Το πάθημα έχει γίνει μάθημα;

Διαβάζω στο «Βήμα της Κυριακής» την παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζου. Ο Δημήτρης Μάντζος επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στέκει αμήχανο, “μικρό” και παγιδευμένο στα δικά του αδιέξοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα επιτίθεται με θεωρίες συνωμοσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι το ίδιο κόμμα που άφησε βαρύ αποτύπωμα στους θεσμούς της δημοκρατίας […], που εμπορεύτηκε την ελπίδα για να σφιχταγκαλιαστεί με τους ενθολαϊκιστές ΑΝΕΛ […], που οργάνωσε ένα fake δημοψήφισμα […], που είδε τη Δικαιοσύνη ως “θεσμικό εμπόδιο”, που προσπάθησε να ελέγξει τα ΜΜΕ, στον δρόμο για την “κατάληψη των αρμών της εξουσίας”». Η στάση του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη είναι αναμενόμενη. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να παίξει το ρόλο του βολικού συμπληρώματος προκειμένου να γίνει ξανά πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, να γίνει δηλαδή μια κακή αντιγραφή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Ενόχληση ΚΚΕ για Βαρουφάκη

Επειδή Αριστερά δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ (που ούτως ή άλλως θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ), σας έχω νέα και από το μέτωπο ΜέΡΑ25-ΚΚΕ. Σφοδρή ενόχληση μαθαίνω ότι προκάλεσε στο ΚΚΕ η επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Αβάνα και η ένθερμη υποδοχή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας. Σε μια απόπειρα ευρύτερων διαύλων επικοινωνίας και εξωστρέφειας, το Κομμουνιστικό Κόμμα του νησιού της Καραϊβικής υποδέχτηκε ως «αδελφό κόμμα» το ΜέΡΑ25 στο «5ο Διεθνές Συνέδριο για την Παγκόσμια Εξισορρόπηση» που διοργάνωσε από κοινού με την κίνηση «Προοδευτική Διεθνής». Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στο εν λόγω Συνέδριο ως «συνδιοργανωτής» και επικεφαλής του κλιμακίου της «Προοδευτικής Διεθνούς», στην οποία τυγχάνει συνιδρυτής. Και μπορεί το ΚΚΕ να μη σχολίασε τα τεκταινόμενα στην Κούβα, αλλά μάλλον δεν βλέπει με καλό μάτι τις κινήσεις του ΜέΡΑ25, το οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως «ξανασερβιρισμένη απάτη» («Ριζοσπάστης», 13.6.2021).

 

Οι ωραίοι (;) έχουν χρέη…

Στις 8.2.2023 ο Γιώργος Κύρτσος ανέβασε ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, με το οποίο μας ενημέρωνε ότι έχει υποβάλει αίτημα προς το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου «να προστατευτεί η ευρωκοινοβουλευτική ασυλία του από τους κοριούς Μητσοτάκη». Το γεγονός αυτό έκανε τους πάντες να υποψιαστούν τη συνέχεια των γεγονότων. Η συνέχεια λοιπόν αποκαλύφθηκε στο χθεσινό φύλλο του «Πρώτου Θέματος». Ο Αρειος Πάγος έχει υποβάλει αίτημα για την άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου προκειμένου να του ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για χρέη περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ προς το Δημόσιο. Επειτα από τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και το… νταβαντούρι που προκάλεσε, ο Γιώργος Κύρτσος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί της ευρωκοινοβουλευτικής ασυλίας του.

 

Σπαστικές δημοσκοπήσεις!

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στα τελευταία φύλλα των «Παραπολιτικών» και του «Πρώτου Θέματος» ήρθαν να επιβεβαιώσουν για ακόμη μία φορά τρία βασικά και αδιάσειστα δεδομένα: ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση για μία ακόμη τετραετία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ούτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε ως εταίρος σε κυβέρνηση συνεργασίας και ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν κάθετα με τις επιλογές της ηγεσίας σε ποσοστό που αγγίζει το 65% με ενδεικτικό παράδειγμα τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση της λεγόμενης «τροπολογίας Κασιδιάρη». Οι δημοσκοπήσεις αυτές, παρά τα όσα δημοσίως διατείνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοπιστία τους και το «παράδειγμα της Κύπρου», μελετώνται ενδελεχώς και μάλιστα προκαλούν εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου.

 

Οι κρίσιμοι παράγοντες για τις εθνικές εκλογές

Το 2023 είναι αδιαμφισβήτητα έτος εκλογών. Θα στηθούν τουλάχιστον δύο κάλπες για εθνικές εκλογές, όπως λένε οι αναλυτές και οι εκλογολόγοι, και κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση σε α΄ και β΄ γύρο. Το πρώτο ζητούμενο βέβαια είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, γι’ αυτό και το βάρος των κομμάτων πέφτει στον σχεδιασμό των βουλευτικών εκλογών, με τις δημοτικές και περιφερειακές να έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Και μπορεί ο χρόνος των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι ρητώς προσδιορισμένος από τον νόμο για τις 8 Οκτωβρίου, ωστόσο ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός τη διενέργεια των εθνικών εκλογών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Ο πρώτος παράγων είναι η διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας. Είναι προφανές ότι το ενδεχόμενο εξάντλησης της τετραετίας εκνευρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία από το 2019 ποντάρει συνεχώς σε ημερομηνίες που «πέφτει ο Μητσοτάκης» και συνεχώς διαψεύδεται, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει αρραγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πιεστικά σε εκλογές «εδώ και τώρα» ασπαζόμενος το λαϊκό ρητό «μια ψυχή που ’ναι να βγει, ας βγει μια ώρα αρχύτερα να τελειώνουμε».

Ο δεύτερος παράγων είναι το πρόγραμμα των κυβερνητικών εξαγγελιών. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει μπροστά του ξεκάθαρα δημοσιονομικά περιθώρια για τις εξαγγελίες που θα κάνει, ώστε να αντιπαρατίθεται συνεχώς στον εκλογέα το δίλημμα «μετρημένο πρόγραμμα Μητσοτάκη ή αφειδείς εξαγγελίες Τσίπρα».

Ο τρίτος παράγων είναι η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όπως αυτή αναλύεται από τις έρευνες. Τόσο η κυβέρνηση συνολικά, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, κυριαρχούν σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις παρότι διανύουμε την τελική ευθεία της παρούσας κυβερνητικής θητείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και «θα διαψευστούν ξανά». Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν διαψευστεί. Προέβλεψαν τον νικητή των διπλών εκλογών του 2015, την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και προφανώς θα προβλέψουν με ασφάλεια και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.