«Νομιζόμενη» ασφυξία
Διαβάζω ότι «το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών καθυστερεί σκόπιμα την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με απώτερο σκοπό να τους δημιουργήσει οικονομική ασφυξία εν όψει των προσεχών εθνικών εκλογών. Πρωτεύων στόχος είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι ο βασικός αντίπαλος και δεν εξαρτάται από το μεγάλο κεφάλαιο και επομένως έχει περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης».
Και μετά μπαίνω στη «Διαύγεια» και βλέπω ότι στις 10.4.2023 έχει αναρτηθεί απόφαση κατανομής του υπουργού Εσωτερικών με ΑΔΑ Ω8Β146ΜΤΛ6-Ψ95, σύμφωνα με την οποία κατανέμονται συνολικά 9.727.644.85€ στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων.
«Ηρωική» έξοδος
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις και την επί της ουσίας άρνησή του να εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση της Κασιδιάρη. Βέβαια στα τέλη Ιουνίου ούτως ή άλλως θα έπαιρνε σύνταξη, οπότε αποφάσισε με αφορμή την υπόθεση Κασιδιάρη να κάνει την ηρωική του έξοδο.
Διαβάζω, δε, ότι ο συγκεκριμένος αρεοπαγίτης ανέμενε ότι θα γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και το κρατάει μανιάτικο από πέρσι, όπως επίσης και ότι διατελεί κολλητός φίλος της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρωθυπουργού, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρώην νομικής συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου.
Luben ψηφοδέλτια
«Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι μάλλον γέλιο προκάλεσαν οι κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση», δήλωσε στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας, υπενθυμίζοντας ότι «τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος αμετάκλητα από το ανώτατο δικαστήριο, συμπεριλαμβάνουν τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που επέστρεψε, διότι τελικά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον “πολακισμό” εκφράζει και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του (…). Τι να σας πω, περισσότερο σε “λούμπεν” ψηφοδέλτια με παραπέμπουν, παρά σε ψηφοδέλτιο κόμματος το οποίο θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον μεσαίο χώρο και να προβάλει το κόμμα αυτό ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», κατέληξε στην αναφορά του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.
Βαρύ… βιογραφικό
Αναρωτιούνται κάποιοι αφελείς με τι πολιτικές περγαμηνές εντάχθηκε ο Βαγγέλης ο Αντώναρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω συνοπτικά: Από τον Ιούλιο 2004 έως τον Οκτώβριο του 2008 ήταν αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τον Οκτώβριο του 2008 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον όρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στις εκλογές του 2009 μπήκε 5ος στο Επικρατείας, όμως λόγω της παραίτησης Σουφλιά η 5η θέση έγινε εκλόγιμη και έτσι έγινε βουλευτής. Το 2012 κατέβηκε στη Β’ Αθηνών και πήρε 4.465 ψήφους, σε σύνολο 1.500.000 ψηφοφόρων.
Η στάση του –ιδίως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν.Δ. από τον Κ. Μητσοτάκη– και η συνακόλουθη διαγραφή του τον Φεβρουάριο του 2018 τον οδήγησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στα highlights της πολιτικής του καριέρας η δήλωση το 2008 ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου», η οποία μάλλον εκτιμήθηκε δεόντως για την ένταξή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοψήφισμα, εκλογές και ήττες
Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε το λαό να δώσει με την ψήφο του την απάντηση σε ένα ιδιόμορφο δημοψήφισμα με ερώτημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Το κάλεσμα του Παπανδρέου ήταν η «απάντηση» στον Καραμανλή «της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ» και στο σύνθημά του «Ανήκουμε εις την Δύση».
Το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε σύσσωμο, ζητώντας επιπλέον και «Έξω οι βάσεις του θανάτου». Με τον τρόπο αυτόν ο Παπανδρέου απέσπασε τη νίκη που ήθελε από τον Καραμανλή με την κυρίαρχη αυτοδυναμία του 48%.
Αν και οι συνθήκες είναι ολότελα διαφορετικές, την ίδια ακριβώς τακτική θα ζήσουμε και στις προσεχείς εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή και διακηρυγμένο στόχο την αυτοδυναμία και τη συγκρότηση στιβαρής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Αντιθέτως, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν η πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης με τα λοιπά «προοδευτικά» κόμματα.
Αν τα κουκιά δεν βγαίνουν ή το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, τότε οι δεύτερες εκλογές θα είναι ένα ιδιότυπο δημοψήφισμα. Και είναι απολύτως λογικό. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική, που είναι το πιθανότερο σενάριο, τότε οι δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουλίου οι εκλογείς πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο κυρίαρχες επιλογές: Μητσοτάκη ή Τσίπρα, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, Δεξιά ή Αριστερά. Βέβαια, όλα αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον μόνο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κινηθεί στην πρώτη κάλπη κάτω από το 34-35% και ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30%.
Διότι εάν η Ν.Δ. επιτύχει τα ποσοστά των δημοσκοπικών προβλέψεων και κινηθεί στο 35% και πάνω και με διαφορά τουλάχιστον 4-5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν μιλάμε για απόλυτη επικράτηση και θρίαμβο της στρατηγικής της αυτοδύναμης κυβέρνησης που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός.