Το θέμα της παρατεταμένης κράτης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Taulent Balla, στο υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος χώρας, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Οικονόμου στην πλατφόρμα X. 

Όπως αναφέρει ο Έλληνας υπουργός, μίλησε στον Αλβανό ομόλογό του κυρίως για το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρης στερείται αυτή τη στιγμή «του δικαιώματός του να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, κάτι που εκτός από τα υπόλοιπα, παραβιάζει και το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Επίσης, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε πως με τον Αλβανό ομόλογό του συζήτησαν και για άλλα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες: «Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επικεντρωμένα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τόσο στους τομείς της ασφάλειας όσο και της διαχείρισης των συνόρων».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Οικονόμου έχει επισκεφθεί την Αλβανία στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» που πραγματοποιείται στα Τίρανα και συμμετέχουν, επίσης, υπουργοί Εσωτερικών, με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, των κρατών-μελών της Διαδικασίας. Ακόμα θα συμμετέχει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Johannes Luchner.

Την Παρασκευή επίσκεψη στον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Δυρραχίου

Βάσει του προγράμματός του στην Αλβανία, σήμερα, ο κ. Οικονόμου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Taulent Balla στις 10:20, ενώ στις 12:30 με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Το μεσημέρι, από τις 14:00 έως τις 18:00 συμμετείχε στις εργασίες του Διυπουργικού Συνεδρίου. Οι ενότητες του συνεδρίου είναι οι εξής: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, Περιφερειακή Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και Συνεργασία για την Κυβερνοασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος, αύριο, το πρωί της Παρασκευής και συγκεκριμένα στις 11:00, αναμένεται να επισκεφθεί τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Δυρραχίου. 

Η ανάρτηση

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του Έλληνα υπουργού:

«Στο περιθώριο της Διάσκεψης της "Διαδικασίας του Βερολίνου" είχα διμερή συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό μου, κ. Taulent Balla, στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας. Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επικεντρωμένα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τόσο στους τομείς της ασφάλειας όσο και της διαχείρισης των συνόρων.

Έθεσα στον ομόλογό μου και το θέμα της παρατεταμένης κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη, και, κυρίως τη στέρηση του δικαιώματός του να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, κάτι που, εκτός από τα υπόλοιπα, παραβιάζει και το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».