Συμβολισμοί με παρελθόν

Η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος έβριθε συμβολισμών. Στο «πάνελ» της παρουσίασης της πρότασης, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου, παρέστη και η Λούκα Κατσέλη.

Η επιλογή αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει το όνομά της με τον τελευταίο νόμο για την προστασία των δανειοληπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο team που έχει επεξεργαστεί και διαμορφώσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος μετέχει και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμβουλος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας. Να θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει ξανά «ολιστική πρόταση» για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με περίπου το ίδιο πάνελ, χωρίς ιδιαίτερη απήχηση.

 

Διαπιστώσεις για το πλαίσιο

Σε μια ξεκάθαρα διαμορφωμένη συνθήκη αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τις Σέρρες: η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη κάλπη είναι βέβαιη και για αυτό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει τι θα κάνει ως δεύτερος. Θα συμμετάσχει σε συζητήσεις για κυβέρνηση ηττημένων, ναι ή όχι;

Πέραν αυτών, ο Παναγιώτης Δουδωνής δήλωσε άνευ περιστροφών ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έπαιξε με τη δραχμή και πήγε να βγάλει τη χώρα εκτός πλαισίου (…). Το ΠΑΣΟΚ, που έσωσε επανειλημμένα τη χώρα από τη χρεοκοπία, δεν θα πάει με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που μας οδηγούσε προς τη χρεοκοπία και τη δραχμή».

Οι διαπιστώσεις αυτές αφενός καλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με την εντολή που θα λάβει, αφετέρου θέτουν εκ των προτέρων το πλαίσιο των εταίρων.

 

Αγκαζέ με το λούμπεν & το κιτς

Το προβληματικό της υπόθεσης δεν είναι ότι ο Μιθριδάτης επιχείρησε να δικαιολογηθεί παιδαριωδώς για τα χυδαία και σεξιστικά tweets τα οποία αναρτά συχνά πυκνά ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιού μέλους των Ημισκουμπρίων.

Το προβληματικό της υπόθεσης είναι ότι σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τού βαράει παλαμάκια επιχειρώντας να κανονικοποιήσει τον σεξισμό και τη χυδαιότητα ως «σάτιρα». Ομολογώ πως μου είχε διαφύγει ότι ο Μιθριδάτης, εκτός από ράπερ, βιοπορίζεται και ως μια κακή αντιγραφή του Μάρκου Σεφερλή. Ευτυχώς που μας το είπε ο ίδιος…

Κατά τα λοιπά, είναι θλιβερό να βλέπεις την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να παραδίδεται αμαχητί στο λούμπεν και στο κιτς ελπίζοντας ότι θα κερδοσκοπήσει στις εκλογές.

 

Πάντα ευθύνεται κάποιος άλλος

Ενας νεαρός, μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα, του ανέφερε ότι η βάση εισαγωγής που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η αιτία που κόπηκε και τελικά δεν κατάφερε να περάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε με στόμφο στον νεαρό ότι «δεν κόπηκες, αλλά σε έκοψε η Κεραμέως», εννοώντας μεν τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αποδεικνύοντας δε ότι βασικό αξίωμα της Αριστεράς ήταν, είναι και θα είναι… εσαεί η ήσσων προσπάθεια και το δόγμα «άμα δεν πετύχουμε, ώχου, αδελφέ μου, δεν θα σκάσουμε κιόλας γιατί πάντα φταίει κάποιος άλλος».

Οπως αναμενόταν, ο διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τον νεαρό έγινε ΤikΤok από την επικοινωνιακή ομάδα της Κουμουνδούρου.

 

To Turkaegean και άλλες ιστορίες γι’ αγρίους

Η χρήση του όρου Turkaegean από την Τουρκία έγινε γνωστή πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η Aγκυρα κατάφερε να κατοχυρώσει τον όρο ως εμπορικό σήμα (trademark) για την τουριστική καμπάνια της τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Eνωσης όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο αρμόδιος υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει τότε ότι «ουδέποτε ενημερώθηκα και δεν αντέδρασα ή μπορούσα να το αποτρέψω και δεν το έκανα […]. Οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλαδή διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση στην Τουρκία. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ έχουν ευθύνη […]. Ολο αυτό έγινε σε χαμηλό γραφειοκρατικό επίπεδο, εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική αντίδραση».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι η χώρα μας θα ασκήσει κάθε μέσο που προβλέπεται για την ακύρωση των καταχωρίσεων σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο με αφορμή ολοσέλιδη διαφήμιση της Τουρκίας στους «New York Times», η οποία χρησιμοποιεί το σλόγκαν «Turkaegean – Coast of Happiness» και αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση, επικρίνοντας την απραξία της κυβέρνησης επί τόσους μήνες – μια απραξία που ουσιαστικά, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «δώρισε» τον όρο «Αιγαίο» στην Τουρκία.

Ωστόσο, με μια απλή online αναζήτηση στις βάσεις δεομένων θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι τόσο σε Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ το σήμα «Turkaegean» τελεί «υπό ακύρωση» διότι η Ελλάδα έχει καταθέσει επίσημα προσφυγή, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει…