“Θέλουμε να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές με όρους διαφάνειας, με όρους ισότιμου ανταγωνισμού, με όρους φορολογικής συνείδησης”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπιζόμενος, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

“Το νομοσχέδιο δεν παραδίδει τις λαϊκές αγορές στα οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα. Διατηρεί αναλλοίωτο το λαϊκό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών. Το νομοσχέδιο δεν στρέφεται κατά των παραγωγών”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδο των λαϊκών αγορών στις συνθήκες αγοράς του 21ου αιώνα, “να τους δώσει την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, να τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, να τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους, να τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν καλύτερη και ευθεία πρόσβαση με τους πελάτες, να τους δώσει την ευκαιρία να δουλεύουν με διαφάνεια”.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τις προκηρύξεις των θέσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δεν γίνονται για να αποκλειστούν κάποιοι από τις λαϊκές αγορές αλλά γίνονται για να σταματήσει το “νταραβέρι για το ποιος θα πάει που και πώς”. Είναι η στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση: “Τι θέλετε; Θέλετε να έχουμε ένα γκρίζο σημείο με νταραβέρι ή θέλετε να έχουμε διαφάνεια, μια πλατφόρμα και να ξέρουμε πόσες θέσεις χωράνε και ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να πάνε εκεί ή όχι;”.

 

Στόχος επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι διαφανείς όροι ώστε να μπορεί να επιβιώσει και αυτός που δεν έχει τα κονέ, που δεν έχει να λαδώσει, που δεν έχει γνωριμία. “Αλλά δεν το θέλετε. Θέλετε να τους αφήνετε εκεί, να είναι έρμαια αυτών που τους εκμεταλλεύονται”, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. “Εμείς θέλουμε πλατφόρμα, διαφάνεια, προκήρυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλα αυτά”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι υπέρ των λαϊκών αγορών, υπέρ των βιοπαλαιστών στις λαϊκές αγορές.

“Έχουμε μια εκκρεμότητα με τους παραγωγούς. Εμείς προτείνουμε να έχουν το δικαίωμα, όσοι έμποροι το επιθυμούν, να δηλώσουν εάν είναι έμποροι ή παραγωγοί και να αλλάξουν τη φύση των αδειών τους”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι το άρθρο αυτό μπήκε στο νομοσχέδιο, όταν διαπίστωσε το υπουργείο το μέγεθος των παραγωγών που κατά βάση έκαναν εμπόριο. “Τρομάξαμε όταν είδαμε αυτό το μέγεθος, διότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις λαϊκές αγορές και ζητήματα υπαρξιακά για το ρόλο τους αυτούς αν δεχθούν φορολογικούς ελέγχους. Γι΄αυτό το λόγο είπαμε, αντί να τους έχουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια γκρίζα ζώνη, ή να έχουμε το κράτος να κάνει μονίμως τα στραβά μάτια, μήπως θα ήταν καλύτερο να τους δώσουμε το δικαίωμα να διαλέξουν και από εκεί και πέρα να έχουν μια καθαρή σχέση με τις λαϊκές αγορές; Θέλω να είμαι ειλικρινής, εάν κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, υπάρξει consensus, μια ομοφωνία οι οποίοι θα ζητήσουν την απόσυρση του άρθρου αυτού, τότε θα το αποσύρουμε. Πρόθεση του άρθρου δεν είναι να βλάψει τους παραγωγούς. Πρόθεση του άρθρου ήταν από την αρχή να δώσει διέξοδο σε εκείνους που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή την ενδιάμεση ζώνη”, είπε ο κ. Γεωργιάδης που υπερασπίστηκε και τις προβλέψεις για την πλατφόρμα του e-καταναλωτής, σημειώνοντας ότι υπάρχει προς το συμφέρον του καταναλωτή και προς το συμφέρον του υγιούς εμπορίου.