Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse έρχεται να προστεθεί σε σειρά δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με την εκλογή του δεν κατάφερε να δώσει έστω εκείνη τη δημοσκοπική ανάσα που παίρνουν τα κόμματα μετά την αλλαγή αρχηγού και την εκλογή του νέου με ανοιχτές διαδικασίες.

Η φράση που φέρεται να είπε στον Ανδρέα Παπανδρέου η Μελίνα Μερκούρη, ότι «δεν αρέσουμε πια, πρόεδρε» δείχνει να έχει εφαρμογή στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία αρκετά χρόνια, ουσιαστικά από το 2016 και μετά. Η αναλαμπή του 2019 με τους πολίτες να δίνουν σχεδόν ένα 32% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσβησε γρήγορα. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε κάτι, το παραμικρό για να κρατήσει τη φλόγα αναμμένη, αρκέστηκε σε ύβρεις και ένα είδος σκληρού ροκ με το οποίο οι πολίτες διαφώνησαν. Και το τόνισε με έμφαση τον περασμένο Μάιο καθώς και τον Ιούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει και με τον νέο πρόεδρο ο οποίος δεν καταφέρνει να πείσει τους πολίτες. Είτε ως… θεσμικός είτε ως celebrity περνά κάτω από τα… ραντάρ όλων αυτών που ασχολούνται με το παρόν και το μέλλον. Των ίδιων και των παιδιών τους. Το αναμάσημα της ρητορικής Τσίπρα ουδόλως συνεργεί στο να αλλάξει κάποιος την άποψή του και η αναζήτηση της αρνητικής ψήφου από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν δείχνει να αποδίδει. Αντιθέτως.

Το θέμα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Είτε τα βρουν για λόγους άλλους –πού να τρέχουν να κάνουν κάποιοι κόμμα χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση– είτε κάποιοι τα βροντήξουν τελικά, δείχνει να μην αφορά κανέναν. Ή μάλλον να αφορά λίγους, όσους παραμένουν –ακόμη– στο κόμμα που έφερε την τοξικότητα και τον λαϊκισμό σε άλλα επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατέγραψε μεγάλες απώλειες. Οι ψηφοφόροι του αποχωρούν πεπεισμένοι πλέον πως το κόμμα έχει κάνει τον κύκλο του ως κόμμα εξουσίας, αδυνατεί να καταθέσει μια πρόταση που να είναι πιστευτή και κυρίως αδυνατεί να καταθέσει μια πρόταση που να μπορεί να υλοποιηθεί.

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν πως το κόμμα με τη νέα του ηγεσία θα… αναθαρρήσει. Θα πάρει τα πάνω του και θ΄ ανεβάσει τα ποσοστά του. Δεν εξηγούν όμως το γιατί το πιστεύουν. Γιατί ένας ψηφοφόρος που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει τη στιγμή που οι δεσμοί με αυτό ήταν κάπως… χαλαροί. Σφυρηλατήθηκαν μέσα από μια οργή και αγανάκτηση που ούτε ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο.

Τι έχει να προσφέρει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, τι έχει να προσφέρει στον ψηφοφόρο που κούνησε ήδη μαντίλι ή το σκέφτεται; Αν εξαιρέσει κανείς μερικές χιλιάδες που αναμένουν να επιστρέψουν σε κάποιες θέσεις που είχαν την περίοδο 2015 - 2019, οι άλλοι τι έχουν να περιμένουν που να τους αφορά και ως άτομα και ως οικογένειες και ως οργανωμένη κοινωνία συνολικά;

Από φωνές χόρτασαν, όπως και από ύβρεις. Το ίδιο και από υποσχέσεις. Το να δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης πως θα είναι δίπλα στον καθέναν σε τι αλλάζει την καθημερινότητα; Εκτός αν και αυτός υποσχεθεί πως θα σκίσει τα... προβλήματα με έναν νόμο και ένα άρθρο…