Ο πρώην υπουργός είναι προφανές πως δεν κρύβει την ικανοποίησή του με την ακολουθούμενη από το 2019 πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και τον σκεπτικισμό του για τον δρόμο που ακολουθεί η νυν ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

Σαν το παλιό καλό κρασί! Ο 66χρονος πρώην υπουργός, από το Κιλκίς, παραμένει πιστός σε κάτι που μερικοί παλιοί «σύντροφοί του» στο ΠΑΣΟΚ, πρόδωσαν: στον αστικό χώρο. Τον χώρο που, παρά τις όποιες διαμάχες, στο ευρύ πεδίο του πάντα αναζητεί τη δημιουργία, τη σύγκλιση και τη μετριοπάθεια. Ο Γιώργος Φλωρίδης παρέμεινε αμετακίνητα πιστός στις δημοκρατικές παρακαταθήκες της μεταπολίτευσης και στις 2 Φεβρουαρίου, ακούγοντας την αναγγελία της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης όπου έστειλε τους αριστεριστές ο λαός, δήλωσε: «Ο Τσίπρας εγκαταλείπει τη Βουλή για να βρεθεί στον φυσικό του χώρο. Η Βουλή απαιτεί σοβαρότητα και θέσεις για τα προβλήματα της χώρας και του λαού. Για το πεζοδρόμιο αρκούν τα συνθήματα και η βία». Διαβάζει όμως ο πρώην υπουργός και τις εξελίξεις σωστά: «Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τις προσευχές κάποιων να ‘‘ρίξει’’ τον Μητσοτάκη ο ένας ή ο άλλος ολιγάρχης», έγραψε στο twitter στις 7 Νοεμβρίου 2022. Τέσσερις ημέρες μετά, υπογράμμισε ότι «όσο θα ενισχύονται οι εκτιμήσεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τόσο θα μεγαλώνει ο συντονισμός και το σφιχταγκάλιασμα μεταξύ ολιγαρχών, Τσίπρα και κουκουλοφόρων ‘‘ερευνητών’’», για να ακολουθήσει τρεις μέρες μετά κι άλλη τοποθέτησή του επί του θέματος: «Αφού το αμαρτωλό τρίγωνο ολιγαρχών, Τσίπρα και κουκουλοφόρων ερευνητών, απέτυχε να δημιουργήσει ρήγμα στον λαό, εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του σε ‘‘δούρειους ίππους’’. Πλην, όμως, ματαίως…»

 

Αιχμηρή πένα

Ο Γιώργος Φλωρίδης αποδεικνύει καθημερινά με τις τοποθετήσεις του, που πλέον συνιστούν ειδήσεις, ότι οι πολλοί στον ευρύτερο αστικό χώρο δεν διακατέχονται από σύνδρομα ιδεολογικής μισαλλοδοξίας: «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ’40 ο ελληνικός λαός προσέτρεξε να πολεμήσει ηρωικά τον φασισμό. Δηλαδή αν ο εισβολέας Μουσολίνι ήταν, ας πούμε, δημοκράτης, ο ελληνικός λαός δεν θα πολεμούσε;» Η δε τοποθέτησή του απέναντι στον εξτρεμισμό είναι δηλωμένη: «‘‘Δημοκρατία και λογοκρισία είναι έννοιες αντίθετες’’, λέει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Σωστά! Οπως επίσης Δημοκρατία και αλητεία». Στηλίτευσε δε την τουλάχιστον «παράξενη» –όσο και ανακόλουθη ιδεολογικά– στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη, λέγοντας για τους αριστεριστές πως «στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναζητούν προσχήματα να ΜΗΝ εμποδίσουν τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. Οντως, ΣΥΡΙΖΑ!»

 

Βέλη κατά ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην υπουργός και θείος της Φαίης Σκορδά είναι προφανές πως δεν κρύβει την ικανοποίησή του με την ακολουθούμενη από το 2019 πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και τον σκεπτικισμό του για τον δρόμο που ακολουθεί η νυν ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Οταν ένας πολιτικός αρχηγός ζητάει ισχυρή εντολή, πρέπει να πει τι θα την κάνει μετά τις εκλογές», υπογράμμισε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος απαίτησε «ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση – σταθερή οικονομία – σταθερή Δημοκρατία». Εν μέσω ενός κύματος ένταξης στη ΝΔ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το όνομά του εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο, όπως και αυτό της Αννας Διαμαντοπούλου. Αυτό, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της ΝΔ να συμπτύξει ένα ισχυρό αστικό μέτωπο απέναντι στον εξτρεμισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μεν προσπαθεί να προσεταιριστεί στις Βρυξέλες τους Σοσιαλιστές, έχει όμως ακροαριστερή και εθνομηδενιστική ατζέντα και τακτική.

 

Βροντερή παραίτηση

Δικηγόρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς (1994) και μετά νομάρχης Κιλκίς, το 1996 εξελέγη βουλευτής στον ίδιο νομό. Τα κατάφερε και το 2000, και το 2004, και το 2007, και το 2009. Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών (1998 – 2000), υφυπουργός Πολιτισμού (2000 – 2001), υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (2001 – 2003) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (2003 – 2004). Τον Ιούνιο του 2011 παραιτήθηκε από βουλευτής, περιγράφοντας σε σχετική επιστολή την απόφασή του αυτήν ως «ανάχωμα στον εξευτελισμό των πολιτικών και της χώρας» και έχοντας επισημάνει ότι τα όσα συνέβαιναν τότε στη χώρα την έφερναν «πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή». Καυτηρίασε δε «τη λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων» και έκανε λόγο για «το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος». Την ίδια χρονιά ίδρυσε μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα τον «Κοινωνικό  Σύνδεσμο».

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 επανήλθε στον στίβο της ενεργούς πολιτικής, τιθέμενος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μετά από συνάντησή του με τον τότε επικεφαλής του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η χώρα πρέπει να φυλάξει ως κόρη οφθαλμού το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ταυτόχρονα να ανοίξει τον δρόμο για μία ασφαλή έξοδο από την κρίση, που θα έρθει μόνο μέσα από γενναίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, με διαφάνεια και αξιοκρατία παντού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και μία γνήσια παραγωγική οικονομία». Δεν εξελέγη, παρέμεινε όμως δραστήριος στον μεταρρυθμιστικό χώρο και το 2017 ίδρυσε μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση την «Ωρα Αποφάσεων».