Το δίκαιο του ισχυρού
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κίσινγκερ στο Νταβός υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος, διότι η συνέχισή του δεν αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο κατά της ίδιας της Ρωσίας. Δεν είπε ποια εδάφη πρέπει να παραχωρηθούν, αλλά προφανώς εννοούσε την Κριμαία, το Ντονμπάς και τα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό ρωσική κατοχή. Ο Κίσινγκερ υπήρξε υπέρμαχος της σχολής του ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις και θιασώτης της άποψης ότι η εξωτερική πολιτική ενός κράτους πρέπει να χαράσσεται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαχρονικά η Αριστερά τον κατηγορούσε ως σφαγέα, δολοφόνο, ανατροπέα δημοκρατικών κυβερνήσεων, εγκαταστάτη δικτατόρων κ.ά. τέτοια κοσμητικά. Εως προχθές, τουλάχιστον, διότι εσχάτως παρατηρώ μία στροφή. Η «Αυγή» (Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο Κίσινγκερ θέλει «μετρημένο» το Κίεβο για να διατηρηθεί η «γέφυρα» της ΕΕ με τη Μόσχα, 24.5.2022, www.avgi.gr) βρίσκει πλέον τα λεγόμενα του Κίσινγκερ «σημαντική παρέμβαση». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τοποθετούμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, επεσήμανε ότι «ο Κίσινγκερ στο Νταβός είπε ότι μία ειρηνική λύση απαιτεί και ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Κατάπαυση του πυρός, επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και μία δυνατότητα να συγκλίνουν οι εμπόλεμοι, έτσι ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση». Θέση υπέρ της τοποθέτησης Κίσινγκερ διάβασα και στην «ΕΦΣΥΝ’ (Γ. Τσιάρας, 28-29.5.2022). Είναι, το δίχως άλλο, εντυπωσιακή η άνευ όρων υποταγή στο δόγμα του δικαίου του ισχυρού από ένα κόμμα εξουσίας. Μία άκρως προβληματική και εθνικά ζημιογόνα θέση που, εάν ιδωθεί σε συνάρτηση με τις επιδιώξεις και τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική καταστροφή.
ΑΕΙ από την αρχή
Πάνω από 300 άρθρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτά εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις για την αμειβόμενη πρακτική άσκηση φοιτητών και τα προγράμματα εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας, καθιερώνεται εσωτερικό Erasmus, αυξάνονται οι θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ, ενισχύεται η ερευνητική δραστηριότητα, αλλάζει το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ και εισάγεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης. Οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις έχουν ήδη δημιουργήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα της Αριστεράς να βάλλουν κατά της υπουργού Παιδείας. Είναι κοινή παραδοχή ότι το υπάρχον μοντέλο διοίκησης, αδυνατώντας να εκπληρώσει τον ρόλο του, επιτείνει την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και συντηρεί εστίες ανομίας εντός αυτού. Οποιαδήποτε συντεταγμένη πολιτεία θα λάμβανε μέτρα για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα. Ομως τα μέτρα, σύντροφοι ένθεν και ένθεν, κρίνονται από την εφαρμογή τους και εκ του αποτελέσματος που παράγουν. Ποτέ προκαταβολικά.
Δημοσκοπήσεις (Ι)
Διαβάζω στα «Παραπολιτικά» ότι μετακλητός συνεργάτης στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αλ. Τσίπρα έχει στήσει εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Κύπρο και διενεργεί δημοσκοπήσεις για την Ελλάδα (αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν είναι του παρόντος). Οι έρευνες της εταιρείας αυτής δεν αποδέχονται τις 10 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμφανίζουν διαφορά κάτω από τις 5 μονάδες. Για τον λόγο αυτόν γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό και αναπαράγονται από όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη υπόθεση θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις που στήθηκαν από υπαλλήλους και μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλαν 2-3 «δημοσκοπήσεις-βόμβα» και εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς όταν ξεκίνησε ο έλεγχός τους.
Δημοσκοπήσεις (ΙΙ)
Το κυρίαρχο εύρημα των δημοσκοπήσεων πάντως είναι ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνεται, διότι η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρείται η μόνη ρεαλιστική επιλογή διακυβέρνησης. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κοινωνία κάνει άλλη «δημοσκόπηση» στην οποία βγαίνει πρώτος με διαφορά. Και τώρα που το θυμήθηκα, έχω κάποιες ερωτήσεις: Ο κατά δήλωσή του συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, που φαίνεται υπεύθυνος της κυπριακής δημοσκοπικής, πώς ακριβώς απέκτησε την ιδιότητα του συνεργάτη του πρωθυπουργού; Υπάρχει ΦΕΚ πρόσληψης ή χρησιμοποιούσε παράτυπα την ιδιότητα αυτήν για να ανοίγουν πόρτες; Ελάμβανε αμοιβή για τις υπηρεσίες του και από πού;
Χρήσιμοι ηλίθιοι
Διαβάζω ανελλιπώς την «προοδευτική πτέρυγα του twitter». Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσιάζει κάθε φορά η ευκολία με την οποία τάσσονται υπέρ οποιουδήποτε είναι απέναντι από τα συμφέροντα της χώρας. Δεν θα τους χαρακτήριζα «Πέμπτη Φάλαγγα» βέβαια. Για να κάνεις προπαγάνδα χρειάζεται ένα κάποιο επίπεδο εξυπνάδας και τακτικισμού. Μάλλον στους κατά Στάλιν «χρήσιμους ηλίθιους» κατατάσσονται. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη σχολιάσω την αναφανδόν θέση κατά της χώρας μας αναφορικά με την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων από το Ιράν, λέγοντας «ναι, αλλά εμείς κατασχέσαμε πρώτοι δικό τους πλοίο με εντολή των ΗΠΑ». Βέβαια, ως χρήσιμοι ηλίθιοι, αγνοούν ότι το δεξαμενόπλοιο «Pegas δεσμεύθηκε από τις ελληνικές Αρχές διότι ανήκε σε ρωσική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Και η κατάσχεση ήρθη αφού προέκυψε ότι είχε αλλάξει βολικά το όνομά του σε «Lana» και είχε μεταβιβαστεί σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”