Απολύσεις δικαστικών

Τρεις δικαστές και δύο εισαγγελείς έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη λίστα όσων δικαστικών απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους, με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών πράξεων. Συνολικά τους τελευταίους 20 μήνες, μετά από 4 πειθαρχικές Ολομέλειες που έχει συγκαλέσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, απομακρύνθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα 20 δικαστές και εισαγγελείς. Στην τελευταία Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τη Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ισίδωρου Ντογιάκου, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 10 δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι 5 απολύθηκαν οριστικά (3 δικαστές και 2 εισαγγελείς), ενώ σε δύο δικαστές απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας απόλυσής τους, με αποτέλεσμα την οριστικοποίηση των απολύσεών τους. Ακόμη, σε μία δικαστική λειτουργό δόθηκε αναβολή για σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ έπαυσε η πειθαρχική δίωξη κατά δύο εισαγγελέων Πρωτοδικών.

 

Τουρκικά πυρά κατά της Καΐλή

Mε αφορμή την ερώτηση της Εύας Καϊλή στην Κομισιόν για το μεταναστευτικό, η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet» εξαπολύει επίθεση στην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Το άρθρο έχει τίτλο «Σκανδαλώδης δήλωση κατά της Τουρκίας από Ελληνίδα πολιτικό» και συνεχίζει αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι για μία ακόμα φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάχθηκε στο άρμα των πολιτικών που στοχοποιούν την Τουρκία». Η κυρία Καϊλή αναφέρει στην ερώτησή της ότι «βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και κυκλοφορεί στα ΜΜΕ δείχνει αξιωματικούς της τουρκικής Ακτοφυλακής να ασκούν βία κατά μεταναστών, εμποδίζοντας τη βάρκα τους να φτάσει στις τουρκικές ακτές. Το βίντεο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και αποτελεί απόδειξη της παραβίασης του κοινού σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας από την Τουρκία». Η ερώτηση της Ελληνίδας αντιπροέδρου έρχεται στον απόηχο της απόπειρας στοχοποίησης της FRONTEX ως μηχανισμού που «πνίγει μετανάστες» και διενεργεί «συστηματικά push-backs παρανόμως», όπως ισχυρίζονται από κοινού χαριεντιζόμενες η Αριστερά και η Τουρκία.

 

Απομόνωση…

Σε περαιτέρω απομόνωση από τη Δύση οδηγεί τον Ερντογάν η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως «παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία (…). Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων, μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας. Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

 

…και παροχολογία

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε μια ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία προς τους Τούρκους ψηφοφόρους εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα διενεργηθούν την προσεχή άνοιξη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν την Τετάρτη οι «Financial Times», πάνω από επτά εκατομμύρια Τούρκοι έχουν σπεύσει να εγγραφούν στο μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Σεπτεμβρίου, το κόστος του οποίου φτάνει στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων και οι χρόνοι αναμονής είναι άγνωστοι. Τούρκος αναλυτής σημειώνει στο δημοσίευμα ότι «θα είναι θαύμα αν ξοδέψει ο Ερντογάν τόσα χρήματα χωρίς να αυξηθεί ο πληθωρισμός και χωρίς να υποτιμηθεί το νόμισμα», ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τον Τούρκο πρόεδρο.

 

Μαύρα μεσάνυχτα ελέω Παπαδημούλη

Διαβάζω τη συνέντευξη που έδωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σχετικά με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) για τη λειτουργία της FRONTEX. Μεταφέρω αυτολεξεί ορισμένα εκ των λεγομένων του κ. Παπαδημούλη, τα οποία βρήκα αρκούντως ενδιαφέροντα.

Πρώτον: «Εγινε έρευνα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης, την OLAF, που οδήγησε σε ένα πόρισμα-κόλαφο για το πώς λειτουργεί η FRONTEX (…). Η OLAF λοιπόν ήρθε και είπε “δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας, κάνετε τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και το τεκμηρίωσε με μαρτυρίες και γεγονότα».

Επισήμανση πρώτη: H OLAF είναι η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή που διενεργεί έρευνες για «να ενισχυθεί η καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» [άρθρο 1 παρ. 1 του Κανονισμού (Ε.Ε., ΕΥΡΑΤΟΜ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2013]. Ουδόλως ασχολείται με τη φύλαξη των συνόρων ή τις καταγγελίες υπόδικων ΜΚΟ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο έλεγχος της FRONTEX περιορίστηκε στην οικονομική της διαχείριση.

Δεύτερον: «Το τελικό ψήφισμα εγκρίθηκε και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που σημαίνει ότι πέρα από αυτά που λέει το Ε/Κ για τη FRONTEX, την οποία και εποπτεύει, η υλοποίηση αυτού του ψηφίσματος αφορά και τις ελληνικές αρχές. Μένει να δούμε αν αυτό που ψηφίστηκε θα το εφαρμόσει και θα το αξιοποιήσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Επισήμανση δεύτερη: Ουδόλως δεσμεύεται η Ελλάδα να εφαρμόσει ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, διότι τα ψηφίσματα είναι μη δεσμευτικές πράξεις για τα κράτη- μέλη (άρθρα 288 και επ. της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., ΣΛΕΕ), πράγμα το οποίο ο Παπαδημούλης γνωρίζει.

Οι δύο επισημάνσεις είναι ενδεικτικές ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο κ. Παπαδημούλης έχει μαύρα μεσάνυχτα. Αλλιώς, τα παντοπωλεία θα είχαν έλλειψη από πρόβειο γιαούρτι.