Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου μίλησε στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως και γιατί αποχώρησε από την αίθουσα ένα λεπτό μετά την έναρξη των προκλήσεων από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Αφ’ης στιγμής ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω», είπε ο Δημήτρης Οικονόμου.
Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε».
Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε οι Τούρκοι διοργανωτές ρώτησαν τον κ. Οικονόμου τι συμβαίνει. «Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν δεν μπορώ να μείνω και αποχωρώ», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Η αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας
Την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας που έδινε το παρών στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, προκάλεσαν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου, με σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας.
Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να απομακρύνει τα γεωτρύπανά της από την ανατολική Μεσόγειο, παρά τις φωνές και τις απειλές.
Η πρόκληση Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού TAP δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την Λιβύη και αποκάλυψε πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.
«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».