» αργότερα λέγοντας ότι «δεν εγείρουμε ζήτημα για το πόθεν έσχες του κυρίου Μητσοτάκη. Κληθείς να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Τσίπρας, είπε ότι «νομίζω ότι είναι ατυχής παρέμβαση, για το παρελθόν. Παρότι εγώ ο ίδιος σας λέω ότι δεν ξέρω αν έγινε σε όλες τις περιπτώσεις σωστή δουλειά και έλεγχος, σε ό,τι αφορά τα πόθεν έσχες», για να προσθέσει στη συνέχεια πως «ότι αρχειοθετείται κάτι, δεν σημαίνει ότι έχει γίνει σωστή δουλειά πριν φτάσουμε στην αρχειοθέτηση». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν συμφωνεί με τον Θανάση Οικονόμου, ο κύριος Τσίπρας είπε «όχι, όχι, όχι. Ο κύριος Οικονόμου λέει ότι έγιναν συναλλαγές. Αυτό είναι άλλο πράγμα». Είναι προφανές ότι τέτοια προβλήματα, τα δημιουργούν τα εξόχως προβληματικά, τοξικά αφηγήματα.

Ο Γιώργος Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην στήριξη του προέδρου, στην αχαρακτήριστη αιτίαση του Θανάση Οικονόμου και στο άδειασμα του αφηγήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεδομένου ότι μας χωρίζουν μόλις τέσσερεις ημέρες από τις κάλπες, απαιτούνται ισορροπίες. Κάτι που δεν κατάφερε να κάνει επιτυχώς το κόμμα επισήμως, όπου επάνω στον πανικό να μαζέψει τις δηλώσεις Οικονόμου, «άδειασε» εντελώς όλο το αφήγημα για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Τσίπρας από την άλλη, άδειασε το κομμάτι των «συναλλαγών» από το αφήγημα του πόθεν έσχες και έβαλε στην εξίσωση την... ανικανότητα! Λογική κίνηση, μιας και τα δυο αυτά στελέχη, είτε δεν είναι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κύριος Βαρεμένος που προσχώρησε στη Νέα Αριστερά, είτε δεν είναι ενεργά, όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Για αυτό ο Γιώργος Τσίπρας λέει ότι «δεν ξέρω εάν έκαναν σωστή δουλειά, όσον αφορά τα πόθεν έσχες. Δεν αναφέρομαι ειδικά στον κύριο Μητσοτάκη», ενώ στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «αναφέρεστε στην περίοδο του Τσίπρα. Αναφέρεστε στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ότι «ναι. Γιατί όλα έγιναν σωστά επί Τσίπρα; Δεν έγιναν όλα σωστά, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Βυθίζονται στην τοξικότητα

«Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Και αυτό ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ: «επένδυσαν» στη τοξικότητα, αντί στον ορθό πολιτικό λόγο και τώρα τους πνίγει. Διότι όλο αυτό το τραγελαφικό μπάχαλο θα είχε αποφευχθεί, εάν φρόντιζαν απλώς να κάνουν μια προεκλογική καμπάνια με ορθό πολιτικό λόγο. Τουναντίον, με τη συγκεκριμένη επιλογή -αυτή της τοξικότητας και της λάσπης- ήταν απλώς θέμα χρόνου να ξεφύγει κάποιος και να πει κάτι πολύ «χοντρό», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να το «μαζέψουν» και πάνω σε αυτόν τον πανικό, «άδειασαν» και το βασικό τους αφήγημα για το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη. Ακόμη και ο ίδιος ο ξάδερφος του Αλέξη Τσίπρα, αναγκάστηκε να αδειάσει την κυβέρνηση στην οποία υπήρξε υπουργός, θέλοντας να «δείξει στα παιδαρέλια» το πώς διαχειρίζονται τέτοιου είδους κρίσεις. Αλλά όπως και να το κάνουμε, ο Γιώργος Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι απλώς ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έχει σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα. Και εκείνη ήταν που άδειασε εντελώς το αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη. Τέσσερις και σήμερα, σύντροφοι. Υπομονή.

Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα

Ανθή Βούλγαρη: «Δεν εκθέτει ο κύριος Οικονόμου τον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, με αυτά που έχει πει, σήμερα βγαίνει εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Γιώργος Τσίπρας: «Νομίζω ότι είναι ατυχής παρέμβαση, για το παρελθόν. Παρότι εγώ ο ίδιος σας λέω ότι δεν ξέρω αν έγινε σε όλες τις περιπτώσεις σωστή δουλειά και έλεγχος, σε ό,τι αφορά τα πόθεν έσχες».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Τι εννοείτε "σε όλες τις περιπτώσεις"; Γιατί χθες ο πρόεδρός σας είπε "αρχειοθετήθηκε. Βλέπετε; Αρχειοθετούνται όλα απ' τον Μητσοτάκη". Τι εννοείτε "δεν έχει γίνει σωστή δουλειά";»

Γιώργος Τσίπρας: «Εντάξει, ότι αρχειοθετείται κάτι, δεν σημαίνει ότι έχει γίνει σωστή δουλειά πριν φτάσουμε στην αρχειοθέτηση».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Άρα, συμφωνείτε με τον κύριο Οικονόμου, εν μέρει».

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, όχι, όχι. Ο κύριος Οικονόμου λέει ότι έγιναν συναλλαγές. Αυτό είναι άλλο πράγμα».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Όχι, αφήστε τις συναλλαγές. Για τα πόθεν έσχες του Μητσοτάκη λέμε τώρα».

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν ξέρω τι δουλειά έχει γίνει. Δεν ξέρω τι δουλειά έχει γίνει».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Δεν είχατε εμπιστοσύνη στην τότε επιτροπή εννοείτε, του κυρίου Βαρεμένου».

Γιώργος Τσίπρας: «Κοιτάξτε, κατά καιρούς έχουν υπάρξει επιτροπές στη Βουλή, οι οποίες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κατά καιρούς».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Του κυρίου Βαρεμένου, δεν την έκανε σωστά;»

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν το ξέρω».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Άρα, κι εσείς κρατάτε αποστάσεις».

Γιώργος Τσίπρας: «Δεν ξέρω εάν έκαναν σωστή δουλειά, όσον αφορά τα πόθεν έσχες. Δεν αναφέρομαι ειδικά στον κύριο Μητσοτάκη».

Ανθή Βούλγαρη: «Αναφέρεστε σε κάποιον; Έχετε κάτι υπόψη σας;»

Γιώργος Τσίπρας: «Όχι, όχι, όχι».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Πάντως αναφέρεστε στην περίοδο του Τσίπρα. Αναφέρεστε στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Τσίπρας: «Ναι. Γιατί όλα έγιναν σωστά επί Τσίπρα; Δεν έγιναν όλα σωστά, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».