Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος(KEEE).
«Δεν θα με εξέπληττε προσωπικά αν ο ετήσιος μέσος όρος είναι στο 6%- 6,1% είναι η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία της Morgan Stanley» όπως είπε.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων βράβευσε τον κ. Γεωργιάδη για την προσφορά του στον Επιμελητηριακό θεσμό και τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας.
«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται προετοιμασμένη στην “καταιγίδα” της ύφεσης, που αναμένεται ότι θα χτυπήσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Το χρέος μας είναι ρυθμισμένο, η οικονομία μας παράγει πλεονάσματα, άρα η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα καταφέρει να περάσει απέναντι» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η διεθνής οικονομία μπαίνει σε ένα σπιράλ ύφεσης και αποκλείεται η ύφεση να μην επηρεάσει και την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Οι “πελάτες” μας είναι οι Ευρωπαίοι, είναι οι χώρες στις οποίες εξάγουμε, οι χώρες από τις οποίες δεχόμαστε τουρίστες, που μπαίνουν στο χειρότερο χειμώνα και σε μεγάλη ύφεση, αλλά εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Η αλλαγή της αγοράς ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί με αντικειμενικά δεδομένα πολύ μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε και συνέστησε να μην επικρατεί πανικός και φόβος, καθώς η κυβέρνηση έχει απολύτως τον έλεγχο της κατάστασης, έχει σχέδιο και πρόγραμμα.
«Δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα χειρότερα ούτε καλύτερα. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα ως ακριβώς έχουν», είπε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πάνω από τις προβλέψεις που είχαν θέσει και ο προϋπολογισμός και η Κομισιόν. «Η Κομισιόν στην αναθεωρημένη της πρόβλεψη, προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη 4,1% για την Ελλάδα. Σήμερα μπορούμε να πούμε με μία σχετική ασφάλεια ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 4,1%. Αν σκεφτείτε ότι το πρώτο εξάμηνο έχουμε κλείσει με 7,8% και το τρίτο τρίμηνο, που είναι κατά βάση το τρίμηνο τουρισμού, ο οποίος πήγε πάρα πολύ καλά, θα μένει μόνο το τέταρτο τρίμηνο του έτους για να καθορίσει τον τελικό ετήσιο μέσο όρο. Όσο άσχημα και να πάει το τέταρτο τρίμηνο δεν μπορεί να απέχει το τελικό αποτέλεσμα από το 7,8%», εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Δεν θα με εξέπληττε προσωπικά αν ο ετήσιος μέσος όρος είναι στο 6%- 6,1% είναι η πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία της Morgan Stanley» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά και για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο υπάρχει μία ισορροπία που δίνει αισιοδοξία για το μέλλον: η οικονομία στηρίζεται κατά 1/3 στην κατανάλωση, 1/3 στον τουρισμό και 1/3 στις επενδύσεις και εξαγωγές. «Άρα υπάρχει μία σημαντική αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», ανέφερε και τόνισε ότι καταγράφεται και πολύ μεγάλη άνοδος των εξαγωγών.
«Οι εξαγωγές το 2010 όταν μπαίναμε στο μνημόνιο αντιστοιχούσαν στο 20% του τότε ΑΕΠ, το 2021 έφθασαν στο 40% και το 2022 πάμε για πολύ μεγαλύτερο ρεκόρ, φαίνεται, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ ότι σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουμε τα 47 δισ. ευρώ (πέρσι διαμορφώθηκαν στα 40 δισ. ευρώ)» είπε.
Όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι και τον μήνα Ιούλιο είχε αύξηση 7% σε όγκους όχι σε αξίες, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις είπε ότι αναμένεται ρεκόρ όλων των εποχών. «Το ρεκόρ του 2021 το έχουμε ξεπεράσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 11%, άρα αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό θα έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών» υπογράμμισε και κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων να εγκαταλείψουν «την παλιού τύπου γκρίνια».
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα των 700 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί, μέσω ΕΣΠΑ την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα επιδοτεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για ιδιοκατανάλωση.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα για άρση του πλαφόν των δύο θητειών για τους Προέδρους των Επιμελητηρίων και ότι σχετική τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.