Τα νούμερα του «Ν. Πουλαντζάς»
Δημοσιεύτηκε η 13η έκδοση των «Εκλογικών Τάσεων» του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», η οποία καλύπτει διάστημα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 έως σήμερα, αναλύοντας 51 έρευνες από 15 δημοσκοπικές εταιρείες. Το σύνολο των ερευνών αποτυπώνει τη σταθερά πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει και τη μάχη των ψηφοφόρων του Κέντρου (18,8% έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ, σελ. 43). Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι το Ινστιτούτο διαχωρίζει τη θέση του με bold disclaimer (σελ. 22), αναφέροντας ότι η ανάλυση «είναι δευτερογενής, χρησιμοποιεί δηλαδή τα δεδομένα των ερευνών που πραγματοποιούνται από τις εταιρείες», και ως τέτοια είναι «ευάλωτη σε όλα τα μειονεκτήματα και σφάλματα που ενδεχομένως έχουν οι έρευνες αυτές», καταλήγοντας ότι «δεν θα πρέπει να διαβαστεί ως πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου».
Δύσκολη δουλειά να αναλύεις δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δικαιωματισμοί κατά παραγγελία
Ο Αλέξης Γεωργούλης, όπως και κάθε ύποπτος ή κατηγορούμενος, έχει το τεκμήριο της αθωότητας έως την αμετάκλητη καταδίκη του. Πρόκειται για το ίδιο τεκμήριο που ουδέποτε σεβάστηκε η Αριστερά όταν πρόκειται για άτομα τα οποία δεν πρόσκεινται σε αυτήν.
Οποιοσδήποτε μη αριστερός είναι εξ ορισμού ένοχος, χωρίς να χρειάζεται καν να περάσει από δικαστήριο. Αποφασίζει και διατάσσει το λαϊκό δικαστήριο του κόμματος και πρόθυμα «στρατιωτάκια» εκτελούν συμβόλαια ηθικής εξόντωσης και δολοφονίας χαρακτήρων.
Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο εάν αυτήν τη φορά θα δούμε hashtags τύπου #συριζα_βιαστες, πορείες κατά του ευρωβουλευτή και γενικεύσεις για το κόμμα που έως τώρα τον είχε στις τάξεις του ή εάν τα βάλουν με το θύμα, την οποία μπορούν να βαφτίσουν ακόμη και «Δούρειο Ιππο της Νέας Δημοκρατίας».
Είναι πάντως λυπηρό ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το άκουσμα της είδησης, οι πρώτοι που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον ποινικά υπόλογο ευρωβουλευτή ήταν γυναίκες!
Τα αγγλικά του Αντώναρου και…
Αντιγράφω από την πρόσφατη ανάρτηση του Βαγγέλη Αντώναρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: «Βρε παιδί μου, κοίτα μανία που έχουν οι (όχι μόνο πολιτικά) περιφερόμενες Λουλούδες με τους καραμανλικούς. Πολύ τους πονάει! Θα το πιουν το πικρό ποτήρι to the very end (το γράφω αγγλικά γιατί ψωροπερηφανεύονται για την αγγλομάθειά τους)».
Διαπίστωση πρώτη: ο Βαγγέλης γνωρίζει ικανοποιητικά την αγγλική, κρίνοντας από τη χρήση της συγκεκριμένης colloquial έκφρασης.
Διαπίστωση δεύτερη: ο Βαγγέλης αγνοεί ότι η λέξη «λουλού» που χρησιμοποίησε στα αγγλικά μεταφράζεται ως «poof» με χαρακτηρισμό «pejorative, offensive, homosexual», ήτοι είναι κομματάκι ομοφοβική.
Βλέποντας τα συνώνυμα στα ελληνικά («αδερφή», «λουμπίνα», «ντιγκιντάνγκας» κ.λπ.), μάλλον πρόκειται για άλλη μία «ατυχή επιλογή λέξεως».
…η απογοήτευση του Μιθριδάτη
Παρακολουθώ on demand πρόσφατη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΖΑ Μιθριδάτης Χατζηχατζόγλου στην τηλεοπτική εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» που παρουσιάζουν στο Kontra ο Φοίβος Κλαυδιανός και ο Κώστας Πουλακίδας.
Ο γνωστός ράπερ που έκανε καριέρα με τα Ημισκούμπρια και νυν πολιτικός ανήρ ξεδιπλώνει μία προς μία τις «απογοητεύσεις» του από τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μοιραία ο Φοίβος Κλαυδιανός τον ρωτάει εάν τον απογοήτευσαν οι συμβιβασμοί που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Επειτα από μια μακρά παύση και κάποια αμήχανα επιφωνήματα, ο «πολλά υποσχόμενος» υποψήφιος είπε ότι η ερώτηση είναι προβοκατόρικη και δεν έδωσε απάντηση επί της ουσίας. Αλλωστε, την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος στο Twitter το 2015, όταν έλεγε τον Αλέξη Τσίπρα «τσιπρουλέτο».
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κόμματα και η ΕΣΔΑ
Το δεύτερο σημείο της δριμείας κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό ναζιστικών μορφωμάτων από την είσοδό τους στη Βουλή είναι ότι θα καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για πολλαπλές παραβιάσεις διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κόπτεται» για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τυγχάνει κάθειρκτος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με μέλη εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ωστόσο, το μείζον είναι η παροιμιώδης (ή έστω ηθελημένη) άγνοια των βουλευτών και των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να φτάσει η υπόθεση στο ΕΔΔΑ και να κηρυχθεί παραδεκτή πρέπει προηγουμένως να έχουν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα και να έχουν εκδοθεί αποφάσεις.
Δηλαδή η απόφαση που θα εκδώσει το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο η κατ’ ένσταση απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείο) που θα ελέγξει τη νομιμότητα αυτής. Με αυτές τις αποφάσεις ανά χείρας, ο θιγόμενος μπορεί να αναζητήσει την τύχη του αιτήματός του στο ΕΔΔΑ.
Είναι δε προφανές ότι οι νομικοί παραστάτες του Κασιδιάρη (ή όποιου άλλου θέλει να προσφύγει κατά του νέου πλαισίου) έχουν ήδη μελετήσει έως πλήρους κατανοήσεως την πλούσια νομολογία του ΕΔΔΑ (Ždanoka κατά Λετονίας, No 58278/00, 16.3.2006, European Court of Human Rights, Grand Chamber και την εκεί παρατεθείσα πλούσια νομολογία), όπου μεταξύ άλλων έγινε δεκτό ότι ένα κράτος δεν πρέπει να περιμένει, προτού παρέμβει, ωσότου ένα πολιτικό κόμμα να καταλάβει την εξουσία και να αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή μιας πολιτικής ασύμβατης με τα πρότυπα της Σύμβασης και της Δημοκρατίας, παρότι ο κίνδυνος αυτής της πολιτικής για τη Δημοκρατία είναι επαρκώς εδραιωμένος και επικείμενος.
Το Δικαστήριο δέχεται ότι, όταν η ύπαρξη τέτοιου κινδύνου έχει διαπιστωθεί από τα εθνικά δικαστήρια, ένα κράτος μπορεί όχι μόνο να αποκλείσει ένα κόμμα από τις εκλογές, αλλά ακόμα και να απαγορεύσει ολικά τη λειτουργία του.