Ενα ισχυρό ψηφοδέλτιο υποψηφίων με εκπροσώπους από όλες τις τάξεις και τους κλάδους της επιχειρηματικότητας παρουσίασε στο Ζάππειο Μέγαρο ο υποψήφιος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος έχει μια, κατά γενική ομολογία, άκρως επιτυχημένη πορεία σε αυτό κατά το παρελθόν. Η θητεία του υπήρξε μακρόχρονη, καθώς ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου από το 2006, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηριακού θεσμού της χώρας, αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων και γενικά το οικοσύστημα ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 εξελέγη πρόεδρος του ΕΒΕΑ, διαδεχόμενος τον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του, ο Γιάννης Μπρατάκος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της ενότητας σε αυτήν την κρίσιμη για την Ελλάδα και την οικονομία περίοδο. «Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί το ξεκίνημα της κοινής μας μάχης ενόψει των εκλογών. Είναι μεγάλη τιμή να σας απευθύνομαι ως επικεφαλής της ομάδας μας. Μιας ομάδας που φέρνει κοντά ανθρώπους από όλους τους κλάδους του επιχειρείν, νέους και παλιούς φίλους, με πολύτιμη εμπειρία στο ΕΒΕΑ», δήλωσε.

Στον συνδυασμό «Αλμα Μπροστά» του Γιάννη Μπρατάκου συμμετέχει με εντυπωσιακό ποσοστό η παρούσα διοίκηση του ΕΒΕΑ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να εργαστεί σθεναρά για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι υποψήφιοι φέρνουν μαζί τους φρέσκες ιδέες και καινοτόμες προσεγγίσεις. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός τους είναι καθοριστικοί παράγοντες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, η υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Ράπτη, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, άλλα μέλη του κυβερνητικού σχήματος, καθώς και πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατία.

Οι πιο έγκυροι παράγοντες της οικονομικής αγοράς σημειώνουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει για το ΕΒΕΑ ο Γιάννης Μπρατάκος. Ο υποψήφιος πρόεδρος τονίζει συνεχώς πως σχεδιάζεται μια νέα γενιά δράσεων που απαντούν στις σημερινές αλλά και στις αυριανές ανάγκες της επιχείρησης: «Ενας ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός ενημέρωσης των μελών του ΕΒΕΑ για τις δυνατότητες χρηματοδότησης, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Νέα προγράμματα στήριξης της εξωστρέφειας. Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα εύρεσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και για θέματα κυβερνοασφάλειας και διαχείρισης ψηφιακών κινδύνων».

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Μπρατάκος επισήμανε «πως θέλει να δει αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ρόλου του θεσμικού συμβουλίου και συνομιλητή της Πολιτείας, με αποτελεσματικές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις, αλλά –κυρίως– με διάθεση για συνεργασία, για συναίνεση και συνένωση δυνάμεων». Αναφερόμενος στο τι είναι αυτό που θέλει από το ΕΒΕΑ, κάνει λόγο για ένα επιμελητήριο: «Που εκφράζει με θάρρος τις θέσεις της αγοράς. Που πρωτοπορεί στις εξελίξεις. Που στηρίζει με συνέπεια και επιμονή τις μεταρρυθμίσεις για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου. Είναι το ΕΒΕΑ που τόλμησε από νωρίς να πάρει θέση σε μεγάλα και δύσκολα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι το ΕΒΕΑ που αγκάλιασε και στήριξε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στην πιο σκοτεινή περίοδο της κρίσης. Είναι το ΕΒΕΑ που δεν έπαψε να ανοίγει δρόμους εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι το ΕΒΕΑ που δεν έπαψε να υπηρετεί ένα σύγχρονο όραμα για την ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στην καινοτομία, στην τεχνολογική πρόοδο, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και στηρίζει την κοινωνία. Που δημιουργεί ευκαιρίες και όρους ευημερίας για τους πολλούς».

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική παρέμβαση Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ τυγχάνει στήριξης από ετερόκλητες δυνάμεις της αγοράς, ανεξαρτήτως πολιτικού στίγματος.