Η παραδοχή του Ράμμου
Παρά τα όσα πομπωδώς υποστήριξε εγγράφως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ για την αντισυνταγματικότητα και τη μη εφαρμογή του ν. 5002/2022 για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και τη διευκρινιστική γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ίδιος, ως έμπειρος νομικός, γνωρίζει πώς η ΑΔΑΕ οφείλει να πειθαρχήσει και να εφαρμόσει τον νόμο. Κατά τούτο, με επιστολή του ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης διευκρινίσεις σχετικά με επίμαχες διατάξεις του νέου πλαισίου. Επί της ουσίας ο Χρήστος Ράμμος αποδέχεται το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου και ζητεί λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για την ενημέρωση του θιγομένου από πράξεις άρσεων του απορρήτου, αναγνωρίζοντας επιπροσθέτως πως ουδεμία αρμοδιότητα πλέον έχει η ΑΔΑΕ επ’ αυτού. Αλλωστε, το ΣτΕ –εκδικάζοντας τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ήδη υποβληθεί– θα προσδιορίσει το περιεχόμενο του άρθρου 19Σ για το απόρρητο των επικοινωνιών και τον ρόλο της ΑΔΑΕ, οπότε το όλο ζήτημα θα διευθετηθεί και νομολογιακά.
Η Τσαπανίδου & ο Καραμανλής
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο 105,5 FM, την περασμένη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, δήλωσε μετά παρρησίας ότι «έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη μάχη να δώσουμε. Και το βασικό δίλημμα με το οποίο όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι ένα: Μας αρέσει να ζούμε σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρήμα γίνεται κομφετί σε πάρτι, και που το μοιράζονται πέντε άνθρωποι; Μας αρέσει μια κυβέρνηση που παίρνει το χρήμα και το δίνει στους λίγους και αφήνει αστεία επιδόματα για τους φτωχούς, για να τα πάρει μετά μέσα από την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια και την κερδοσκοπία;» Και κάπως έτσι επιστρέψαμε στον Οκτώβριο 2004, όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε πει σε βουλευτές του τη διαβόητη φράση «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά».
Οι μηνύσεις, τα εξώδικα…
«Καλημέρα σας. Κατατέθηκε. Ερχονται και τα εξώδικα στους ανεμιστήρες». Με αυτήν τη λακωνική διατύπωση, ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό ότι κατέθεσε τη μήνυση, όπως είχε προαναγγείλει στις 14 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Επικρατείας και μετέπειτα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ούτε για ποιον λόγο κατέθεσε μήνυση, ούτε κατά ποίου. Και πολύ καλά κάνει, αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη, διότι η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα δεν τον αναφέρει προσωπικά ως αποδέκτη των «μαύρων χρημάτων». Συνεπώς, η μοναδική μήνυση που μπορεί να υποβληθεί σε βάρος της Θάλειας Διαμάντη είναι για ψευδή κατάθεση (άρθρο 224 ΠΚ). Αλλά τότε, το βάρος της απόδειξης βαρύνει τον μηνυτή και την κατηγορούσα αρχή. Μπέρδεμα, ε;
…και η διενέργεια ελέγχων
Μένοντας στο θέμα με τις «μαύρες σακούλες και τις βαλίτσες στον ΣΥΡΙΖΑ» διαβάζω ότι κάποιοι κύκλοι διέδωσαν πως ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, «δέχτηκε έντονες πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να ξεκινήσει έλεγχο στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευτυχώς δεν ενέδωσε». Πιασάρικο το σενάριο, αλλά χωλαίνει σε μία (μεγάλη) λεπτομέρεια: η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν λειτουργεί έτσι. Η διαδικασία είναι η εξής: η πρόεδρος του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου κατατέθηκε ενόρκως το συμβάν με τις σακούλες οφείλει να αποστείλει τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα για να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξετάσεως ο εισαγγελέας μπορεί να παραγγείλει στην Αρχή να κάνει έλεγχο. Μη βιάζεστε λοιπόν…
Ο «Αρμαγεδδών» που δεν ήρθε ποτέ…
Τα αριθμητικά στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που πιστοποιούν τα ποσοτικά και ποιοτικά άλματα στην αγορά εργασίας κατά την τελευταία τριετία δεν επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν στο διάστημα 2019-2022 κατά 263.263 άτομα (ποσοστό 13,3%). Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες (+15,8%) σε σχέση με τους άνδρες (+11,1%) με αποτέλεσμα το μερίδιο των γυναικών στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων να αυξηθεί κατά 1,1 μονάδα (από 46,6% το 2019 σε 47,7% το 2022).
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ΕΕ όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας μεταξύ 2019-2022, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού (-30,3%), όσο και στις γυναίκες (-28,8%) με τον ρυθμό μείωσης να είναι μάλιστα τριπλάσιος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μέσων όρων. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές διαμορφώθηκαν το 2022 σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.046,3 ευρώ το 2019. Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,73 μονάδες τη συγκεκριμένη περίοδο (από 101,26 σε 110,99 με έτος βάσης το 2000). Συνεπώς η αύξηση των μέσων μηνιαίων αμοιβών (12,4%) υπερβαίνει την άνοδο του γενικού επιπέδου τιμών.
Περαιτέρω, η θετική εικόνα είναι εμφανής σε όλο το εύρος των μισθολογικών κλιμακίων γενικά και ειδικότερα στο κλιμάκιο του κατώτατου μισθού. Αντίστοιχα αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια πάνω από τα 700 ευρώ. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2021 αυξήθηκαν κατά 39,6% οι εργαζόμενοι με αποδοχές από 701-1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ σε σχέση με το 2019 η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό το κλιμάκιο υπερβαίνει το 60%. Παράλληλα, όμως, σε σχέση με το 2019 αυξήθηκε κατά 23% (+167.993) ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, κλεισμένη μέσα σε ένα echo chamber καταστροφολογίας, φαντάζεται και ορέγεται «αρμαγεδδώνες» και εργασιακή ζούγκλα. Τα δεδομένα της έκθεσης, ωστόσο, επαναφέρουν βιαίως τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα. Εν όψει της προεκλογικής περιόδου, χρήσιμο θα ήταν τα δεδομένα αυτά να μελετηθούν επιμελώς.