«Στο βουνό» οι αποφάσεις

Σε απάντηση κοινοβουλευτικού συντάκτη για το πού θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πάει «στο βουνό» γιατί εκεί «παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πάω στο Μέτσοβο. Εχουμε αποφάσεις να πάρουμε». Η φράση για το βουνό θύμισε τα Χριστούγεννα του 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα λείψει ένα διήμερο για να πάει στο βουνό και να σκεφτεί το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολλοί εκ των παρισταμένων ερμήνευσαν την απάντηση του πρωθυπουργού ως προκήρυξη εκλογών με το νέο έτος. Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την επομένη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσγείωσε απότομα τους θιασώτες των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «το Πάσχα το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία», προσθέτοντας ότι «η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε σύντομα (ενν. εκλογές) το προσεχές διάστημα». Ενας αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε από την κεντροαριστερή πτέρυγα των εδράνων της Ολομέλειας.

 

Ο Αλέξης και ο Πάνος

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά ως αβάσιμο το πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» που αποκάλυπτε το όργιο τηλεφωνικών υποκλοπών και φυσικών παρακολουθήσεων υπουργών από την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένο φαγητό». Σημειωτέον ότι το εν λόγω δημοσίευμα είχε γραφτεί από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, τον ίδιο δηλαδή δημοσιογράφο που μία βδομάδα πριν ο ίδιος ο Τσίπρας εκθείαζε ως αμερόληπτο και με εξαιρετική συμβολή στην αποκάλυψη του σκανδάλου «των υποκλοπών του παρακράτους και της μαφίας της Δεξιάς». Και κάπου εκεί θα έληγε το ζήτημα εάν δεν παρενέβαινε στον δημόσιο διάλογο ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος με tweet του επιβεβαίωσε την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι την είχε ζητήσει ο ίδιος! Και κάπου εκεί θυμήθηκα τον μακαρίτη Γιώργο Τράγκα, ο οποίος στις 15.10.2018 από τηλεοράσεως έλεγε ότι ο Αλέξης παρακολουθεί τον Πάνο για να τον «κρατάει» και ο Πάνος παρακολουθεί με δικό του μηχανισμό τον Ρουμπάτη για να «κρατάει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στρίμωγμα (Ι)

Η εκάστοτε αντιπολίτευση στριμώχνεται πάντοτε από τις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φέρει πολλές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση (σε «position difficile», που έλεγε και ο Ζάχος Δόγκανος). Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα αυτό συνέβη δύο φορές. Μία με το επίδομα των 600 ευρώ στα Σώματα Ασφαλείας, όπου η κυβίστηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνευ προηγουμένου, και μία με το market pass. Ιδίως με το market pass, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, στην Κουμουνδούρου εκνευρίστηκαν τόσο πολύ που έχασαν εντελώς τον έλεγχο και άρχισαν να καθυβρίζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως «απατεώνα», μάλλον επειδή τόλμησε να αγγίξει τα κέρδη των εφοπλιστών. Το καταγράφουμε…

 

Στρίμωγμα (ΙΙ)

Η δήλωση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ότι «ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους (ενν. εκδότες) θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες» ξεσήκωσε την προγραμματισμένη με ακρίβεια δευτερολέπτου «θύελλα αντιδράσεων» στο Twitter. Το γνωστό… μαγαζί των «ετοιμοπόλεμων accounts» έκανε trend το hashtag #Ντογιάκο_παραιτήσου, δείχνοντας τη σφοδρή ενόχλησή του σε οποιουδήποτε τύπου έλεγχο. Ωστόσο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν είναι «υπηρεσία διαπιστώσεων». Είναι η ανώτατη διωκτική αρχή. Εφόσον γνωρίζει ότι συγκεκριμένοι εκδότες προβαίνουν σε έκνομες πράξεις, οφείλει να παραγγείλει ελέγχους και να τους προσάγει στη Δικαιοσύνη εφόσον χρειαστεί. Απλά πράγματα είναι αυτά. Δεν είναι πυρηνική φυσική…

 

Το πολυπλόκαμο λόμπι του Αζερμπαϊτζάν

Μπορεί λόγω επικαιρότητας όλοι οι προβολείς να είναι στραμμένοι στο Κατάρ και το λόμπι που αυτό δημιούργησε και συντηρεί εδώ και δεκαετίες διοχετεύοντας δισεκατομμύρια, το ζήτημα όμως δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με έρευνα του «Guardian» (UK at centre of secret $3bn Azerbaijani money laundering and lobbying scheme, 4.9.2017), η άρχουσα ελίτ του Αζερμπαϊτζάν λειτούργησε ένα κρυφό σχέδιο 2,9 δισ. δολαρίων για να πληρώσει επιφανείς Ευρωπαίους, να αγοράσει είδη πολυτελείας και να ξεπλύνει χρήματα μέσω ενός δικτύου αδιαφανών βρετανικών εταιρειών.

Στοιχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, κατηγορούμενη για κατά συρροή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συστημική διαφθορά και νοθεία εκλογών, πραγματοποίησε περισσότερες από 16.000 κρυφές πληρωμές από το 2012 έως το 2014. Τμήμα του ιλιγγιώδους αυτού ποσού κατευθύνθηκε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, ως μέρος μιας διεθνούς επιχείρησης λόμπι για να εκτρέψει την κριτική του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και να προωθήσει μια θετική εικόνα της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας του.

Το σχέδιο είχε κωδική ονομασία «Το πλυντήριο του Αζερμπαϊτζάν». Απόρρητα τραπεζικά αρχεία που διέρρευσαν στη δανική εφημερίδα «Berlingske» και κοινοποιήθηκαν στον διεθνή οργανισμό Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), τον «Guardian» και άλλους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης καλύπτουν μια ενδεικτική περίοδο 30 μηνών (2012 – 2014) και αποτυπώνουν πολλαπλές πληρωμές σε πολιτικούς και αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον «Guardian», η –με το αζημίωτο– άσκηση εκτεταμένης πίεσης ήταν τόσο επιτυχημένη που τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καταψήφισαν μια έκθεση του 2013 που επικρίνει το Αζερμπαϊτζάν για τη μεταχείριση πολιτικών κρατουμένων.

Τόσο η υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν όσο και η αντίστοιχη του Κατάρ αποδεικνύουν ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Αλλωστε, το στοίχημα ήταν και παραμένει η εξάρθρωση του συστήματος που προωθεί μέσω πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων και λοιπών «παραγόντων» τις ρωσικές θέσεις στην Ευρώπη.