Το μπλε πουλόβερ

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα sites, η υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι Σερραίοι ήταν ολόθερμη και διθυραμβικά αποθεωτική. Μέτρησα 8 με 10 άτομα της τοπικής οργάνωσης μελών να ακολουθούν τον πρόεδρο κατά την πεζή περιοδεία του στο κέντρο της πόλης και να φωνάζουν με πάθος κάθε τόσο συνθήματα όπως «Αλέξη, θυμήσου, οι Σέρρες είν’ μαζί σου», «Αλέξη, μπροστά, πάμε δυνατά», «Νατος, νατος ο πρωθυπουργός», «Αλέξη, γερά, ΣΥΡΙΖΑ μπροστά», «Είσαι η ελπίδα μας» κ.λπ. Το highlight της περιοδείας πάντως ήταν το μπλε πουλόβερ που φορούσε ο Αλέξης Τσίπρας (επιλογή-μονόδρομος για τον συγκεκριμένο νομό), από το οποίο απουσίαζαν τεχνηέντως φθονεροί καπιταλιστικοί λογότυποι.

 

Η Θεανώ και το memo

«Γι’ αυτό το Ταμείο (ενν. Ανάκαμψης) γίνονται όσα παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες από επιχειρηματίες, που προφανώς δεν έμειναν ευχαριστημένοι από όσα κάνατε. Το θέμα των υποκλοπών συνδέεται ευθέως με τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ». Τάδε έφη Θεανώ Φωτίου στη Βουλή. Η τοποθέτηση της κυρίας Φωτίου δεν άρεσε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε μερίδα δημοσιογράφων και εν χορώ επιδόθηκαν σε αυστηρές συστάσεις προς την τέως υπουργό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως είναι ένα tweet του Σεραφείμ Κοτρώτσου ότι η κα Φωτίου είναι αδιάβαστη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει εσωτερικό memo για τις υποκλοπές. Θα το αναζητήσω και θα επανέλθω αύριο.

 

Η αμεροληψία της προέδρου

Εχω γράψει αρκετές φορές στη στήλη αυτήν ότι από την πρόοδο της δίκης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου διαφαίνεται ότι η πρόεδρος αντιμετωπίζει τους μάρτυρες ως οιονεί κατηγορούμενους, τους επιπλήττει για τα όσα καταθέτουν και τους «νουθετεί», ενώ οι ερωτήσεις της απευθύνονται με τόνο απαξιωτικό στο πρόσωπό τους. Σημειωτέον ότι οι μάρτυρες είναι ανώτεροι και ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί και όχι μαθητές δημοτικού για να τους υπαγορεύει κάποιος τι θα πουν και πώς θα το πουν. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων τη συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου έχει την υποχρέωση να πράττει αμερόληπτα διότι έτσι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον που εν προκειμένω συνυφαίνεται με τις αρχές της δίκαιης δίκης. Δεν γνωρίζω αν η πρόεδρος έχει πικραθεί –όπως γράφεται– με την κυβέρνηση διότι δεν συμπεριλήφθηκε στις προαγωγές ανώτατων δικαστικών για τις θέσεις των αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο. Ακόμα κι έτσι όμως, η δικαστική κρίση οφείλει να είναι ανεπηρέαστη από τα επιδόματα και τα αξιώματα της θέσης που κατέχει ο δικαστής στην υπηρεσιακή ιεραρχία.

 

Πολυτεχνείο και ιστορία

Ελάχιστοι μιλούν για το τι πραγματικά συνέβη στο Πολυτεχνείο. Ενας εξ αυτών είναι ο Νίκος Μπίστης, νυν στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Στο βιβλίο του «Προχωρώντας και αναθεωρώντας» (εκδ. Πόλις), ο Μπίστης εξιστορεί ότι κατά τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 οι δυνάμεις της Αριστεράς ήταν στη Νομική και όχι στο Πολυτεχνείο, περαιτέρω δε αποκαλύπτει ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΚΚΕ Εσ. ήθελαν να κάνουν τις φοιτητικές εκλογές σε ήρεμο κλίμα και όχι να δημιουργήσουν επεισόδια. Αναφέρει δε αυτολεξεί «[…]δεν το προετοιμάσαμε εμείς το Πολυτεχνείο, δεν το θελήσαμε εμείς[…]». Αλλωστε, η θέση αυτή ήταν επίσημη θέση και του ΚΚΕ για ένα διάστημα (βλ. Πανσπουδαστική, τεύχος 8, όπου ευθέως αναφέρεται από την Αριστερά ότι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν προβοκάτσια του Ιωαννίδη για να ανατραπεί ο Παπαδόπουλος). Θα είχε ένα –ιστορικό πλέον– ενδιαφέρον να μιλούσαν για το τι συνέβη τρία πρόσωπα που ήταν παρόντες/παρούσες στα γεγονότα εκείνων των ημερών: ο Κώστας Λαλιώτης, η Μαρία Δαμανάκη και η Γιαέλ Νταγιάν, κόρη του στρατηγού Μοσέ Νταγιάν. Κάτι θα ξέρουν παραπάνω.

 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», το οποίο αποτελεί ένα συνεκτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων τόσο των νομίμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ όσο και των παράνομων υποκλοπών από κακόβουλα λογισμικά. Από τα συνολικά 47 άρθρα, θα σταθώ σε ένα σημείο που απασχολεί την επικαιρότητα και αφορά το εάν υπάρχουν ήδη διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα που απαγορεύουν την κατοχή, πώληση και χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Εως το 2019 η παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών ήταν κακούργημα και τιμωρείτο με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών ήταν πλημμέλημα και τιμωρείτο με φυλάκιση έως 2 έτη. Λίγες μέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 και ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε την ύπαρξη στην Ελλάδα παράνομων λογισμικών, άλλαξε ακατανόητα ο Ποινικός Κώδικας, με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή πλέον να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, η δε κατοχή και εμπορία κακόβουλων λογισμικών αποποινικοποιήθηκε. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη.

Και επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά για το ότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση παράνομων λογισμικών, το ισχύον άρθρο 292Α του ΠΚ δεν έχει το ίδιο πεδίο εφαρμογής με τις προτεινόμενες διατάξεις. Ανήκει στο κεφάλαιο «Εγκλήματα κατά τηλεπικοινωνιών» του Ποινικού Κώδικα και αναφέρεται σε πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο με τρόπο που θέτει σε συστημικό κίνδυνο τη φυσική ασφάλεια του δικτύου τηλεφωνικών επικοινωνιών (αρμοδιότητας ΕΕΤΤ). Αντιθέτως, η διάταξη του νέου νομοσχεδίου για τα κακόβουλα λογισμικά ανήκει στο κεφάλαιο «Προσβολές ατομικού απορρήτου και επικοινωνίας» και αφορά κάθε λογισμικό ή συσκευή που παρεμβαίνει σε ιδιωτικές επικοινωνίες. Συνεπώς, οι δύο διατάξεις έχουν διαφορετικό σκοπό (ratio). Για τον λόγο αυτόν εξάλλου συνυπάρχουν και σήμερα, από μακρού χρόνου, στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα οι δύο διαφορετικές διατάξεις.