Παρά τις άοκνες προσπάθειες ορισμένων να εμφανιστεί η χώρα ως «μπανανία» και «Κολομβία του Νότου», η τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) (Μάρτιος 2022), τους χαλάει τα σχέδια. Οπως επισημαίνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «στο κείμενο της έκθεσης σημειώνεται η βελτιωμένη εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια και αναγνωρίζεται η αξία των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί στα πεδία του εσωτερικού ελέγχου (ν. 4795/2021), της ρύθμισης των δραστηριοτήτων επιρροής (ν. 4829/2021) και της ενίσχυσης το πλαισίου απόδοσης ευθύνης και ακεραιότητας των μελών της κυβέρνησης και των πολιτικών συμβούλων (ν. 4622/2019). Επισημαίνεται ακόμα η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού ως μέσου για την προώθηση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας». Επιπλέον, η GRECO τερματίζει τη θέση της χώρας μας σε εποπτεία (διαδικασία του Κανόνα 34) σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, η οποία εκκίνησε τον Αύγουστο του 2019 με αφορμή την υποβάθμιση του αδικήματος στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μετά τις τροποποιήσεις του ΠΚ από την παρούσα κυβέρνηση και την υιοθέτηση τεσσάρων επιπλέον συστάσεων της GRECO σχετικά με την ενεργητική δωροδοκία (ν. 4637/2019 και ν. 4855/2021), η Ολομέλεια της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε κατά την 89η Σύνοδό της τον οριστικό τερματισμό της διαδικασίας εποπτείας για την Ελλάδα. Η ίδια έκθεση επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι «οι κυρώσεις για ενεργητική δωροδοκία δημοσίων λειτουργών έχουν ενδυναμωθεί και για το αδίκημα αυτό δεν μπορεί πια ο εισαγγελέας να απέχει από τη δίωξη. Η GRECO είναι ικανοποιημένη γιατί το εύρος των αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών που καλύπτονται από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει διευρυνθεί. Περαιτέρω χαιρετίζεται το γεγονός ότι έχουν καταργηθεί οι ρυθμίσεις για την «έμπρακτη μετάνοια» σχετικά με τα αδικήματα διαφθοράς.

 

«Προοδευτικοί»

Εκλογές στη μετα-covid εποχή ετοιμάζουν οι νεολαίες των κομμάτων. Ούτε και φέτος περιμένουμε εκπλήξεις, αφού αναμένεται καθολική επικράτηση της ΔΑΠ. Διαβάζω, ωστόσο, κάτι «προοδευτικά» άρθρα που επιχειρούν μια κάποια πόλωση, αναλύοντας ότι το φετινό διακύβευμα είναι διαφορετικό λόγω της «βίαιης επιβολής της τηλεκπαίδευσης», της «χουντοποίησης» των ΑΕΙ με την κατάργηση του ασύλου και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της καθιέρωσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Βέβαια, όλα αυτά είναι μία πρώτης τάξεως διαφήμιση της έμπρακτης αναβάθμισης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά αυτό το κρίνει πρωτίστως το σύνολο της κοινωνίας, όχι οι κομματικές παρατάξεις. Δεν θα επιχειρήσω πρόβλεψη για τα αποτελέσματα των υπολοίπων συμμετεχόντων, αλλά κρίνοντας από τις τελευταίες εκλογές του 2019 και το 1,39% που έλαβε η παράταξη BLOCO (στηριζόμενη από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), μάλλον ο διχαστικός λόγος και οι εύκολοι συμψηφισμοί προκαλούν αλλεργία και απέχθεια στη νεολαία.

 

Μονάδες Παιδικής Προστασίας

Εγραφα χθες για την αρνητική αντίδραση του Χαμόγελου του Παιδιού στο νεότευκτο θεσμικό πλαίσιο για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και την έκταση που πήρε στα social media. Διαβάζω ότι τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η Unicef με ανακοινώσεις τους χαιρετίζουν την πρωτοβουλία ως «ένα ουσιαστικό βήμα για την παιδική προστασία και την αποϊδρυματοποίηση». Οπως επισημαίνουν, η νομοθετική πρωτοβουλία και η συνακόλουθη κανονιστική απόφαση της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας συνάδουν με τις συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, άπαντες οφείλουν να συμμορφωθούν απροφάσιστα, διότι το μείζον είναι η προστασία των παιδιών και τίποτε άλλο.

 

Αυτόγραφα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο ήταν ιστορική από κάθε άποψη. Με έναν λόγο μεστό σε νοήματα, μηνύματα και συμβολισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αξιοποίησε την πρόσκληση και τη χρονική συγκυρία εκπέμποντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου. Καταχειροκροτούμενος δεκάδες φορές από τη διακομματική σύνθεση του Σώματος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία, στα Ελληνοτουρκικά, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση, στην επικινδυνότητα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας για τη δημοκρατία, αλλά κυρίως έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης. Η υποδοχή και η αποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν τόσο αποθεωτική που οι γερουσιαστές μετά το τέλος της ομιλίας του ζητούσαν να τους υπογράψει αυτόγραφα, όπως κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός.

 

John Hill

Σε ένα σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμμετοχή Αμερικανών πολιτών στον αγώνα για την ελληνική Ανεξαρτησία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε τους εθελοντές που πολέμησαν στις τάξεις των ελληνικών δυνάμεων, τους ευεργέτες που παρείχαν οικονομική βοήθεια και τεχνογνωσία για την ανοικοδόμηση ιδρυμάτων και νοσοκομείων, αλλά και τον πάστορα John Hill, ο οποίος το 1831 ίδρυσε πρώτο ιδιωτικό σχολείο θηλέων στην Αθήνα. Το 1985 το σχολείο μετονομάστηκε από «Παρθεναγωγείο Χιλλ» σε «Σχολή Χιλλ» και με αυτήν την ονομασία λειτουργεί ως τις μέρες μας. Μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων που έχουν φοιτήσει, αποτέλεσε και επιλογή του κ. Τσίπρα για τη φοίτηση των τέκνων του, ο οποίος προφανώς αναγνώρισε την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και την αμερικανική ιστορία του ιδιωτικού σχολείου.