Το ίδιο πρόσωπο

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προχθές στο Kontra Channel, αναφερόμενος στη διαρροή υποκλαπεισών συνομιλιών του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, είπε το προφανές: «Παρακρατικός μηχανισμός δεν είναι η ΕΥΠ, παρακρατικός είναι αυτός που δίνει τις πληροφορίες στον κ. Βαξεβάνη και τον κ. Τσίπρα». Και είναι ηλίου φαεινότερον διότι η λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (εάν ήθελε υποτεθεί ότι ευσταθεί το δημοσίευμα πως οι υποκλοπές που δημοσιεύθηκαν ανήκουν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και όχι σε ιδιωτικά συμφέροντα) οφείλει να είναι απόρρητη. Και μάλιστα το απόρρητο της λειτουργίας προστατεύεται –τουλάχιστον ως θεωρητική κατασκευή– από τον νόμο. Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση από τα λεγόμενα του Μπάμπη Παπαδημητρίου είναι μια κίνηση του Τάσου Τέλλογλου. Ο δημοσιογράφος πήρε τη δήλωση του Μπάμη Παπαδημητρίου από ένα tweet του Θανάση Κουκάκη και την αναπαρήγαγε ως quote στο Twitter γράφοντας «πριν έδινε σε εμάς», προφανώς αναφερόμενος στον ίδιο ιδιώτη που τροφοδοτεί με λίστες και συνομιλίες υποκλοπών τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δημόσιες παραδοχές

Αντί πολλών που θα μπορούσα να γράψω για τα όσα ενδιαφέροντα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κανάλι του Open, θα σταθώ στο θέμα των δημοσκοπήσεων και των προγνωστικών για το αποτέλεσμα της κάλπης. Προς το τέλος της συνέντευξης, ο Δημήτρης Καμπουράκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν τον προβληματίζει που όλο αυτό το ζοφερό κλίμα το οποίο περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτυπώνεται στις έρευνες κοινής γνώμης. Ομολογώ ότι με εξέπληξε η παραδοχή Τσίπρα ότι όντως το κόμμα του υστερεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν θα έχει μια «άνετη νίκη». Ωστόσο, ο πρόεδρος (μέγας ρήτωρ ων) προσέθεσε ότι το ζήτημα είναι ποιος θα ψηφίσει. Και συμπλήρωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει τους νέους και εκείνους που απέχουν από τα πολιτικά δρώμενα να προσέλθουν στις κάλπες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, συνεκτιμώντας ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης τελικώς θα συναινέσει στη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

 

Ενα θεατράλε σκηνικό

Περιοδεία στη Λαμία έκανε το πρωί της περασμένης Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στην πλατεία Πάρκου τον υποδέχτηκαν ο βουλευτής της περιοχής Γιάννης Σαρακιώτης, πρώην βουλευτές και στελέχη της τοπικής οργάνωσης μελών του κόμματος καθώς και λιγοστοί –κατά τα ειωθότα– πολίτες. Σύμφωνα με «αποκαλυπτικό» βίντεο που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανάμεσα στον λόγο που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον λαό της πρωτεύουσας της Φθιώτιδας και στις… ξεθωριασμένες αντιδράσεις του αποσβολωμένου κοινού, μια στεντόρεια ρυθμική φωνή ήταν εκείνη που ξεχώριζε. Αυτή του Αποστόλη Γκλέτσου, ο οποίος φώναζε παθιασμένα «να τος, να τος ο πρωθυπουργός» προσπαθώντας εις μάτην να μεταδώσει στο παγωμένο ακροατήριο τη θέρμη που ένιωσε ο ίδιος δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

 

Μπερδεμένα κουτάκια

Στην αρχή τα έβαλαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο για την ανακοίνωση της παροχής του έκτακτου επιδόματος ενίσχυσης των 600 ευρώ στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας, γράφοντας και λέγοντας απνευστί τη μία… μπούρδα πίσω από την άλλη. Αφού καταψήφισαν το επίδομα και παραδόθηκαν στην κοινωνική κατακραυγή και χλεύη, την επομένη το πρωί βγήκαν στα κανάλια και είπαν «συγγνώμη λάθος, μπερδέψαμε τα κουτάκια, όλοι το έχουν πάθει». Σίγουρα το έχει πάθει το δίδυμο Αλέξη Τσίπρα – Ολγας Γεροβασίλη που πέρυσι τέτοιες μέρες ψήφισαν «ναι» στον Προϋπολογισμό του 2022. Επίσης σίγουρα το έχουν πάθει και οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ όταν «κατά λάθος» το 2016 απέρριψαν εισήγηση του προέδρου και αναγκάστηκαν να ξαναψηφίσουν.

 

Αναβάθμιση της έρευνας

Τη διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα περιλαμβάνει το αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις ΗΠΑ προκειμένου να εντοπιστούν τα ψηφιακά ίχνη του λογισμικού Predator. Πρόκειται στην ουσία για αναβάθμιση της εισαγγελικής έρευνας που παρήγγειλε και εποπτεύει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, από πλημμελήματα σε κακουργήματα, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει διαπραχθεί μόνο το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά πιθανότατα σοβαρά κακουργήματα που στρέφονται ακόμη και σε βάρος της ασφάλειας της ίδιας της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη τη διεξαγόμενη έρευνα. Μια σοβαρότητα που δεν επιδείχθηκε επί παραδείγματι όταν διαπιστώθηκε η οργιώδης δράση του λογισμικού Pegasus στο δημόσιο δίκτυο του ΟΤΕ κατά την τριετία 2016 – 2018. Τόσο η τότε κυβέρνηση όσο και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά και η ΑΔΑΕ δεν ασχολήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον με τα στοιχεία και η υπόθεση «θάφτηκε». Και μάλιστα για να είναι σίγουρο το «θάψιμο», λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την εμπορία, τη διάθεση και την κατοχή του, ώστε ακόμα και να εξεταστεί η υπόθεση μελλοντικά, να καθίσταται αδύνατη η ποινική δίωξη των υπαιτίων.

Πλέον, η Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή. Και επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, και τα όσα καταγγέλλονται τώρα. Θα διερευνηθεί ακόμη και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου, από ποιους και σε ποια επακριβώς περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τα άρθρα συγκεκριμένων μέσων για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και του ίδιου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά (ο οποίος έχει λοιδορηθεί από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ όσοι λίγοι δικαστικοί λειτουργοί), ο Αλέξης Τσίπρας –κατά την έξοδό του από το γραφείο του κ. Ντογιάκου– διαχώρισε τη θέση του από τα όσα ακούγονται, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.