Alexis International

Οι εθιμοτυπικές παρεμβάσεις Κόστα και Σάντσεθ στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πολλούς στην Κουμουνδούρου να αισθανθούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στο εξωτερικό. Σαφώς, ο πρώην πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, απολαμβάνει μία κάποια ευρωπαϊκή παρουσία και διατηρεί κάποιες επαφές. Με την ιδιότητα του παρατηρητή που κατέχει στο PES θα ασχοληθώ άλλη στιγμή εκτενώς. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Κουμουνδούρου ανέμενε, όπως πληροφορούμαι, ότι ο τέως πρωθυπουργός θα ελάμβανε πρόσκληση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

 

Γείωση ή πάκτωση;

Στην πρώτη της συνέντευξη υπό την ιδιότητα της γραμματέως της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στο στοίχημα της επόμενης ημέρας, το οποίο είναι «η γείωση του ΣΥΡΙΖΑ στους κοινωνικούς χώρους». Στα λεξικά η γείωση λημματογραφείται ως «αγώγιμη σύνδεση με τη γη ή άλλο δοχείο μηδενικού δυναμικού». Στη γλώσσα της νεολαίας, «γείωση» νοείται το να κόβεις απαξιωτικά τον αέρα σε κάποιον. Δεν μπορώ βεβαίως να γνωρίζω τι ακριβώς εννοούσε η Ράνια, αλλά η ορθότερη οικοδομική ορολογία είναι μάλλον η «πάκτωση» και όχι η «γείωση». Αν, ωστόσο, επιμείνει στη γείωση, καλό είναι να συνοδευτεί και από έναν ρελέ διαφυγής δια παν ενδεχόμενο.

 

Τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Τελικά, δεν κατάλαβα τι έγινε με την τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Το σύνολο της αντιπολίτευσης τάχθηκε παρών ή κατά της διάταξης με την οποία επιβάλλεται έκτακτος φόρος 90% στα κέρδη των εταιρειών αυτών, τα οποία προέρχονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις της αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Μπορούμε να κάτσουμε να συζητάμε ώρες εάν τα υπερκέρδη ήταν όσα υπολόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ (1,4 δισ.) ή όσα υπολόγισε η ΡΑΕ (900 εκατ.). Μπορούμε να κάτσουμε να συζητάμε άλλες τόσες ώρες εάν η φορολόγηση έπρεπε να είναι 90% ή 900%. Αλλά το να λέμε μηδενιστικά όχι σε κάθε τι επειδή το φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, εκτός από αστείο, είναι και άκρως προσβλητικό για τη νοημοσύνη όσων αύριο-μεθαύριο θα τους ζητηθεί η ψήφος.

 

Το ΣτΕ «μίλησε» για την πανδημία

Δεκάδες φορές από το ξέσπασμα της πανδημίας έχω γράψει στο Twitter ότι όλα τα ληφθέντα κατά της διασποράς της Covid-19 μέτρα προστασίας ευρίσκονται εντός της συνταγματικής τάξεως διότι, κατά τη στάθμιση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα πρώτα πάντοτε υποχωρούν. Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση είτε γίνεται από ασχέτους είτε εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Για να μην τα πολυλογώ, την Παρασκευή που μας πέρασε, η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την με αριθμό 1147/2022 απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τα lockdowns και η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι απολύτως σύμφωνα με το σύνταγμα και το άτομο ως μονάδα οφείλει να ανέχεται τέτοιου είδους περιορισμούς, υπό το πρίσμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εξυπηρέτησης του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

 

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

Διαβάζω στο Facebook ανάρτηση της Καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Βάσως Κιντή, η οποία αναφέρεται στην αλλοπρόσαλλη λειτουργία των εν Ελλάδι ΜΚΟ με βαριές και περισπούδαστες ταμπέλες. Αντιγράφω αυτολεξεί: «Τον περασμένο Δεκέμβριο είχα ρωτήσει τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Γιάννη Ιωαννίδη εάν σκόπευαν να βγάλουν κάποια ανακοίνωση για τη μαζική παραβίαση των δικαιωμάτων των φοιτητών του ΑΠΘ και άλλων σχολών που ήταν θύματα βίας ατόμων σε πανεπιστημιακούς χώρους. Η απάντηση ήταν ότι η Ενωση “υπερασπίζεται όλα τα δικαιώματα, αλλά δεν μπορεί, ούτε και θα είχε νόημα να ασχολείται, στα λόγια, με τα πάντα”, ότι “δεν είναι οι καταλληλότεροι να κάνουν μάθημα στις πρυτανικές, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές πώς να κάνουν τη δουλειά τους” και ότι ενδιαφέρονται για όλα τα δικαιώματα, αλλά “υπάρχουν και προτεραιότητες, που αφορούν τους πιο ευάλωτους, όπως π.χ. οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, τα θύματα έμφυλης βίας, οι κρατούμενοι, οι κάθε είδους μειονότητες, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι”. Τώρα διαβάζω ότι η Ενωση έβγαλε δύο ανακοινώσεις, στις 12/5 και 28/5, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο ΑΠΘ. Εντάχθηκε λοιπόν η βία στα πανεπιστήμια στις προτεραιότητές τους, έστω μονομερώς, και πλέον αισθάνονται κατάλληλοι να κάνουν μάθημα τουλάχιστον στις αστυνομικές αρχές. Είναι μια αρχή. Ας ελπίσουμε ότι θα ενδιαφερθούν κάποτε και για την άλλη όψη της βίας στα πανεπιστήμια. Αυτή που έχει θύματα εκείνους τους φοιτητές και καθηγητές που αντιδρούν στη βία και την αυθαιρεσία αυτών με τις βαριοπούλες και τα συναφή». Η εν λόγω υποκριτική στάση της εν λόγω Ενωσης υπαγορεύει την επέμβασή της μόνο για όσους είναι κοντά σε μία ιδεολογική γραμμή. Οι λοιποί μπορούν να περιμένουν. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”