Ποπ κορν και κόκα κόλες
Και που λέτε, σύντροφοι συναγωνιστές, κυκλοφόρησε έγγραφο στο twitter, σύμφωνα με το οποίο είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια απόφαση δήθεν δικαιολόγησης εξόδων για τα εισιτήρια του αγώνα ΝΒΑ που παρακολούθησε ο πρωθυπουργός στη Βοστώνη, καθώς και για τα ποπ κορν που έφαγε και τις κόκα κόλες που ήπιε. Το έγγραφο ήταν καταφανώς παραποιημένο και αφορούσε εντελώς άλλο ζήτημα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την προοδευτική πτέρυγα του twitter να το αναπαραγάγει ασμένως. Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τι αναπαράγουν τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστοί στην τακτική του Γκέμπελς «πες, πες, κάτι θα μείνει», το έκαναν σημαία στις πρωινές εκπομπές.
Το τέλος του τέλους
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συστήνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση. Η Κομισιόν υποστηρίζει πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων και να στηρίξει τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους εταιρικούς φόρους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτικοί φραγμοί». Η κατάργηση του τέλους ήταν στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά η πανδημία έθεσε άλλες προτεραιότητες. Το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε το 2011, μαζί με την έκτακτη εισφορά, ως μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
Εύσημα
Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Και ενώ κάποτε η Ελλάδα ήταν το άκρον άωτον της δημοσιονομικής απειθαρχίας και υπό διωγμόν από την ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός έλαβε τα εύσημα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αφού το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ τού ομολόγησε ότι «εξαίρει τον ίδιο και την Ελλάδα, όπου και εάν πηγαίνει», για να της απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα».
Ναυάγιο
Διαβάζω ότι οι αρμόδιες αρχές της Ζακύνθου έλαβαν απόφαση να τοποθετηθεί πύργος ναυαγοσώστη στην παραλία που φιλοξενεί το διεθνώς διάσημο «Ναυάγιο». Και πού τοποθετήθηκε νομίζετε; Ακριβώς μπροστά από το Ναυάγιο. Πάμε άλλη μία: Ακριβώς μπροστά από το Ναυάγιο! Η εξέδρα τοποθετήθηκε από τη δημοτική αρχή, ύστερα από υπόδειξη της τοπικής Λιμενικής Αρχής. Δηλαδή, για να καταλάβετε, πήγαν τέσσερα-πέντε άτομα από τον δήμο και τη λιμενική αρχή επιτόπου, έκαναν αυτοψία σε ολόκληρη την ακτογραμμή της φημισμένης παραλίας και αποφάνθηκαν ότι το πλέον κατάλληλο σημείο για την τοποθέτηση της κατασκευής είναι μπροστά ακριβώς από το Ναυάγιο. Η λογική έχει εδώ και δεκαετίες εγκαταλείψει τις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας, εσχάτως φαίνεται ότι μας εγκαταλείπει και η στοιχειώδης αισθητική.
Αναντικατάστατος εταίρος
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας, να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση». Αναφερόμενος δε στο πρόσφατο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος». Η προσεκτική επιλογή και χρήση διαφορετικών επιθετικών προσδιορισμών μαρτυρά το μήνυμα που επιθυμούν να περάσουν οι Αμερικανοί προς πάσα κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τα σχέδια της Αγκυρας για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία. Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019, που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη Βορειοανατολική Συρία». Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των εναέριων παραβιάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει από το Νταβός ότι «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ‘‘διεθνοποιήσω’’ ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”