Η έκδοση νέας NAVTEX από την Αγκυρα για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τις τελευταίες ημέρες ήταν ξεκάθαρος ο εκνευρισμός της τουρκικής πλευράς.
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είχαν ικανοποιήσει καθόλου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του και στην τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στην καγκελάριο πως η Ε.Ε. «υπέκυψε στον εκβιασμό» της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στην Αγκυρα, όμως, προκλήθηκε εκνευρισμός και με τη NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα για ασκήσει στη Χίο και στη Λέσβο, ενόψει των διερευνητικών επαφών και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η ελληνική NAVTEX, η οποία είχε συμπεριλάβει την 29η Οκτωβρίου, που είναι εθνική γιορτή της Τουρκίας, παραβίαζε το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και πως ήταν μια κίνηση «πρόκληση». Επίσης, οι διαδοχικές δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως στις διερευνητικές επαφές θα συζητηθούν μόνο τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων περιοχών ευθύνη θεωρήθηκαν «προσπάθεια υπονόμευσης του διαλόγου» από την πλευρά της Αθήνας.
Η τουρκική πλευρά πιστεύει πως στις διερευνητικές επαφές θα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και από τις δύο χώρες. Η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Mάας στην Αθήνα φαίνεται πως θεωρείται ευκαιρία για την τουρκική κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Βερολίνο ενδέχεται να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για όλες τις διαφορές προκειμένου να μην αυξηθεί και πάλι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η Αγκυρα καθιστά σαφές τι ζητάει από την Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Κατ’ αρχήν ζητείται από την Αθήνα «να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, οι οποίοι ενσωματώνονται στον χάρτη της Σεβίλλης, να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και, κυρίως, με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας». Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε: «Οι γείτονές μας πραγματοποιούν επιθέση σε αυτές τις αθώες, επιστημονικές, τεχνικές εργασίες μας και κάνουν οτιδήποτε για να αυξήσουν την ένταση. Κάνουν προβοκάτσιες». Επίσης, ο επικεφαλής των αεροναυτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Τσαγατάι Ερτζιγές, με μήνυμα του στο Twitter, ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από κάθε παράνομη, άδικη ενέργεια στην περιοχή».
Τέλος, αργά χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν ανέφερε πως «παρά τις καλές προθέσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Του Μανώλη Κωστίδη από την Καθημερινή