Ωκεανοί, αλιείς και ΣΥΡΙΖΑίοι

Με πρωτοβουλία των πολιτικών ομάδων των σοσιαλιστών και της Αριστεράς –όπως έχουν το δικαίωμα άλλωστε όλες οι πολιτικές ομάδες– διεξήχθη χθες η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα κράτους δικαίου και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Παρά τις επίμονες επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο εκείνου που προσπάθησε με νύχια και με δόντια η Κουμουνδούρου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τόσο η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, όσο και ο επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ράιντερς, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο χωρίς θεατές και ενδιαφέρον αμφιθέατρο και προτίμησαν να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ως επίτροπο εισηγητή για το θέμα τον επίτροπο Ωκεανών και Αλιείας. Μπορεί να μην τους βγήκε το θέμα με τις υποκλοπές, αλλά θα μπορούσαν άνετα να πληροφορηθούν για τους κινδύνους που διατρέχει ο ροφός στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης.

 

Πλειστηριασμοί κατά το δοκούν

Η παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ότι «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τελικά πλειστηριασμοί, αλλά όχι πρώτης κατοικίας» είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια. Κατ’ αρχάς, ο Αντώνης Σρόιτερ επισήμανε ότι έγιναν 25.000 πλειστηριασμοί μόνο με την ηλεκτρονική διαδικασία από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιτείνει «μα, όλοι οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικοί είναι».

Για να υπενθυμίσουμε λίγο στους αναγνώστες τη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 60 του ν. 4472/2017 θέσπισε τη διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού παράλληλα με την αυτοπρόσωπη διαδικασία. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός κατέστη υποχρεωτικός από τις 21.2.22018 με το άρθρο 208 του ν. 4512/2018. Αρα είτε ο πρόεδρος δεν γνωρίζει τι νομοθετούσε η κυβέρνησή του, είτε θέλει να το ξεχάσει, είτε θέλει να το θυμάται αυτός, αλλά να το ξεχάσει ο ψηφοφόρος. Αλλη εκδοχή –δυστυχώς– δεν υπάρχει…

 

Ο αναποφάσιστος της Frontex

Διαβάζω στους «New York Times»: «O αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, Γιόνας Γκρίμχεντεν, έχει ζητήσει την αναστολή των επιχειρήσεων και την αποχώρηση του Οργανισμού από την Ελλάδα, επικαλούμενος έγκυρες πηγές για τις συστηματικές, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις αρχές της χώρας».

Αναζητώντας ποιος είναι ο αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, Γιόνας Γκρίμχεντεν, διαβάζω δήλωση που είχε κάνει στον βρετανικό «Guardian» στις 31.8.2022, όπου προτείνει «εντονότερη παρουσία του Οργανισμού στην Ελλάδα λόγω των συστηματικών και των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα». Το συμπέρασμα; Ας αποφασίσει πρώτα ο ίδιος ο Γιόνας Γκρίμχεντεν τι ακριβώς πρέπει να κάνει η Frontex στη χώρα μας και μετά συζητάμε για τη σοβαρότητα των λοιπών λεγομένων του.

 

Ξάπλα όλοι κάτω χωρίς φραπέ!

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, προχθές ο πρωθυπουργός μετέβη στην Κοζάνη, όπου μεταξύ άλλων παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου. Αν και το συνδικαλιστικό κίνημα έχει χάσει τον παλμό του, όπως παραδέχτηκε προχθές ο Γιώργος Τσίπρας, εντούτοις μικρές σπίθες επιθεωρησιακού περιεχομένου ξεπετάγονται εδώ κι εκεί.

Εξω λοιπόν από την αίθουσα όπου παραχωρούσε τη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 5 (ολογράφως: πέντε) συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ φώναζαν με πάθος «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» τη στιγμή που ο πρόεδρός τους, Γιάννης Αδαμίδης, ωρυόταν «Ξάπλα όλοι κάτω, ξάπλα κάτω», σε μια –μάλλον επιτυχημένη– απόπειρα αναπαράστασης μιας μέρας από την ξέγνοιαστη ζωή ενός συνδικαλιστή. Ελειπε μόνο το σπαστό φραπεδάκι που πουλάνε στα περίπτερα.

 

O Τσίπρας, τα δώρα στο Δημόσιο και το ΣτΕ

Επειδή στο πλαίσιο της άκρατης παροχολογίας, προβλέπω ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τάξει μέχρι και επιστροφές δώρων στο Δημόσιο, αν δεν το έχει τάξει ήδη και μου έχει διαφύγει, κρίνω χρήσιμο και κρίσιμο να υπενθυμίσω την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη μη επιστροφή των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, άλλως ειπείν του 13ου και του 14ου μισθού, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται.

Τον Ιανουάριο του 2019, κατά τη διαδικασία της εκδίκασης δεκάδων αιτήσεων αναίρεσης πολιτών κατά των αποφάσεων περικοπής των δώρων στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσκόμισε στο δικαστήριο το υπ’ αριθ. πρωτ. 2/1927/ΔΕΠ/25.1.2019 έγγραφο «απόψεων», με το οποίο επικαλέστηκε στοιχεία δημοσιονομικού χαρακτήρα και τάχθηκε υπέρ των μνημονιακών περικοπών στους μισθούς και υπέρ της κατάργησης των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι «η δημοσιονομική επιβάρυνση από ενδεχόμενη επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας θα οδηγήσει στην απώλεια του δημοσιονομικού στόχου της χώρας με ιδιαίτερα αρνητικές –άμεσες και έμμεσες– συνέπειες στην αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και τη μακροοικονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας […]. Συμπερασματικά, η απώλεια του δημοσιονομικού στόχου θα αποτελέσει αναμφίβολα μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η οποία θα εντείνει την αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει υγιή δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα, η μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, συνοδευόμενη από τη μη εφαρμογή των ως άνω μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, θα καταστήσει το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Το υπενθυμίζω, διότι το έγγραφο υπεβλήθη μόλις πέντε μήνες μετά τα πανηγύρια του Αυγούστου του 2018 στο Ζάππειο ότι δήθεν η χώρα εξήλθε των μνημονίων και ανέκτησε τη δημοσιονομική ελευθερία της.