Η αντίληψη ότι τα προβλήματα θα λυθούν με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή την ακινησία αποτελεί μία φενάκη, ήταν η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Δεν θα κάνω σχόλιο προφανώς για τον κύριο Σαμαρά. Ο κύριος Σαμαράς έχει την ιστορική του διαδρομή και θα αξιολογηθεί και από τον ιστορικό του μέλλοντος», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις νέες αιχμές που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς για κακούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, από το Συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι «χαλάω τη σούπα».

Εγώ, είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μιλήσω για τη δική μου θέση και η δική μου θέση είναι πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ συγκεκριμένη. «Εγώ παράγω και θέτω στην κρίση της Βουλής και του ελληνικού λαού τα συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία έχουν προκύψει από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα οποία είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε περίοδο σχετικής ομαλότητας. Τα νησιά μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία κατάσταση να μη λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου. Έχουμε αναπτύξει το αποτύπωμα της ελληνικής διπλωματίας περισσότερο από ποτέ. Δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο. Δεν μας κατατρέχει το φοβικό σύνδρομο ότι θα πρέπει ως αδύνατοι να προσέλθουμε στη συζήτηση. Έχουμε πολύ μεγάλη ισχύ για να το πράξουμε αυτό. Υπηρετούμε μια πολιτική η οποία δεν είναι δική μου. Εγώ εφαρμόζω την πολιτική η οποία τίθεται με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού από το Υπουργικό Συμβούλιο και από το ΚΥΣΕΑ». Άρα -έκανε σαφές στη συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης- είναι μια συλλογική πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν μπορώ να απαντώ σε θέσεις οι οποίες δεν δίδονται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικειμενικό δεδομένο», είπε στη συνέχεια, για να συμπληρώσει: «Μπορεί ο καθένας να έχει την αντίληψή του για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Υπάρχει μια νομιμοποιημένη κυβέρνηση που μέσα από τα συλλογικά της όργανα θα ασκήσει τη στρατηγική της και θα κριθεί εν τέλει από τον ελληνικό λαό. Εμείς θα πορευθούμε στη βάση αυτή. Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση. Η σκέψη, όμως, ότι με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή με μία δογματική ακινησία ως δια μαγείας θα λυθούν τα προβλήματα που δεν λύθηκαν για πενήντα χρόνια, αποτελεί απλώς μία φενάκη».

Ήρεμα νερά

Απαντώντας στην κριτική ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος διεξάγεται ουσιαστικά για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» χωρίς ωστόσο γίνονται βήματα στα ελληνοτουρκικά θέματα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «υπάρχει μια αντίληψη η οποία είναι κυρίως πυκνότητας του πολιτικού χρόνου».

«Ο ελληνοτουρκικός διάλογος συμπληρώνει σε λίγο δεκαέξι μήνες οργανωμένης δράσης, από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και ξεκίνησε με την απόφαση των δύο ηγετών. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει πολλά, αλλά προφανώς και δεν έχουν γίνει όλα και δεν έχουν γίνει τα βήματα εκείνα τα οποία βαρύνουν το ιστορικό των δύο χωρών. Έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές συμφωνίες σε επίπεδο θετικής ατζέντας, δηλαδή σε επίπεδο οικονομίας, εμπορίου, τουρισμού. Έχουν υπάρξει σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας σε ό, τι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης. Δηλαδή, στο μεταναστευτικό έχουν υπάρξει σημαντικές συνέργειες σε ό, τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε επίπεδο στρατιωτικό. Έχουν μηδενιστεί ουσιαστικά οι παραβιάσεις εναέριου χώρου. Έχουν υπάρξει αυτά και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε στο επίπεδο αυτό. Και βεβαίως έχει περιοριστεί η παλαιά, μισαλλόδοξη και εχθροπάθειας ρητορική. Εκείνο το οποίο δεν έχει συμβεί είναι να προχωρήσουμε στο μεγάλο βήμα, το οποίο είναι να συζητήσουμε περισσότερο για τα υποκείμενα ζητήματα που παράγουν στην πραγματικότητα τις διαρκείς εντάσεις και κρίσεις και ομιλώ προφανώς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας» προσέθεσε.

Επαύξηση της ισχύος της Ελλάδας

Κληθείς να σχολιάσει μέρος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου από το συνέδριο του Βήματος χθες για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής ότι «αποφύγαμε μεν τα μείζονα επεισόδια, αλλά έχει διευρυνθεί ο κατάλογος των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων», ο Γιώργος Γεραπετρίτης αντέτεινε «με κάθε σεβασμό αυτό δεν ισχύει».

«Είναι απλά πράγματα, νομίζω είναι αντικειμενικά και δεν χρειάζονται ανταπόδειξης. Δεν είμαι και σίγουρος ότι ο κύριος Βενιζέλος είπε ακριβώς αυτό, αλλά εγώ θα σας πω ακριβώς πώς είναι η κατάσταση. Τα μεγάλα ζητήματα τα οποία αναπαράγουν τις κρίσεις είναι αυτά τα οποία είναι γνωστά. Είναι η γαλάζια πατρίδα, είναι η αποστρατικοποίηση, είναι οι γκρίζες ζώνες που θέτει η Τουρκία. Τα ζητήματα αυτά ανατρέχουν δεκαετίες. Δεν προέκυψαν τώρα. Αυτό το οποίο προέκυψε τώρα είναι στην πραγματικότητα η επαύξηση της ισχύος της Ελλάδας και όχι μόνο διπλωματική, δηλαδή στο διεθνές στερέωμα. Είναι η ενίσχυση της Ελλάδας στην άμυνά της, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει να έχει ενισχυθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε σχέση με την διαπραγματευτική δυνατότητα την οποία έχουμε. Έχει ενισχυθεί και παγιωθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και όλα αυτά συμβάλλουν στην διαπραγματευτική της ισχύ» τόνισε στη συνέχεια. «Ενόσω λοιπόν παραμένουν σε ισχύ αυτές οι αξιώσεις οι μαξιμαλιστικές της Τουρκίας και δεν θα μπορούσε να περιμένει ο οποιοσδήποτε, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος, ότι μέσα σε λίγους μήνες θα παραιτείτο η Τουρκία από τα ζητήματα αυτά, εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε, αν μη τι άλλο, τα θέματα εκείνα που παράγουν τις καθημερινές κρίσεις» επισήμανε.

«Και αν με ρωτάτε εάν είμαι αισιόδοξος ή όχι, η απάντηση προφανώς και είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στη θέση εκείνη να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το θέμα αυτό. Διότι το να συζητήσεις για ένα θέμα το οποίο είναι τόσο σύνθετο, ανατρέχει δεκαετίες και εμπεριέχει, αν θέλετε και μία μεγάλη τεχνική διάσταση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως είναι η οριοθέτηση απαιτεί πρώτα και πάνω από όλα μια κατανόηση για το τι συζητάμε. Η Ελλάδα το έχω πει επανειλημμένως και θα το επαναλάβω. Η Ελλάδα συζητά μόνον το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Δεν θεωρεί ότι υφίσταται κανένα άλλο ζήτημα και δεν θα θέσει ποτέ στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα κυριαρχίας, τα οποία η ίδια, αντιλαμβανόμαστε, ότι διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να τα ελέγξει απολύτως. Άρα, στο μέτρο που δεν υπάρξει σύγκλιση στη μία και μόνη διαφορά, δεν θα υπάρξει και συζήτηση για τα θέματα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.