Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την απελευθέρωση ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με μια διήμερη έως τριήμερη κατάπαυση του πυρός, γνωστοποίησε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες αυτές.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η πηγή. Οι συνομιλίες αφορούν την «απελευθέρωση 10 ως 15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση 48 έως 72 ωρών» στις μάχες.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως ενίσχυσε τον έλεγχό του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, απ’ όπου έφυγαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προς νότο, με την ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο, έπειτα από έναν μήνα και πλέον ασταμάτητων φονικών βομβαρδισμών και πολιορκίας που τους στερεί την τροφή και το νερό.

«Φεύγουν επειδή κατανοούν πως η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά και πως η κατάσταση είναι πιο ασφαλής στον νότο», είπε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Τσαχάλ Ντανιέλ Χαγκαρί, συμπληρώνοντας πως ο «διάδρομος» που από την 5η Νοεμβρίου ανοίγει για μερικές ώρες κάθε μέρα προς τη νότια Γάζα ώστε να μπορούν να αποχωρούν άμαχοι θα λειτουργήσει ξανά σήμερα.

Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, μια «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.