Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί με τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα, μετά την έγκριση από την ΕΕ του Στρατηγικού Σχεδίου μας, διότι «η νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επισιτιστική ασφάλεια και τις αγροτικές κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, «θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια» λέει στη συζήτησή του με «tomanifesto» ο Γιώργος Γεωργαντάς, για να καταλήξει με τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών.
Στην Ντόρα Κουτροκόη
Κύριε υπουργέ, αυτήν την εβδομάδα εγκρίθηκε από την ΕΕ το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει από τη νέα χρονιά η ενεργοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;
Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Λιθουανίας. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα. Η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου μας σηματοδοτεί μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τον πρωτογενή τομέα μας και τις αγροτικές περιοχές μας, δεδομένων των σοβαρών και μεγάλων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μέσα από τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό μας επιδιώκουμε την ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, και μάλιστα για πρώτη φορά μέσα από μια ενιαία προσέγγιση, η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο πυλώνων της, τόσο του πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Πώς θα διατεθούν τα χρήματα που εξασφάλισε η Ελλάδα, μετά την έγκριση που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιό μας;
Σας θυμίζω ότι, χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα εξασφάλισε πόρους ύψους 19,3 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ. Δηλαδή, ίδιους με την προηγούμενη περίοδο όταν για όλες τις χώρες υπήρξαν μειώσεις. Στη μεταβατική περίοδο διατέθηκαν περί τα 6 δισ. Την προηγούμενη Δευτέρα εγκρίθηκε η υπόλοιπη χρηματοδότηση των 14,25 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 13,42 δισ. ευρώ είναι η ευρωπαϊκή συνεισφορά και τα 822 εκατ. ευρώ η εθνική. Τα 9,62 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις άμεσες ενισχύσεις, τα 4,42 δισ. ευρώ στις επενδυτικές-αναπτυξιακές δράσεις και τα 200,8 εκατ. ευρώ σε τομεακές δράσεις.
Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πολιτικής που ακολουθεί η νέα ΚΑΠ, η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί πιο δίκαια μεταξύ των παραγωγών, με έμφαση στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, καθώς και στους νέους αγρότες. Επιπλέον, οι αγρότες θα υποστηριχθούν για να υιοθετήσουν την καινοτομία, από τη γεωργία ακριβείας έως τις αγροοικολογικές μεθόδους παραγωγής. Υποστηρίζοντας συγκεκριμένες δράσεις σε αυτούς και σε άλλους τομείς, η νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επισιτιστική ασφάλεια και τις αγροτικές κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρακτικά ποια θα είναι τα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα και τη χώρα μας;
Για την κυβέρνησή μας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πολιτική επιλογή. Για να βρει ο αγρότης τη θέση που του αξίζει στην οικονομία μας, οφείλουμε να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή μας υλοποιώντας το Στρατηγικό Σχέδιο που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για εμάς, η επιτυχής εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου μας είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες κρίσεις, καθώς θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και αξία στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μας, θα προστατεύσει τους πολύτιμους φυσικούς πόρους μας και την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών περιοχών μας προωθώντας με 1,4 δισ. ευρώ τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής προκειμένου να διπλασιαστεί η έκταση με βιολογικές καλλιέργειες και με τη χρηματοδότηση οικολογικών σχημάτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα μας με περισσότερους από 65.000 νέους γεωργούς συνολικά, να επωφελούνται των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ.
Τι προβλέπεται για τους νέους αγρότες, πώς θα ωφεληθούν και ποια επιπλέον κίνητρα θα δοθούν για την επιστροφή στην περιφέρεια με στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής υπαίθρου;
Ηδη μέσα από το ενδιάμεσο πρόγραμμα της ΚΑΠ εκπονήθηκε και υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ύψους 525 εκατ. ευρώ, που εκπονήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Η κυβέρνησή μας, θέλοντας να στηρίξει τους νέους που επιλέγουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα, έχει προγραμματίσει ανάλογα προγράμματα για Νέους Αγρότες ανά δύο έτη. Ωστόσο, οι νέοι που επιθυμούν μπορούν να διασφαλίσουν στήριξη και μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, ενός προγράμματος ύψους 230 εκατ. ευρώ που η προκήρυξή του θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο σας από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;
Από την πρώτη στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κύριο μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας για τη χώρα μας. Αναπληρώσαμε τις ποσότητες δημητριακών που εισάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες με εισαγωγές από άλλες χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία, ενώ έχουμε διασφαλίσει και εναλλακτικές. Παράλληλα φροντίσαμε, με μια σειρά στοχευμένων μέτρων, να διασφαλιστεί η συνέχιση της εγχώριας παραγωγής, δεδομένης της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Ηδη έχουμε ενισχύσει τους αγρότες μας με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνω υπ’ όψιν τα μέτρα στήριξης του γενικού πληθυσμού από τα οποία επωφελούνται και οι παραγωγοί. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε με συνέπεια να βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, όχι μόνο αυτήν τη δύσκολη περίοδο αλλά διαρκώς, γιατί για εμάς η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ισχυρή βάση ανάπτυξης.