Τραγελαφικές «συστάσεις»

Με ένα «κείμενο-σύσταση» η εισηγήτρια της Επιτροπής Σοφί ιντ’ Βελντ απευθύνεται προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν καθώς η ίδια διαπιστώνει προσπάθειες συγκάλυψης «του σκανδάλου των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης». Καλεί δε σε συμμόρφωση την Ελλάδα με σειρά νομοθετικών αλλαγών για την απρόσκοπτη διερεύνηση της υπόθεσης. Μεταξύ των τραγελαφικών «συστάσεων» της κυρίας Σοφί συγκαταλέγεται σειρά νομοθετικών αλλαγών. Η εισηγήτρια της PEGA «συστήνει» στην ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει σειρά διατάξεων (για τη λειτουργία της ΑΔΑΕ, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τους προστατευόμενους μάρτυρες και τη νομοθεσία για την άρση του απορρήτου). Δηλαδή, η κυρία Σοφί παραβλέπει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και απαιτεί την επιβολή αλλαγών καταπώς βολεύει τις ιδεοληψίες της Αριστεράς. Το πιο αστείο απ’ όλα; Η κυρία Σοφί είναι Ολλανδή που μένει στο Βέλγιο. Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τεκμηριωμένα το λογισμικό Pegasus για το οποίο ωρύεται η κυρία Σοφί ότι δήθεν χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΜΚΟ και Τσελίκ…

Μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, η Τουρκία –σε απόλυτη ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ποινικά ελεγχόμενες ΜΚΟ– εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας λέγοντας ότι «έχουμε προειδοποιήσει πως οι δραστηριότητες Frontex πρέπει με κάποιον τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex […] Ωστόσο, δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται. Και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπους που σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, με τρόπο που τους θέτει σε κίνδυνο θανάτου […] Με τη συνεργασία της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο για ανθρώπους που βρίσκουν τον θάνατο». Ο Τσελίκ κατέληξε λέγοντας «για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να γίνουν έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές και συγκεκριμένες κατηγορίες»…

 

Κατά τον δέοντα τρόπο

«Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γίνεται κατά τον δέοντα τρόπο, όπως συμφωνήθηκε με την οικογένεια του εκλιπόντος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Δευτέρα. Ερωτηθείς δε «αν συνάδει με την προοδευτική κεντροδεξιά να βρίσκονται στην κηδεία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας» ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «οποιοδήποτε άλλο θέμα σήμερα εκφεύγει του πνεύματος της ημέρας». Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η πραγματικότητα είναι μία: ο εκλιπών αναγνωριζόταν παγκοσμίως ως βασιλέας, για αυτό άλλωστε στην εξόδιο ακολουθία στο Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στην κηδεία στο Τατόι παραβρέθηκαν επισήμως αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι βασιλικών οίκων.

 

Ανανέωση θητείας

Οπως αναμενόταν, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) έλαβε απόφαση για την παράταση της θητείας του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) για έναν ακόμη χρόνο. Ο στρατηγός δήλωσε: «Συνεχίζω απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων μου που απορρέουν από την εκ του νόμου αποστολή μου επ’ ωφελεία της πατρίδας και των Ενόπλων της Δυνάμεων, όπως και κατά την προηγούμενη τριετία». Η ανανέωση και πολύ περισσότερο η δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν άρεσε και πολύ στην Τουρκία που, συμπτωματικά, έκανε αυτολεξεί αναπαραγωγή των κυριακάτικων δημοσιευμάτων που ήθελαν τον στρατηγό Φλώρο «να αγοράζει διαμέρισμα με μαύρο χρήμα» που τελικά αποδείχτηκε ότι ούτε διαμέρισμα αγόρασε ο ίδιος ούτε μαύρο χρήμα υπήρχε.

 

H μεγάλη απειλή της τεχνητής νοημοσύνης

Με μια εκτεταμένη ανάλυσή τους, οι «New York Times» επισημαίνουν ότι λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της, η εφαρμογή Chat GPT απειλεί ήδη να ανατρέψει πολλές μορφές της καθημερινής επικοινωνίας μας, όπως το πώς γράφουμε mail, πανεπιστημιακές εργασίες και αναρίθμητες άλλες μορφές γραφής. Σχεδιασμένη από την εταιρεία Open AI, η εφαρμογή είναι ένας ανθρωπόμορφος κώδικας προορισμένος να απαντά αυτόματα σε θέματα που τίθενται γραπτώς με τρόπο που συχνά προσεγγίζει τον ανθρώπινο, σε βαθμό που είναι δυσδιάκριτο το ότι έχει γίνει χρήση της. Η εφαρμογή μπορεί να γράψει από εκθέσεις έως πανεπιστημιακές εργασίες, από θεατρικά έργα μέχρι ποίηση και να εκτελέσει από απλές μαθηματικές πράξεις έως να επιλύσει περίπλοκες εξισώσεις. Επίσης μπορεί να γράψει μέχρι και κώδικες που δημιουργούν άλλες εφαρμογές.

Ωστόσο, πέρα από την κατάπληξη που δημιουργεί η ολική αντικατάσταση του ανθρώπου στην παραγωγή λόγου, είναι ορατή μια πολύ μεγαλύτερη απειλή: η υποκατάσταση των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες – όχι μέσω της ψήφου, αλλά μέσω της άσκησης πίεσης. Το Chat GPT μπορεί να συντάξει αυτόματα σχόλια που υποβάλλονται κατά τη διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών. Μπορεί να γράψει επιστολές προς δημοσίευση προς αρχισυντάκτες σε εφημερίδες. Μπορεί να σχολιάσει άρθρα ειδήσεων, αναρτήσεις σε μπλογκ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατομμύρια φορές μέσα σε μια μέρα. Μπορεί να μιμηθεί το έργο της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το Διαδίκτυο κατά την απόπειρά του να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2016, αλλά χωρίς να απαιτεί τον προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων και τους εκατοντάδες εργαζομένους που επιστρατεύτηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ενα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εφαρμογή Chat GPT, εκπαιδευμένο σε δεδομένα που σχετίζονται με αυτές τις πολιτικές διαδικασίες θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς και πρόσωπα με επιρροή σε κρίσιμες θέσεις προκειμένου να εντοπίσει πιθανές αδυναμίες και να τα χειραγωγήσει ανελέητα με τη χρήση άμεσης επικοινωνίας, εκστρατειών δημοσίων σχέσεων ή απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων.

Αν και είναι αδύνατον να προβλεφθεί πώς θα είναι ένα μέλλον γεμάτο από λομπίστες με όπλα τεχνητής νοημοσύνης, πιθανότατα θα αυξήσει την επιρροή και την ισχύ όσων ήδη τις διαθέτουν ακόμη περισσότερο.