Δικαιολογημένη ανησυχία

Τα μέλη της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022, εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο «εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος ο θεσμός της Δικαιοσύνης να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων του», εκφράζοντας παράλληλα «την ανησυχία τους για τη διαρκή προσβολή της αρχής της Δίκαιης Δίκης, στον βωμό της δημοσιότητας, δίχως στάθμιση μεταξύ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πληροφόρησης και των ατομικών δικαιωμάτων». Σαφείς βολές απέναντι σε συγκεκριμένα μικροκομματικά παιχνίδια που εργαλειοποιούν συστηματικά τη Δικαιοσύνη, στο όνομα της δήθεν ενημέρωσης και της (ακόμα πιο) δήθεν ελευθεροτυπίας.

 

Η ώρα του Μαρινάκη

Παρά το γεγονός ότι τα δύο εξελισσόμενα Ειδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια των οποίων κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου η ηγετική ομάδα της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν βαρεμάρα και μηδενικό ενδιαφέρον, να σας ενημερώσω ότι σήμερα αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για τον διαγωνισμό-παρωδία των τηλεοπτικών αδειών, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι ο Νίκος Παππάς του είχε στείλει «συστημένο» τον Καλογρίτσα για να τον «βοηθήσει» να πληρώσει την προκαταβολή για την άδεια του καναλιού που διακαώς επιθυμούσε να αποκτήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Γεγονότα που έχει επιβεβαιώσει ήδη ο Καλογρίτσας εξεταζόμενος στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

 

«Εθαψαν» την επιτυχία

Προχθές ο «Economist» δημοσίευσε μία λίστα στην οποία κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη ανάμεσα στις καλύτερες οικονομίες επιδόσεων με όρους ανάπτυξης και μείωσης δημοσίου χρέους, σημειώνοντας μάλιστα ότι το εν λόγω επίτευγμα ήρθε σε μια χρονιά που ήταν κακή σχεδόν για όλους. «Ο πληθωρισμός 10% από έτος σε έτος σε όλον τον πλούσιο κόσμο έχει περικόψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι επενδυτές έχουν χάσει καθώς τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει κατά 15%. Ωστόσο, αυτή η κακή συνολική απόδοση κρύβει μεγάλες διαφορές: ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά», σημειώνει το διεθνές οικονομικό site. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται αναμφίβολα για διεθνή επιτυχία, η είδηση «ενταφιάστηκε» από τα ιδιόκτητα μέσα της αντιπολίτευσης που κατά κόρον στηρίζονται στα όσα γράφουν τα διεθνή μέσα. Ισως «διέλαθε την προσοχή των», όπως έλεγαν πιο παλιά. Ισως η σιωπή υποδηλοί έμμεση παραδοχή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ισως απλά έκανε κρύο στο λιβάδι με τις παπαρούνες που έτρεχαν και δεν είχαν κέφι να σχολιάσουν. Ποιος ξέρει…

 

Τροποποίησαν τα fake news

Με την υπ’ αριθμ. 1528/2/16.12.2022 τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» εισάγεται τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για την αντιμετώπιση των fake news. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, η οποία είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διάδοση fake news προσδιορίζεται ως «αδίκημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης». Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται επιεικέστερη της ισχύουσας διάταξης και περισσότερο συμβατή με τις ελευθερίες έκφρασης και λόγου, επειδή για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος δεν αρκεί τα όσα διαδίδονται να είναι ικανά να προκαλέσουν ζημία, αλλά απαιτείται να έχει επέλθει ζημία ή βλάβη. Με τον τρόπο αυτόν περιορίζεται η έκταση του αξιοποίνου και άρα περιορίζεται η έκταση της ποινικοποίησης των όσων αναφέρει κάποιος στο πλαίσιο της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματός του στην έκφραση.

 

Επιτέλους πλαφόν – και δικαίωση Μητσοτάκη – στο φυσικό αέριο

Υστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις και αφού προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις μηνών, το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξε τη Δευτέρα σε συμφωνία για την ψήφιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά MWh και θα τεθεί σε ισχύ από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, κατόπιν αξιολόγησης του ESMA και του ACER. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχείς ημέρες. Η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού καθορίζεται στον έναν χρόνο.

«Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατέψουμε  τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς –πρόταση που υποβλήθηκε από την Ελλάδα  πριν από 9 μήνες– υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης. O μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε οι θεσμοί μας να λειτουργούν ως όπλα εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την υπερβολική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είχε υποβληθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με επιστολή που είχε στείλει στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μάρτιο του 2022. Η πρόταση βρήκε αρκετούς συμμάχους αλλά και χώρες που αντιδρούσαν. Τελικά, ύστερα από επίμονη προσπάθεια, υιοθετήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Για να αντιληφθεί κάποιος τη σοβαρότητα της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού, αρκεί να αναλογιστεί ότι λόγω των απότομων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ φέτος, εάν είχε υπάρξει έγκαιρα η συγκεκριμένη συμφωνία, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά.