Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων “Gepard”, δήλωσε σήμερα (26/4) βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Περίπου 40 χώρες θα συμμετάσχουν σήμερα, έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ, σε συνάντηση στη βάση Ράμσταϊν με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εκτίμησε ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, «αν έχει καλό εξοπλισμό, καλή στήριξη».

Οι ΗΠΑ που προσφέρουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θέλουν «να της δώσουν το είδος της στήριξης, το είδος του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», διευκρίνισε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Πολωνία χθες, αφού επισκέφθηκε την Κυριακή το Κίεβο.

Η Ουκρανία ζητεί κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις τεράστιες πεδιάδες στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά ο ρωσικής κατασκευής εξοπλισμός τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί είναι σπάνιος.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικά όπλα νέας γενιάς.

Ήδη η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων και η Βρετανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται επικρίσεις από τις γειτονικές χώρες αλλά και από τις χώρες της Βαλτικής για την άρνησή του να προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα είναι έντονη, ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους και το FDP να κρίνουν ανεπαρκή τη στήριξη που προσφέρει το Βερολίνο στο Κίεβο και να ζητούν εδώ και πολλές εβδομάδες από τον Σολτς να επιτρέψει την παράδοση επιθετικού εξοπλισμού, κυρίως τεθωρακισμένων.