«Αθλιοι και ξετσίπωτοι»

Τα όσα κατέθεσε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα για σακούλες με μαύρο χρήμα που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα από τα κόμματα που διασύρθηκαν από τρεις κουκουλοφόρους «μάρτυρες», οι οποίοι –υπό καθεστώς ανωνυμίας και χωρίς κανένα στοιχείο– κατηγόρησαν δέκα πολιτικούς ότι έπαιρναν μίζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι «την άμεση υιοθέτηση της συκοφαντίας από τη ΝΔ την περιμέναμε… Την άθλια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αναμέναμε. Λίγη αιδώς δεν θα έβλαπτε». Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε το Σάββατο το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο Παναγιώτης Δουδωνής, νέος γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, και επανέλαβε τις κατηγορίες της μάρτυρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, βάλλοντας κατά του παριστάμενου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα. Η άμεσα προκύπτουσα απορία είναι μία: μάλλον δεν πάει και πολύ καλά ο σχεδιασμός της προοδευτικής διακυβέρνησης, έτσι δεν είναι;

 

Σακούλες και φωτοβολίδες

Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα εμφανίστηκε ενώπιον της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου με ονοματεπώνυμο και άνευ κουκούλας και κατέθεσε ενόρκως ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Επανέλαβε δηλαδή τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Χρήστος Καλογρίτσας στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή τον Μάιο του 2021. Τότε μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε χαρακτηρίσει «ψευδομάρτυρα», με τη Νέα Δημοκρατία να αναρωτιέται «αν ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι ψευδομάρτυρας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωράει σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του;» (ανακοίνωση 19.5.2021). Ωστόσο, επειδή τώρα δεν έχουμε 2021, αλλά προεκλογικό 2023, με ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι καταθέτει μήνυση «κατά της κυρίας που ψευδομαρτύρησε εναντίον μου», προσθέτοντας στην ίδια ανακοίνωση (!) ότι η εν λόγω κυρία «δεν έκανε αναφορά στο όνομά μου», αλλά γενικώς στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε δηλαδή για μήνυση-φωτοβολίδα…

 

ΑΔΑΕ και απόρρητο

Σε τουλάχιστον δύο εφημερίδες που κυκλοφόρησαν χθες («Το Βήμα της Κυριακής» και «Kυριακάτικη Δημοκρατία») δημοσιεύτηκαν πληροφορίες από το αναμενόμενο πόρισμα της ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και στις εμπλεκόμενες εταιρείες εμπορίας κακόβουλου λογισμικού. Και τα δύο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΑΔΑΕ δεν εμποδίστηκε από τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου και ολοκλήρωσε τους ελέγχους της. Συμπεράσματα: πρώτον, το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για «πραξικοπηματική φίμωση της Αρχής από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» κατέρρευσε με κρότο διότι το έργο της ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα. Δεύτερον, από κάποιον διαρρέουν τα απόρρητα αποτελέσματα του ελέγχου της Αρχής στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να πιστέψω από την ίδια την Αρχή που προασπίζεται το απόρρητο. Θα πέσω απ’ τα σύννεφα.

 

Νέες εκθέσεις ιδεών…

Σε έτερη κυριακάτικη εφημερίδα («Documento») που κυκλοφόρησε χθες δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα μιας φερόμενης έκθεσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εμφανίζεται «να αγοράζει σπίτι με 600.000 ευρώ μαύρο χρήμα». Από το δε ρεπορτάζ της εφημερίδας, η «έκθεση της ΕΥΠ» αποδεικνύεται ψευδής, διότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ουδέποτε αγόρασε ο ίδιος σπίτι, αλλά κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιεύτηκαν και αυτούσια τμήματα της «έκθεσης της ΕΥΠ», όπου παρουσιάζουν την εξής πρωτοτυπία: δεν μοιάζουν με καμία άλλη κατά καιρούς δημοσιευθείσα έκθεση παρακολούθησης της ΕΥΠ. Ούτε στη δομή του κειμένου, ούτε στη χρησιμοποιούμενη γραμματοσειρά, ούτε στο ύφος γραφής. Ενδιαφέρον…

 

Η υπόθεση της Greek Mafia

Στις 11.1.2023 ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας πρότεινε προς το δικαστήριο να αθωώσει τους 19 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο για την πολύκροτη δίκη της Greek Mafia, λέγοντας ότι «δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Πρέπει να απαλλαγούν όλοι διότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο».

Το πώς φτάσαμε στην απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα το έχω αναλύσει πλειστάκις από αυτήν εδώ τη στήλη. Η υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές του 2016 με την ΕΥΠ να προβαίνει σε πληθώρα υποκλοπών και φυσικών παρακολουθήσεων εκατοντάδων προσώπων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων, βουλευτών αλλά και υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι υποκλοπές αυτές αποδείχθηκαν παράνομες και άνευ της απαιτούμενης εισαγγελικής έγκρισης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά μέσα.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι αντί η «ερευνητική δημοσιογραφία» να βγάλει έστω ένα «κιχ» για τη σωρεία παράνομων υποκλοπών επί ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός αυτό αποσιωπάται και αντ’ αυτού αναφέρεται ότι ένας εκ των κατηγορουμένων, αξιωματικός της Αστυνομίας, προήχθη ξαφνικά το 2019 σε ταξίαρχο. Από τα ίδια τα «ερευνητικά δημοσιεύματα» προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2016, η ΕΥΠ αποστέλλει το πόρισμά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Σ’ αυτό θα βασιστεί το κατηγορητήριο εναντίον του συγκεκριμένου αξιωματικού και ακόμα 22 κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση της Greek Mafia.

Τι έγινε έκτοτε; Ο εν λόγω αξιωματικός κρίθηκε ευμενώς το 2016 και το 2017 προήχθη, από το ανώτερο συμβούλιο κρίσεων, στο οποίο πρόεδρος ήταν η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 –και παρά την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων– κρίνεται ευμενώς και παραμένει στον βαθμό του και το 2019 προάγεται σε ταξίαρχο κατά τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Το ερώτημα, όμως, όσο και να απωσιωπάται, είναι ένα και μόνο: Για ποιον λόγο η ΕΥΠ εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούσε τους πάντες άνευ έγκρισης του αρμοδίου εισαγγελέα και τι έκανε η συνταγματικά κατοχυρωμένη και ανεμπόδιστη τότε από γνωμοδοτήσεις Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών;