«Εσείς πήρατε 3ο μνημόνιο. Εμείς πήραμε 32 δισ. ευρώ», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος, νωρίτερα την Τετάρτη (3/6), στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασκεί πολιτική ουσιαστικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που βγαίνουν με μεγάλες απώλειες και κινδύνους από το lock down.

«Είμαστε δύο μήνες μετά την επιβολή των διοικητικών μέτρων κλεισίματος μεγάλου κομματιού της οικονομίας και οι επιχειρήσεις δεν έχουν δει μέτρα στήριξης», είπε ο Νίκος Παππάς που αναγνώρισε όμως ότι είναι θετική η απόφαση της ΕΕ.

«Σε λίγη ώρα αρχίζει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης, της Αναπτυξιακής Τράπεζας, “επενδύσεις”. Δηλαδή, η μεγάλη μας τομή που είναι το εγγυοδοτικό εργαλείο των 7 δισ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για τις επιχειρήσεις. Βρείτε μου εσείς οποιαδήποτε στιγμή, από το 1830, που το Ελληνικό Δημόσιο να εγγυήθηκε 7 δισ. ευρώ, για να πάνε αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά. Άρα το υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση και η Ελληνική Δημοκρατία έχουν μια επιτυχία σήμερα. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βάλαμε σε λειτουργία εγγυοδοτικό ταμείο. Κινηθήκαμε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Είναι ένα εργαλείο που άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσει από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, στην Ελλάδα ξεκινάει αρχές Ιουνίου. Άρα η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ότι την ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας κρίνονται αναποτελεσματικά και ο τρόπος αξιοποίησής τους οδηγεί την πλειονότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, στον αποκλεισμό από αυτά. «Εμείς κάναμε μια απλή πρόταση. Υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων με ελάχιστους εργαζόμενους που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή 100.000 ευρώ και 150.000 ευρώ. Και επιχειρήσεις που είχαν 80 και 100 εργαζόμενους και βγήκε επιστρεπτέα προκαταβολή 4.000 ευρώ. Εμείς λέμε λοιπόν, με κριτήριο την απασχόληση, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και όχι σαν την επιστρεπτέα που είναι σαν κρατικό δάνειο και που η επιχείρηση μπορεί να το πάρει και να το κάνει ό,τι θέλει. Να αναγνωρίσετε συγκεκριμένα έξοδα με τον απλό στόχο να μη συσσωρευθεί χρέος κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού», είπε ο Νίκος Παππάς.

Ιδίως για το ΤΑΠΙΧ ΙΙ o υπουργός επισήμανε ότι ξεκίνησε με έναν κουμπαρά, με τη μόχλευση 1,3 δισ. και επειδή πήγε καλά αυξήθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ. Κάλεσε όμως παράλληλα τον κ. Παππά να κάνει τη σύγκριση. «Εμείς κάναμε το ΤΑΠΙΧ ΙΙ. Εσείς είχατε κάνει το ΤΑΠΙΧ Ι, το οποίο σε εννέα μήνες εκταμίευσε 200 εκατομμύρια. Το ΤΑΠΙΧ ΙΙ σε 25 μέρες εκταμίευσε 900 εκατομμύρια. Θέλετε να κάνουμε τη σύγκριση;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είμαι ο υπουργός Ανάπτυξης που έχω βάλει σε ένα χρόνο θητείας μεγαλύτερα πρόστιμα στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές από όσα έχουν μπει την προηγούμενη 10ετία στο σύνολο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα για τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες παρέχουν ρευστότητα. «Σας καλώ να ανεβάσετε τους τόνους με τις τράπεζες και να αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες», είπε ο Νίκος Παπάς και επικαλέστηκε στοιχεία, από τις ίδιες τις τράπεζες, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η Alpha Bank πήρε 6 δισ. και από αυτά, μόνο τα 2 δισ. έχουν διοχετευθεί στην αγορά και εκ των οποίων το 1,6 δισ. στο πελατειακό τους φιλέτο. Η Εθνική Τράπεζα [πήρε] 5 δισ., σχεδόν αποκλειστικά στο πελατειακό τους φιλέτο. Μπαίνει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος με εγγυήσεις και οι τράπεζες απλώς διευκολύνουν τους παλιούς πελάτες. Eurobank, 2,7 δισ. και από αυτά 600 εκατ. μόνο στο πελατειακό φιλέτο. Πειραιώς, 2 δισ., από αυτά 250 εκατ. στο πελατειακό φιλέτο. Σύνολο 16 δισ. σχεδόν, τα 3,5 δισ. έχουν δοθεί στο πελατειακό φιλέτο. Τα νούμερα και τα αποτελέσματα από το πρώτο εγγυοδοτικό εργαλείο είναι απογοητευτικά», δήλωσε ο κ. Παππάς.

«Σέβομαι όλη σας την κριτική στις διοικήσεις των τραπεζών. Ακόμα περισσότερο διότι τους διορίσατε εσείς», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Όλες οι διοικήσεις των τραπεζών, διορίστηκαν επί των ημερών σας. Άρα να έρχεστε εδώ και να κατηγορείτε αυτούς που επιλέξατε, είναι μια πράξη μετριοφροσύνης και το δέχομαι. Κάνατε κακές επιλογές. Εάν κάνατε και σε αυτό κακές επιλογές, δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε. Πράγματι, αν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο το οποίο ξεκινάει σήμερα, μετρήσουμε, σε μερικές εβδομάδες, ότι κάποιες τράπεζες δεν δίνουν τα λεφτά σε επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα εξελιχθούν πολύ άσχημα. Το ξεκαθαρίζω. Στις συμβάσεις που υπογράψαμε, δώσαμε σε κάθε τράπεζα το δανειοδοτικό εργαλείο αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει η κάθε τράπεζα σήμερα. Αλλά στις 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει η κάθε τράπεζα και γι΄αυτή την τράπεζα που έχει μείνει πίσω, θα αφαιρεθούν χρήματα για να πάνε στις τράπεζες που έχουν πάει πιο γρήγορα. Άρα και οι διοικήσεις και τα μεσαία στελέχη των τραπεζών και όλα τα τραπεζικά στελέχη θα κριθούν από το εάν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά και βεβαίως τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά. Και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι».

Αλλαγή στα κριτήρια, ζήτησε ο Νίκος Παππάς

«Το μείζον ζήτημα είναι εάν έχετε πρόθεση να προικοδοτήσετε την αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να μπορέσει να διοχετεύσει το χρήμα στην αγορά, πέρα και έξω από τα τραπεζικά κριτήρια. Γιατί τα τραπεζικά κριτήρια είναι για περιόδους ομαλότητας, φτιαγμένα και σχεδιασμένα να ανακαλύπτουν τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Αυτή τη στιγμή όλη η αγορά έχει πρόβλημα και αν αφήσουμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να διοχετεύονται, μέσω των τραπεζών, με τα κριτήρια της προηγούμενης ημέρας που οι τράπεζες εφάρμοζαν, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να βαθύνουμε την ύφεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα τραπεζικά κριτήρια έχουν τεθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό γιατί τα χρήματα αυτά είναι οι καταθέσεις μας. Αν οι τράπεζες τα σκορπίσουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα χρήματα που θα χαθούν θα είναι τα χρήματα των καταθετών», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επανέλαβε: «Δίνουμε το μεγαλύτερο ποσό στις επιχειρήσεις που δόθηκε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα κρατούμε τη δημοσιονομική μας σταθερότητα για να αποφεύγουμε τις περιπέτειες, στις οποίες θα μας οδηγούσε μια άφρων πολιτική».