Πίσω από επιτυχίες εθνικής εμβέλειας, κρύβονται πάντα σπουδαίοι συντελεστές. Σε μια εποχή που αναζητούμε πρότυπα, καλό είναι να τους αναδεικνύουμε. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ανήκει στην κατηγορία εκείνων που αφήνουν να μιλά σε βάθος χρόνου το έργο τους. Πόσοι όμως γνωρίζουν ποιος άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην ελληνική ιστιοπλοΐα, ένας ακούραστος εργάτης του αθλητισμού, ήταν ως τελετάρχης η «ψυχή» της Tελετής της Aφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας; Ωρα να τον γνωρίσουμε.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας ABOVE, πρόεδρος από το 2023 του ΝΠΔΔ Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, ενός σπουδαίου διαχρονικά φυτωρίου ολυμπιονικών, ηγείται και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά εδώ και 12 χρόνια. Ο όμιλος είναι επίσης ένα σπουδαίο φυτώριο ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών. Από το 2012, ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι μέλος της επιτροπής Marketing της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Φέτος, συμμετείχε στην επιτροπή λαμπαδηδρομίας και κατόπιν σχετικής απόφασης των Σπύρου Καπράλου, πρόεδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλους της ΔΟΕ, και Αθανασίου Βασιλειάδη, προέδρου της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και επίτιμου αντιπροέδρου της European Gymnastics, ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήταν ο επικεφαλής των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανανεωμένο

Φέτος άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο. Απεδείχθη δε περίτρανα ότι η στιγμή ήταν η κατάλληλη. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Αρτεμις Ιγνατίου άλλαξε τις χορογραφίες των τελετών, ενώ οι ιέρειες και οι Κούροι φόρεσαν νέες ενδυμασίες της σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου. Τον Ολυμπιακό Υμνο ερμήνευσε στην Τελετή Αφής η μεγαλύτερη μέτζο σοπράνο της εποχής μας, η Αμερικανίδα Τζόις ΝτιΝτονάτο. Τους Εθνικούς Υμνους της Ελλάδος και της Γαλλίας ερμήνευσε στην τελετή παράδοσης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο η μαγευτική Νάνα Μούσχουρη. Κατά την αποχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας, ακούστηκε νέα μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την οποία ερμήνευσε η διεθνούς αναγνώρισης υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη. Εξαιρετική η μουσική από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, αλλά και η ερμηνεία από τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μπάμπη Βελισσάριο. Την τελετή επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Στο τέλος της εκδήλωσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Σπύρος Καπράλος παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, Τόνι Εστανγκέ. Οπως μεταξύ άλλων είπε στο χαιρετισμό του ο Σπύρος Καπράλος, «σ’ ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώνεται μία μοναδική διαδρομή ελπίδας και υπερηφάνειας, που φώτισε ολόκληρη την Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Μία διαδρομή έμπνευσης και συμβολισμού, που ένωσε τις καρδιές και τα βλέμματα όλων μας, υπενθυμίζοντάς μας αυτά που έχουν αξία. Την αλληλεγγύη, την ομοψυχία, την ειρήνη, την άμιλλα». Και τις δύο τελετές παρουσίασε με επιτυχία ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας.

Δικαιώθηκε

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την άοκνη προσπάθεια του Γιάννη Παπαδημητρίου και των σπουδαίων ανθρώπων του Ολυμπιακού Κινήματος που τον επέλεξαν. Η εμπειρία του προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά με την ABOVE στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων αναμφισβήτητα τον βοήθησε να φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία την αποστολή του και επιβεβαιώνει τη φήμη του ως doer. «Σε μία νέα εποχή για το Αθλητικό Κέντρο, στο οποίο ανήκουν και η ναυταθλητική μαρίνα "Μικρολίμανο", το κλειστό κολυμβητήριο "Πέτρος Καπαγέρωφ", καθώς επίσης και το νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ το οποίο ανακατασκευάζεται, δεσμεύομαι όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι, να χαράξουμε νέους δρόμους για την αθλητική οικογένεια και την κοινωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Παπαδημητρίου, όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στην προεδρία του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά. Στόχος του Κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1961, είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Στο πρόσωπο του Γιάννη Παπαδημητρίου, η πολιτική ηγεσία βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να ηγηθεί ενός σύγχρονου προπονητικού κέντρου, που εξακολουθεί να προσφέρει σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.