Μια αλλοπρόσαλλη διαχείριση ήττας

Αφού οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα δεν πείθουν τον κεντρώο χώρο –αυτόν δηλαδή που παραδοσιακά εκλέγει την εκάστοτε κυβέρνηση με τις μετατοπίσεις του–, παρατηρούμε μια «άτσαλη» αλλά μαθηματικά αναμενόμενη στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα αριστερά, προκειμένου να προσελκύσει ψήφους με την ελπίδα να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, που θα κρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην καρέκλα του προέδρου την επομένη των εκλογών.

Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ήδη διαχείριση της επερχόμενης ήττας. Αυτό έκανε για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κόρινθο. Αναγνωρίζοντας ότι όσοι εγκαταλείπουν τη Νέα Δημοκρατία δεν κατευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσονται και προστίθενται στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ή κατευθύνονται στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, δήλωσε ότι «η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ που θα πλήξει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Και μπορεί στον οποιονδήποτε λογικό να φαίνεται το λιγότερο γελοίο ένα κόμμα που συγκυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια με τον Καμμένο και ψήφισε απνευστί Μνημόνια και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα να εκληφθεί ως αντισυστημικό, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος αυτή η τακτική και μάλιστα χωρίς επιστροφή.

Παράλληλα, δε, ζήτησε από το παριστάμενο κοινό του να μη δίνει σημασία σε αυτά που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες στα Μέσα Ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις, εννοώντας ότι είναι προπαγάνδα της κυβέρνησης. Το ίδιο δήλωσε και η Πόπη Τσαπανίδου στην τελευταία της συνέντευξη με τη Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ. «Αν χάσουμε τις εκλογές δεν θα φταίμε εμείς, αλλά ο κόσμος που παραπλανήθηκε από την προπαγάνδα», δήλωσε ταυτόσημα με τα όσα είχε προηγουμένως δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η (όποια) διαχείριση της ήττας είναι θεμιτή, ωστόσο δεν ξέρω πόσο μακριά σε πάει η άρνηση της πραγματικότητας. Η εμπειρία πάντως έχει δείξει ότι στο τέλος η πρόσκρουση με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή – όχι για την πραγματικότητα.

 

Διάψευση από PEGA

«Μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που έδειχναν ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε έρευνα κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού κατασκοπείας Predator σε υποτιθέμενο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της PEGA, Jeroen Lenaers (EPP, NL), θέλει να υπογραμμίσει ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα από την Επιτροπή προς την EPPO».

Με αυτή τη λακωνική δήλωση ο πρόεδρος της PEGA διέψευσε τα fake news συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης που συστηματικά και ανενόχλητα διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για να δώσουν πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακινήσει θέματα που η ίδια η επικαιρότητα έχει προσπεράσει ως αδιάφορα.

 

Δημοσκοπήσεις και συνεντεύξεις

Σε διεξαγόμενη δημοσκόπηση για την πολιτική κατάσταση, ανάμεσα στα συνήθη και τετριμμένα ερωτήματα υπήρχε και το ερώτημα σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός κατά το σενάριο Ανδρουλάκη. Το ερώτημα είναι «κλειστού τύπου» και τα ονόματα των υποψηφίων είναι Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος, Κυρ. Πιερρακάκης και Ε. Αχτσιόγλου.

Θα μείνω στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή της Ν. Λυμπεράκη δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί αυτοί που λένε τη γελοιότητα ότι μπορεί εγώ διά αντιπροσώπου, χωρίς να είμαι υποψήφιος (…), χωρίς να έχω φιλοδοξία, να διεκδικώ (ενν. την πρωθυπουργία)».

 

Πρεμούρα για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Επειδή βλέπω μία πρεμούρα σχετικά με τη διάταξη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Αρχών, να σας πληροφορήσω πως είτε η διάταξη ψηφιζόταν ως έχει είτε όπως τροποποιήθηκε, νομικά παράγει το ίδιο αποτέλεσμα.

Η διάταξη, όπως κατατέθηκε, ορίζει ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση «δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ακόμα και εάν αφαιρεθεί το επίμαχο «ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους» καλύπτεται από το «αν ενήργησαν με δόλο».

 

Κόμματα με μανδύα

Η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη από έναν 76χρονο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι σχεδόν βέβαιη.

Η κίνηση αυτή σκοπεύει να ξεπεράσει το σκόπελο του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θέτει αυστηρές δικλίδες αποκλεισμού καθόδου στην εκλογική μάχη σε κόμματα και πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Είναι επίσης βέβαιο ότι ο νέος επικεφαλής του κόμματος θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, ώστε να λάβει την πολυπόθητη ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο.

Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι ούτε βέβαιη ούτε δεδομένη, καθώς πρόκειται για δικαστική κρίση που συνεκτιμά τα στοιχεία που θα προσκομιστούν, σε περίπτωση αποκλεισμού είναι πιθανό ο κάθειρκτος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής να επιχειρήσει να διεκδικήσει το θώκο του δημάρχου Αθηναίων, μιας και στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχουν οι ίδιοι περιορισμοί.