Προπαγάνδα με… μέικ απ
Μια ακόμη επιβεβαίωση ήρθε να προστεθεί στη στημένη υπόθεση της ομάδας των 38 μεταναστών στη δήθεν ελληνική νησίδα στον ποταμό Εβρο. Η «Καθημερινή της Κυριακής» συνομίλησε με έναν ακόμη μετανάστη από το γκρουπ των 38, ο οποίος διαβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το όλο συμβάν ήταν στημένο με σκοπό να αναγκάσει την Ελλάδα να δεχτεί τους πρόσφυγες πιεζόμενη από τη διεθνή κατακραυγή. Πρωτεύοντα ρόλο στο όλο συμβάν διαδραμάτισαν Τούρκοι λαθροδιακινητές και η διάσημη πλέον Μπάιντα Σ., η οποία απεδείχθη βασική συνεργός και πρόσωπο που λάμβανε τις επιτόπιες αποφάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος, στον όλο σχεδιασμό συμμετείχαν και συμπατριώτες μας, οι οποίοι μάλιστα ήταν εκείνοι που εισηγήθηκαν να υπάρξει «οπωσδήποτε νεκρό παιδί», ώστε να διασυρθεί η Ελλάδα διεθνώς και να αναγκαστεί να δεχτεί τους λάθρα εισερχόμενους στη χώρα μας μετανάστες. Και κάπως έτσι έβαψαν με μέικ απ το παιδί της πιο φτωχής οικογένειας και το παρουσίασαν ως νεκρό.
Μια περίεργη συνάντηση
Θα μείνω στο θέμα των σχέσεων ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ και θα σας διηγηθώ μια όλως πρόσφατη ιστορία. «Την Τρίτη 6η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καστοριάς, Υπτγος ε.α. Τζωρτζόπουλος Ηλίας, με πρωτοβουλία του είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και της τοπικής βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου». Το απόσπασμα προέρχεται από δελτίο Τύπου της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) – Παράρτημα Καστοριάς. Το Παράρτημα Καστοριάς της συγκεκριμένης Ενωσης δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε τι κομμουνιστικό, ο δε πρόεδρός του δημοσίως χαρακτηρίζει την Εθνική Αντίσταση «συμμοριτοπόλεμο». Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε στη συνάντηση, ούτε στο πλαίσιο ποιας «προοδευτικότητας» και ποιων «συγκλίσεων» συναντήθηκε μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας – ωστόσο, στον δρόμο προς τις εκλογές, δεν υπάρχουν «ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», όπως θα έλεγε και ο Νίκος Βούτσης.
Οι συνακροάσεις στο ΚΚΕ…
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σύγκληση της αγαπημένης Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου. Η συνεδρίαση ήταν μονοθεματική και αφορούσε τις καταγγελίες του Κομμουνιστικού Κόμματος για την επέμβαση τρίτων στο τηλεφωνικό κέντρο του κατά τα έτη 2016 – 2017. Κατά τη συνεδρίαση, οι δύο εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση δήλωσαν ότι «κάποιοι, κακόβουλα, ενδέχεται να έχουν παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδέσεις του ΚΚΕ», ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, διότι «λόγω της από 1.07.2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί». Οπως καταλαβαίνετε, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δύσκολη, οπότε αποφάσισε να αποχωρήσει «καταγγέλλοντας τη διαδικασία», όπως θα έλεγαν και στην ΕΠΟ.
…και το απόρρητο της Ολγας
Η εξεταζόμενη υπόθεση των συνακροάσεων στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αφορά παραβιάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2017 – το κόμμα του Περισσού έχει καταγγείλει και μεταγενέστερα παρόμοια περιστατικά. Στις 07 Ιανουαρίου 2019 το ΚΚΕ υποβάλλει ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με σαφές αίτημα να πληροφορηθεί για την τύχη των ερευνών. Στις 31.1.2019, η Ολγα Γεροβασίλη, τότε αρμόδια για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπουργός, απαντά με το υπ’ αριθμόν 7017/4/22718-γ΄ έγγραφο ότι δεν μπορεί να απαντήσει διότι η όλη έρευνα καλύπτεται από το απόρρητο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και «δεν είναι επιτρεπτή η –καθ’ οιονδήποτε τρόπο– γνωστοποίηση των όποιων συλλεγέντων στοιχείων».
Οι «αποκαλύψεις» της Εκθεσης του Κογκρέσου
Διαβάζω στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» μια «αποκάλυψη-βόμβα» για έκθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία «αποτελεί πυρηνική νομική και στρατιωτική βόμβα όχι μόνο στα θεμέλια της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την ύπαρξη του ελληνισμού». Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης, βέβαια, θυμούνται ότι την εν λόγω έκθεση την έχουμε σχολιάσει πρώτοι εδώ στο φύλλο της 13.1.2023.
Η εν λόγω έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Αμερικανικού Κογκρέσου επιγράφεται «Τουρκία: Υπόβαθρο και σχέσεις με τις ΗΠΑ εν συντομία [Turkey (Türkiye): Background and U.S. Relations In Brief]» και δημοσιεύτηκε στις 9.1.2023. Στην εισαγωγή της έκθεσης διαβάζουμε: «Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία λαμβάνουν χώρα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον και με την Τουρκία σε οικονομική δυσπραγία. Οι ενέργειες του Κογκρέσου έχουν συμπεριλάβει νομοθεσία κυρώσεων και άτυπες αναστολές στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία».
Η έκθεση στηλιτεύει τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σελ. 1) ενώ γίνεται λόγος και για τη σημασία της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που αφορά τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (σελ. 17). Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (σελ. 17), επισημαίνοντας πως «οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα».
Στη δε σελίδα 16 αναφέρεται ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν διαμάχες «με ρίζες στις εδαφικές αλλαγές μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιστρέφονται γύρω από το θέμα αμφισβητούμενα σύνορα που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών, τον εθνικό εναέριο χώρο, τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών αξιώσεων), νησιά (και χρήση τους για στρατιωτικούς σκοπούς) και υφαλοκρηπίδες». Δηλαδή, η έκθεση απλώς καταγράφει τις ανυπόστατες επιδιώξεις της Τουρκίας, άνευ ουδεμίας αξιολογικής κρίσης.