Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν επιλέξει να στηρίξουν την αντιπολιτευτική τους τακτική σε μια υπόθεση που ναι μεν δεν είναι αμελητέα εν τούτοις δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες. Ούτε καν… δεύτερη. Στο πλαίσιο αυτό η «παράσταση» που επιχειρείται να στηθεί δεν κόβει εισιτήρια, δεν βρίσκει ανταπόκριση αφού βασίζεται σε ένα σενάριο προηγούμενων δεκαετιών.
Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Ο δε διαγωνισμός για το ποιος θα ηγηθεί ως «θύμα» σε ένα μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Αυτό δείχνουν άλλωστε δημοσκοπήσεις ακόμη και σε φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ενημέρωσης.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τα όσα καταγράφονται στην παρούσα φάση και να επαναφέρει στον προσκήνιο αυτό που φέρεται να είχε πεί κάποια στιγμή στον Ανδρέα Παπανδρέου η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη: «Δεν αρέσουμε πρόεδρε». Και σήμερα αυτό που δείχνει να μην αρέσει στην πλειοψηφία (όχι στον μικρόκοσμο των τρολς του διαδικτύου) είναι η επιχείρηση «τοξικό κλίμα» που πέραν της πολιτικής σκηνής δηλητηριάζει και την όποια προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας και ανάταξης της χώρας μέσα σε μια κρίση όπως αυτή στην ενέργεια, η οποία συμπαρασύρει σε ακρίβεια πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως και στην πανδημία έτσι και τώρα η αντιπολίτευση αναζητεί την ευκαιρία που κατά την Έφη Αχτσιόλου δεν είναι ποτέ για την αριστερά η ομαλότητα. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους από την άλλη πλευρά ζητούν λύσεις και τη στήριξη του κράτους για να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα για τον οποίο απειλεί ο Πούτιν και προειδοποιούν οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης.
Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται αλλά επί της ουσίας εμφανίζεται να αδυνατεί να ακολουθήσει άλλον δρόμο πέραν αυτού της πόλωσης. Επί 38 μήνες αναζητεί το κύμα των αγανακτισμένων που το 2012 δημιουργήθηκε και την οδήγησε στην εξουσία. Από κοντά αυτή τη φορά και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίσθηκε να ανακαλύπτει «τον μήνα που θρέφει τους έντεκα» εργαλειοποιώντας μια υπόθεση που ναι μεν έχει χαρακτηριστεί και από΄ τον πρωθυπουργό ως ένα σημαντικό λάθος, δεν είναι όμως και αυτή που θα ρίξει μια κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε εκλογές και θα αναδείξει στην εξουσία ένα κόμμα όπως αυτό που σήμερα είναι τρίτο στη Βουλή.
Η κυβερνώσα παράταξη και με την δημοσκόπηση της Prorata εμφανίζει ρωγμές με απώλειες όμως ελάχιστες. Το νέο σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι απώλειες εμφανίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Και ναι μεν στόχος του Αλέξη Τσίπρα να μην αποκτήσει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως φθείρεται και ο ίδιος όπως άλλωστε και ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει επιδοθεί σε μια ρητορική της πρώτης 4ετίας του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Τόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτός του τρίτου κόμματος δεν πείθουν. Δεν έχουν προτάσεις , δεν διαθέτουν πρόγραμμα αντιμετώπισης και εν τέλει εξόδου από την κρίση. Εγκλωβισμένοι σε μια εμφυλιοπολεμικού και μεταπολιτευτικού τύπου ακραία ρητορική βρίσκονται σε έναν μονόδρομο που δεν τους δίνει μάλιστα τη δυνατότητα πλέον αναστροφής.
Οι δημοσκοπήσεις αν και φωτογραφίες της στιγμής δείχνουν το πως τους βλέπουν οι πολίτες οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν πως αυτή η κυβέρνηση με τα λάθη και τις παραλείψεις έχει περισσότερα εχέγγυα για την έξοδο από το τούνελ στο οποίο σήμερα βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο.
ΥΓ Η ταύτιση Τσίπρα Ανδρουλάκη τείνει να μετατραπεί σε κόντρα. Ειδικά μετά την προσπάθεια του πρώτου να εμφανιστεί και αυτός ως θύμα παρακολουθήσεων μέσω… Σπίρτζη. Δείχνει την πρόθεση να πάρει το αφήγημα από τα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επιδιώκει να εμφανιστεί ώς το μοναδικό θύμα ειδικά σε ό,τι αφορά τα λογισμικά παρακολούθησης. Υπενθυμίζεται η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόσο αναφορικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει η ευρωβουλευτής του Εύα Καιλή όσο και η ευρωβουλετυής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.