Δραματική έκκληση προς τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατόν απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, παραπέμποντας στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην οριακή κατάσταση που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας σε πολλές περιοχές. Κάλεσε ακόμη το κράτος «να διδαχτεί από την κρίση» και να θωρακιστεί για το μέλλον.
«Αν εξακολουθείτε να διστάζετε να εμβολιαστείτε, θέλω σήμερα να σας ρωτήσω ευθέως: Τι πρέπει να συμβεί ακόμη για να σας πείσει; Σας παρακαλώ για μία ακόμη φορά, εμβολιαστείτε!», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue.
«Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και θέτουν σε κίνδυνο και όλους εμάς. Ήταν κυρίως οι μη εμβολιασμένοι εκείνοι οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό το φθινόπωρο και έπρεπε να δώσουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το 90% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστα άτομα.
Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε ακόμη σε μελλοντικές ανάλογες κρίσεις, τις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κόσμος, και ζήτησε «να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα προκειμένου να θωρακίσουμε το κράτος». Η μνήμη της κρίσης είναι βραχυπρόθεσμη, γρήγορα καταπιέζουμε και ξεχνάμε τις δυσάρεστες εμπειρίες, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν γρήγορα και σωστά. «Στην εποχή υπερθέρμανσης του πλανήτη το κράτος οφείλει να είναι προετοιμασμένο για περιβαλλοντικές καταστροφές, για πανδημίες και για κρίσεις των οποίων την έκταση δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε», ανέφερε. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος έκανε ακόμη λόγο για «σκληρή δοκιμασία αντοχής», την οποία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το δημοκρατικό, συνταγματικό και κοινωνικό σύστημα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. «Η κρίση αποκάλυψε αδυσώπητα τις αδυναμίες, οι οποίες υπήρχαν και πριν από τον κορονοϊό, όπως την ψηφιακή υστέρηση στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στο σύστημα υγείας. Αυτή η εκκρεμότητα είναι επαίσχυντη και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προχωρούν υπερβολικά αργά», κατέληξε.