Εκνευρισμός για τα γκάλοπ
Δύσκολα τα πράγματα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ψαλίδα μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας δεν κλείνει, αλλ’ αντιθέτως παραμένει σταθερή και διευρύνεται ελαφρώς, στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται και ήδη δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες. Σε όλες τις έρευνες η διαφορά κυμαίνεται μεταξύ 6 – 8 ποσοστιαίων μονάδων. Σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κινείται μεταξύ 32% – 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 24% – 26%, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ η εικόνα του κόμματος δεν είναι καλή στο σύνολο των μετρήσεων αφού κινείται πλέον με βάση το 10%. Τέλος, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, εφόσον ενισχυθεί περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αμηχανία και εκνευρισμό στον μηχανισμό της Κουμουνδούρου, ο οποίος επιδίδεται σε μια προσπάθεια απαξίωσης των δημοσκοπήσεων με δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουν δικές τους έρευνες που τους βγάζουν πρώτους, αλλά δεν τις βγάζουν».
Δεν κρύβονται οι αδυναμίες…
Την Τρίτη το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι A Haber, συμφερόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι προσκεκλημένοι σε εκπομπή ανάλυσης της επικαιρότητας επικεντρώθηκαν φυσικά στα Ελληνοτουρκικά. Σε ένα σημείο της εκπομπής ακούστηκε ο δημοσιογράφος Γκαφάρ Γιακιντζά που δήλωσε άνευ περιστροφών ότι «τα προβλήματα από το 2019 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά οδεύουν σε αδιέξοδο. Νωρίτερα, στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον είχαν παγώσει. Διότι υπήρχε ένας ιδιαίτερος δεσμός του προέδρου μας με τον Τσίπρα. Διότι εξ όσων είχα αντιληφθεί ο Τσίπρας είχε έναν ιδιαίτερο σεβασμό προς τον κύριο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχε και ατμόσφαιρα εξομάλυνσης», προσθέτοντας ότι «το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να τα πηγαίνει καλά με τον μεγάλο της γείτονα την Τουρκία και να υπάρξει ειρήνη στη Θάλασσα των Νησιών», όπως αρέσκονται τελευταία να αποκαλούν το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν προτιμά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το γιατί μένει να μάθουμε.
Απόηχος (Ι)
Στον απόηχο της προαναγγελίας νέων αποκαλύψεων, οι δικηγόροι του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος, προσκόμισαν στο Ειδικό Δικαστήριο ένα SMS, το οποίο είχε ως αποστολέα τον Νίκο Παππά και παραλήπτη τον «κόκκινο» εργολάβο. Στο SMS ο τέως υπουργός της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα φέρεται να κανονίζει τη μετοχική σύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ Channel, μοιράζοντας ποσοστά σε «αρεστούς» στο τότε καθεστώς επιχειρηματίες. Παρά τα όσα αντίθετα επιχείρησε ανεπιτυχώς να υποστηρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω του δικηγόρου του Νίκου Παππά, εμπαίζοντας τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων του, το SMS αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπλοκή του τέως υπουργού στον διαγωνισμό και στο στήσιμο της μετοχικής σύνθεσης καναλιού «ιδιοκτησίας» ΣΥΡΙΖΑ. Επεται συνέχεια…
Απόηχος (ΙΙ)
Στον απόηχο όμως και της προαναγγελίας μηνύσεων και αγωγών, ο Νίκος Παππάς απέστειλε εξώδικα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το «tomanifesto», για την εμπλοκή του ονόματός του στα όσα αποκαλύφθηκαν από τη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα για «βαλίτσες με μαύρο χρήμα» που πηγαινοέρχονταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς και οποιοσδήποτε πολίτης οπωσδήποτε έχει το απεριόριστο δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται. Αυτό, ως απάντηση στις ουρανομήκεις ανοησίες περί SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation – Στρατηγικές Μηνύσεις Εναντίον της Συμμετοχής του Κοινού) που έγραφαν τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα μαζικής ενημέρωσης το καλοκαίρι για τις αγωγές που έκανε ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Η αποτροπή, η συνεννόηση και η ευθύνη
Η κυβέρνηση, διαβλέποντας το ενδεχόμενο νέας απόπειρας εισόδου στη Βουλή εγκληματικών οργανώσεων με προβιά πολιτικού κόμματος, ετοίμασε νομοθετική ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα αποκλεισμού ανακήρυξής τους από τον Αρειο Πάγο ως κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές.
Στόχος είναι να δοθεί στη Δικαιοσύνη ένα θεσμικό εργαλείο, έτσι ώστε να μην εμπαίζουν τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη καταδικασμένοι εγκληματίες, ναζί, λέγοντας ότι «δεν είμαι εγώ σε αυτό το κόμμα, είναι ο ξάδελφός μου». Για το μείζον αυτό ζήτημα Δημοκρατίας, η κυβέρνηση επιδίωξε, από την πρώτη στιγμή, ευρύτερη πολιτική συνεννόηση και ενημέρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα.
Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Πρώτο Θέμα» ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια που δίνει το σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ότι για τον σκοπό αυτόν η κυβέρνηση θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην απόφαση να καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση.
Για να δικαιολογήσουν μάλιστα την πάγια γραμμή «όχι σε όλα», διατυπώνουν ισχυρισμούς ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε αποκλεισμούς πέραν της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης και να διωχθεί και η Αριστερά. Αγνοούν ή αποκρύπτουν, ωστόσο, ότι η αρμοδιότητα για την ανακήρυξη των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές ανήκει στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στον Αρειο Πάγο και όχι σε πολιτικό όργανο.
Αν και τα περιθώρια του συντάγματος είναι στενά και σαφώς προδιαγεγραμμένα, η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε θεσμικό περιθώριο ώστε να θεσπιστεί πλαίσιο για να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, επιδιώκοντας αταλάντευτα ευρύτερη πολιτική συνεννόηση. Είναι θέμα Δημοκρατίας.