Πλήρης έλλειψη ενσυναίσθησης
Ως «ενσυναίσθηση» το Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών αποδίδει την ικανότητα επίγνωσης και κατανόησης της ψυχικής κατάστασης, των αναγκών, των ανησυχιών και των σκέψεων ενός ανθρώπου.
Η «ενσυναίσθηση» είναι μια λέξη που μετά στις εκλογές του 2019 μπήκε στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ για να δηλώσει την πλήρη αποκοπή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τα προβλήματα της κοινωνίας και την πραγματικότητα.
Την Κυριακή το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Πεντέλη για να ενημερωθεί επιτόπου από τη δημοτική αρχή για το μέγεθος της καταστροφής. Επιχειρώντας να υφαρπάξει την απάντηση που διακαώς επιθυμούσε, είπε ότι έχουν καεί 200 σπίτια. Η απάντηση από τον δήμαρχο ήταν αφοπλιστική: «Οχι, τρία-τέσσερα κάηκαν».
Κατά τα λεξικά, το συμβάν αυτό είναι έλλειψη ενσυναίσθησης. Κατά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια απόπειρα μαύρης κωμωδίας.
Εμπρηστική…μικροπολιτική
Πληθαίνουν οι καταγγελίες, οι συλλήψεις και τα βίντεο από εμπρησμούς τις τελευταίες ημέρες. Είναι προφανές ότι η χρονική σύμπτωση ενάρξεως πυρκαγιών εξυπηρετεί έναν κάποιον σκοπό. Ο οποίος ευελπιστώ ότι θα αποκαλυφθεί από τη διενεργούμενη προανάκριση των αρμοδίων αρχών.
Η λογική επιτάσσει ότι αυτές οι «συμπτώσεις» θα δημιουργούσαν έναν προβληματισμό στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Τη Δευτέρα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ακούω τον Χρήστο Γιαννούλη (ΣΥΡΙΖΑ) να λέει ότι το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν είναι ούτε οι εμπρηστές ούτε οι ακραίες συνθήκες ανέμων. Είναι η έλλειψη πρόληψης, η οποία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εάν η κυβέρνηση συνέχιζε την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για προσλήψεις πυροφυλάκων, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να φυλάξουν τα δάση μας.
Ισως αν είχαμε «δέκα εκατομμύρια πυροφύλακες» που είχε πει και παλαιότερα ο Νίκος Δένδιας, κάτι να γινόταν. Με μερικές εκατοντάδες προσλήψεις, δεν μιλάμε για πρόληψη πυρκαγιών αλλά για μικροπολιτική.
Πανδηλότης
Εντάξει, το επίθετο «πάνδηλος» δεν υπάρχει. Ηταν μία κατασκευή της στιγμής που θεωρήθηκε ότι θα περάσει γλωσσολογικά απαρατήρητη, μπροστά στο μεγαλείο της υπόλοιπης δήλωσης. Αλλωστε, πολιτική κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν συντάσσει λεξικό. Οπότε, υπ’ αυτήν την έννοια, δικαιολογείται. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει και στη γλωσσοπλαστική και στη μεταστροφή του νοήματος των λέξεων, σε σημείο που ακόμα και ο Αυστιακός «πατέρας» της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής Λούντβιχ Βιτγκενστάιν θα αναθεωρούσε πολλά από τα κατά καιρούς γραφόμενά του. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι άλλο: όταν χρησιμοποιούμε λέξεις χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το νόημά τους, η συνεννόηση με το ακροατήριο που στοχεύουμε είναι αδύνατη. Και αυτό, όταν ασκείς πολιτική, είναι ένα πρόβλημα «πάνδηλο».
Συγκρίσεις
Ανάρτησα και εγώ στο twitter βίντεο ενός κατοίκου από το Μάτι που επιχείρησε μια σύγκριση στην αντίδραση της πολιτείας κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το 2018 στην περιοχή όπου διαμένει και την αντίδραση της κρατικής μηχανής κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Και οι δύο πυρκαγιές ήταν εντός οικισμού με ελάχιστη ρυμοτομία, στενά οδικά δίκτυα και μέσα στο πράσινο. Ο κάτοικος αυτός, που σημειωτέον ότι υπέστη εγκαύματα κατά την πυρκαγιά του 2018, δήλωσε ότι θα είχε σωθεί πολύς κόσμος εάν υπήρχε και τότε η κινητοποίηση, ο συντονισμός και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που φαίνεται να κερδίζει η κυβέρνηση: δεν επαναλαμβάνονται τραγικά λάθη του παρελθόντος που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αυτοθυσία.
Εύληπτα (;) συμπεράσματα για ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη
Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έφερε όπως αναμενόταν έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα, ο οποίος αποτυπώθηκε και δημοσκοπικά. Μάλιστα, σε κάποιες έρευνες το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να τριπλασιάζει την εκλογική του δύναμη. Εστω και ως «φωτογραφία της στιγμής», όπως συνηθίζουμε να λέμε για τις δημοσκοπήσεις και τα ευρήματά τους. Ωστόσο, αυτή η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν έχει σταθερή αποτύπωση. Τα ποσοστά φθίνουν βαθμιαία. Το γιατί συμβαίνει αυτό έχει εξήγηση.
Πρώτη και κύρια αιτία, και αυτό αφορά όλα τα κόμματα, είναι η αντοχή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά σε όλους τους δείκτες μετρήσεων. Πρόθεση ψήφου και παράσταση νίκης είναι σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί ασθμαίνοντας. Ολοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι στην κοινή γνώμη έχει αποτυπωθεί ότι μόνο η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολυποίκιλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το δε ΠΑΣΟΚ φαίνεται εγκλωβισμένο σε συμπληγάδες. Ενώ πάνω από 70% των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι επιθυμεί συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (περίπου 55%) ή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (περίπου 15%), η ηγεσία του κόμματος δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκος Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν ξέρω ποιον φαντάζεται πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης. Ισως δηλωθούν υποψηφιότητες και κάνουμε κλήρωση παρουσία συμβολαιογράφου.
Και αυτό δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο που οι επιλογές της ηγεσίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη βάση του κόμματος. Με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι «η ΝΔ κατακαίει τη χώρα». Η αντίδραση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Εβρου –ο Εβρος πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά στο οικοσύστημα της Δαδιάς– ήταν άμεση: κατακριτέα ανακοίνωση, που δεν εκφράζει την τοπική κοινωνία.
Είναι προφανές ότι πάει πολύ λάθος στη στρατηγική αυτήν. Και είναι ακόμα πιο προφανές ότι ελάχιστα πιο αριστερά από το ΠΑΣΟΚ κάποιος κάθεται στο γραφείο του σε μία προσφάτως βαμμένη κόκκινη πολυκατοικία και τρίβει τα χέρια του.