Απελπισία
Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Boston College, προσκεκλημένος στην τελετή αποφοίτησης, διότι κατά το τελετουργικό των σοβαρών πανεπιστημίων της υφηλίου στις τελετές αυτές καλούνται ηγέτες για να εμψυχώσουν τους αποφοίτους και να τους μεταδώσουν από τη γνώση και την εμπειρία τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλήθη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και κατά τα ειωθότα μετέβη στη Βοστώνη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και με τη συνοδεία που προβλέπεται σε έναν πρωθυπουργό. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αναστάτωση των ευαίσθητων χρήστων των social media για την επιβάρυνση του κρατικού ταμείου. Και για να δικαιολογήσουν κάπως την αγανάκτησή τους επιδόθηκαν στη γνωστή τακτική: δημιούργησαν fake αποφάσεις δικαιολόγησης εξόδων σε μία παιδαριώδη απόπειρα να γίνουν πιστευτοί.
Απελπισία στα όρια της λύπησης.
Οικονομία
Παρά το γεγονός ότι η προοδευτική πτέρυγα των social media και δη του Twitter αρέσκεται να σχολιάζει εκθέσεις που περιέχουν στοιχεία για τη χώρα μας, δεν έβγαλε ούτε κιχ για τη 14η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η Εκθεση αποτυπώνει επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Οπως αντιλαμβάνεστε, η αναβάθμιση του δημοσιονομικού status της χώρας μας δεν συνάδει με τον «όλεθρο και την καταστροφή» που διαλαλεί μονότονα η αντιπολίτευση. Εξ ου και η βουβαμάρα.
ΟΟΣΑ
Η φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα (tax wedge) μειώθηκε το 2021 περισσότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με Εκθεση του ΟΟΣΑ. Η φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο άγαμο μισθωτό στην Ελλάδα μειώθηκε πέρυσι κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 36,7% από 38,9% το 2020, ενώ η μέση μείωση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν οριακή (0,06 της ποσοστιαίας μονάδας) με το ποσοστό της επιβάρυνσης να διατηρείται στο 34,6%. Ωστόσο, ούτε αυτή η Εκθεση σχολιάστηκε στα social media. Οι συνήθεις ύποπτοι έκαναν ότι δεν την είδαν. Το αποτέλεσμα παραμένει: η Ελλάδα καταφέρνει και μειώνει τα φορολογικά βάρη στην κοινωνία.
Εκλογές στο Twitter
Ο γράφων δεν γνωρίζει ούτε πότε θα γίνουν εκλογές ούτε αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός. Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο για την προώθηση κρίσιμων και απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε η κυβέρνηση να κριθεί συνολικά από το εκλογικό σώμα. Αυτό που γνωρίζω όμως ως δεινός χρήστης των social media είναι ότι αν οι μπαρούφες που γράφονται κυρίως στο Twitter είχαν μια κάποια βάση, την ερχόμενη Κυριακή θα είχαμε εκλογές, όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρχονταν σαρωτικά πρώτοι και την επομένη θα σχηματιζόταν προοδευτική συγκυβέρνηση. Ενδεχομένως να είχαμε και χορούς στο Σύνταγμα, αλλά κρατώ μια επιφύλαξη καθότι τα πανηγύρια του 2015 μάς βγήκαν ολίγον ξινά.
Ρωσικές επιρροές και προπαγάνδα στην Ελλάδα
Και ενώ η αιματηρή εισβολή της Ρωσίας μαίνεται και ήδη ανεξάρτητα ρωσικά ΜΜΕ διακινούν σενάρια ανατροπής του Πούτιν λόγω παταγώδους αποτυχίας στη διαχείριση της πολεμικής επιχείρησης, αξίζει να αναφερθούμε στη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Σε δύο έρευνες του Economist (2015) και του Atlantic Council (2017), σχετικά με το ποια ευρωπαϊκά κόμματα είναι δεμένα στο άρμα του Πούτιν και αποτελούν «δούρειους ίππους του Κρεμλίνου», η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ καταχωρίζονται ως προνομιακοί συνομιλητές της Ρωσίας και πρόθυμοι διασπορείς της ρωσικής προπαγάνδας. Κατά τον χρόνο δημοσίευσης των ερευνών ουδείς έδωσε τη δέουσα βαρύτητα. Ωστόσο, με τη σημερινή τροπή των πραγμάτων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύεται άνευ ετέρου μία ευθεία σύνδεση της ελληνικής Ακροδεξιάς και Αριστεράς με τη Ρωσία του Πούτιν. Ισως επειδή και οι τρεις έχουν περισσότερα ιδεολογικά κοινά, παρά διαφορές. Ωστόσο, ενδιαφέρει πρωτίστως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πούτιν διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το 2015 τα ηνία της χώρας. Και κάπως έτσι, κατά το –αλήστου μνήμης– πρώτο εξάμηνο του 2015, μάθαμε ότι η χώρα αφενός σκοπεύει να εγκαταλείψει το ευρώ και την ευρωζώνη και αφετέρου να δανειστεί από τη Ρωσία κάποια δισεκατομμύρια και ακολούθως να κόψει νέα δραχμή με ρωσική βοήθεια. Δεν μπορώ να διανοηθώ ποιος ευήθης συμβούλευε τον τότε πρωθυπουργό σε τέτοιες απονενοημένες κινήσεις, αλλά όπως μάθαμε εσχάτως από τον συμμετέχοντα στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, Στ. Θεοδωράκη, μία μέρα μετά το epic fail δημοψήφισμα, ο Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες και το ρίσκο που ενείχε μία τέτοια κίνηση εμπλοκής του σε μία απόπειρα διάρρηξης της ευρωζώνης. Συνέπειες και ρίσκο που δεν είχε καν σκεφτεί και προϋπολογίσει η κυβέρνηση της χώρας μας, η οποία πίστευε αφελώς ότι εκβιάζει το «ευρωιερατείο» και τους «διεθνείς τοκογλύφους».
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto