Από τον Ακη στην Επιτροπή

Η πρόταση του τέως συμβούλου (γεω)στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας όσων στοχοποίησαν τον Πολάκη για το θέμα των μαλακίων που είχε στο εξώφυλλό της η «Αυγή», είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτα και κύρια, γιατί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πανίσχυρο όργανο που συνετίζει, τιμωρεί και (στα μεγάλα κέφια) διαγράφει όποιον δεν συμμορφώνεται «προς τας υποδείξεις». Ωστόσο, έχει και άλλη σημασία. Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε ο Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους πασοκογενείς που εντάχθηκαν το 2012 άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικό πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία και διαδρομή, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος σε ανώτατα όργανα του κόμματος, χρημάτισε βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός. Ωστόσο, από το πλούσιο βιογραφικό του απουσιάζει η ιδιότητα του συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου – συνεργασία που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος με δήλωσή του το 2012.

 

Τα 70χρονα της Ελισάβετ

Οταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο, τη Σοβιετική Ενωση κυβερνούσε ο Στάλιν, την Κίνα ο Μάο, τις ΗΠΑ ο Τρούμαν και το Ηνωμένο Βασίλειο ο Τσόρτσιλ. Στα 70 χρόνια της βασιλείας της είδε τον κόσμο να αλλάζει ραγδαία και το βασίλειό της να μειώνεται, καθώς μετά την αποχώρηση των νήσων Μπαρμπέιντος το 2021, αριθμεί πλέον 15 κράτη. Η Ελισάβετ δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά περιορίζεται σε ρόλο συμβολικό και τελετουργικό. Ωστόσο, διατηρεί τις λεγόμενες «reserved powers», σύμφωνα με τις οποίες κατ’ εξαίρεση και σε πολύ έκτακτες περιστάσεις μπορεί να ασκήσει ορισμένες αρμοδιότητες, χωρίς πρόταση ή «συμβουλή» της κυβέρνησης. Η εβδομηκονταετής θητεία της Ελισάβετ χαρακτηρίστηκε από το δόγμα της μη ανάμειξης καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πολιτική διαμάχη των κομμάτων, ακολουθώντας με συνέπεια τις «συμβουλές» της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

Ονειρα και όνειρα

Μετά τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν κοιμάται τα βράδια γιατί φοβάται το χάος που θα παραλάβει όταν θα γίνει πανηγυρικά πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, το twitter θυμήθηκε τον άρχοντα της λαϊκής διασκέδασης Μάκη Χριστοδουλόπουλο και το αλήστου μνήμης άσμα του «δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια». Επειδή τρέφω μεγάλα αισθήματα εκτιμήσεως και για τον Αλέξη Τσίπρα και για τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, δεν θα σχολιάσω τη σύνδεση και τον παραλληλισμό. Δεν θα σχολιάσω ούτε το ότι ο πρόεδρος προκήρυξε μόνος του εκλογές και έβγαλε και αποτέλεσμα. Θα συνεισφέρω απλώς στο δημόσιο διάλογο με ένα άλλο άσμα του μεγάλου Μάκη που, κατά την ταπεινή μου άποψη, ταιριάζει περισσότερο στην περίσταση: Ονειρα και όνειρα πήγανε χαμένα, είναι από τα λάθη σου όλα γκρεμισμένα.

Αγονος Χρυσόγονος

Παρατηρώ ότι στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φιγουράρει και το όνομα του συνταγματολόγου και τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου. Είναι γνωστό ότι ο κ. Χρυσόγονος έχει επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, οι σύντροφοι έδειξαν πόσο χάρηκαν για την επιστροφή του, κατατάσσοντάς τον στην 210η θέση με μόλις 357 ψήφους. Ωστόσο, δεν τα αναφέρω όλα αυτά για το παρόν, άλλωστε «το νυν εστί μεσότης» που έλεγε και ο Αριστοτέλης, αλλά για να θυμίσω ότι το 2015 ο κ. Χρυσόγονος είχε υποβάλει μια πραγματικά καινοτόμο πρόταση: να μπουκάρει στα σπίτια του κοσμάκη η Αστυνομία και να μαζέψει από τα στρώματα 40-50 δισεκατομμύρια για να μη χρειαστεί μνημόνιο. Ριζοσπαστικό, το δίχως άλλο.

 

Μία επισήμανση και 4 ερωτήματα για τη Novartis

Διαβάζω ότι η υπεράσπιση της διωκόμενης για το στήσιμο της σκευωρίας Novartis Ελένης Τουλουπάκη δημοσιοποίησε μέσω των ΜΜΕ που πρωταγωνίστησαν στις «αποκαλύψεις για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από την εποχή των δεινοσαύρων» ότι το ΥΠΕΞ παραποίησε μετάφραση εγγράφου του FBI με ημερομηνία 25.5.2017, στο οποίο κατονομαζόταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας να λαμβάνει ανταλλάγματα για εξυπηρετήσεις προς φαρμακευτικές. Μία επισήμανση και τέσσερα ερωτήματα.

Η επισήμανση: Η μετάφραση του εν λόγω εγγράφου του FBI, μαζί με σειρά άλλων, κατατέθηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Παπαγγελόπουλο από τον αντεισαγγελέα Ι. Αγγελή και τω καιρώ εκείνω δημοσιεύθηκε σε όλα τα ΜΜΕ [ο γράφων το ανέσυρε από δημοσίευμα του iefimerida της 2.6.2020 (έγγραφο 7, σελ. 12-13)].

Πρώτο ερώτημα: Γιατί, παρά τις εκατοντάδες βολικές διαρροές της Εισαγγελίας κατά Διαφθοράς προς συγκεκριμένα ΜΜΕ, σε αυτό το έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα;

Δεύτερο ερώτημα: Γιατί όταν ο Αγγελής κατέθεσε το έγγραφο αυτό στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η κυρία Τουλουπάκη εξεμάνη και υπέβαλε εναντίον του μήνυση για «παραβίαση του απορρήτου»;

Τρίτο ερώτημα: Η κυρία Τουλουπάκη αξιολόγησε ανακριτικά το εν λόγω έγγραφο κατά την πρότασή της για τη δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου;

Τέταρτο ερώτημα: Εκτός από το έγγραφο του 2017, υπάρχει κι άλλο έγγραφο του 2016 με πανομοιότυπο περιεχόμενο χωρίς ονόματα; Οι απαντήσεις στα τρία πρώτα ερωτήματα είναι προφανείς. Η δημοσιοποίηση αυτού του εγγράφου «δεν βόλευε» το αφήγημα «διεφθαρμένοι πολιτικοί» καθώς στο έγγραφο αναπαράγεται αυτούσια κατάθεση ενός εκ των κουκουλοφόρων μαρτύρων στις ΗΠΑ. Αυτό που δεν είναι προφανές και δεν έχει –ακόμα– απάντηση είναι το εάν η «παραποιημένη μετάφραση» ανήκει στο έγγραφο του 2016 (το οποίο δεν είχε ονόματα) ή του 2017. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα διακριβωθεί σύντομα.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”